Reklama

Reklama

Odložený případ: Hammarskjöld

  • Dánsko Cold Case Hammarskjöld (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vydali se po stopě jedné z největších záhad 20. století. A našli mnohem víc, než čekali. 18. září 1961 se nedaleko zambijského města Ndola zřítilo letadlo s generálním tajemníkem OSN Dagem Hammarskjöldem na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Ale byla to skutečně nehoda? Nejednalo se o atentát? Je Hammarskjöld nejvýznamnější obětí studené války? Nebo byl odstraněn západními tajnými službami kvůli své podpoře svobodných afrických států? O více než padesát let později vyráží po vychladlé stopě dánský dokumentarista Mads Brügger a švédský soukromý detektiv Göran Björkdahl. Kdo je vrah a kdo je oběť? Kdo je mystifikátor a kdo mluví pravdu? Brügger stvořil rafinovanou směs detektivky, špionážního thrilleru, dokumentu a promyšlené mystifikace, která vtahuje diváky do hry plné úskoků a lží. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (17)

Marze 

všechny recenze uživatele

Záslužná investigativní žurnalistika, která je finančně a časově nákladná. Zdá se že v případu měly prsty nadnárodní korporace, CIA s britskou tajnou službou. Jako vždy hlavní fašistické síly světa. Neřekl bych, že se Afrika dnes dovede vysávání bránit (Čína). A v dnešních viditelných změnách klimatu předpověď , že růst obyvatel Afriky má do roku 2050 vzrůst opět třikrát s tím , že budou dohánět náš konzumní styl života je děsivá. Prostě zemi vybydlíme a mladí to pak zaplatí. ()

AnysekMel 

všechny recenze uživatele

Kuriózní případ, který se pár severských zvědavců snaží několik let rozplétat, přičemž do toho bohužel/naštěstí více a více zabředávají. Vyprávění příběhu Madsem Brüggerem se zapojením zcela suchého humoru je naprosto fenomenální, když jsem neměla zatajený dech nad absurdně spletitým příběhem, řezala jsme se smíchy. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Ideální argumentační potrava proti lidem, kteří zavrhují podobné dokumenty s tím, že kdyby se v nich přišlo na něco zajímavého a důležitého, tak bychom o tom už věděli z jiných zdrojů. Pátrání po pomateném kontinentě, kde ta nejsilnější data se skrývají napsaná tužkou někde pod prknem Johannburského slumu, je podpořeno neméně zmateným protagonistou, u jehož metody práce se svědky se fakt musím divit, že přinesla nějaké ovoce. Na jednu stranu, když se svojí koloniální čapkou a cigárem v hubě hledá detektorem zakopané trosky letadla, aby po úspěšném lokalizovaní popadl rýč, čtyřikrát do toho kopnul a zjistil, že má dost, tak do toho chaosu dost zapadal. Nicméně jak je nám později prozrazeno, hlavním hrdinou celého příběhu je tichý detektiv Göran, který na základě zděděné železné desky, patřící údajně ztroskotanému letadlu, zasvětil svůj život putování po Africe ve snaze najít důkazy o existenci a aktivitách paramilitární organizace SAIRM a jako Bludný Holanďan nyní pluje proti proudu Konga hledat tajné laboratoře, které měly šířit AIDS skrze vakcíny k očistění kontinentu od černé rasy. Scéna, kdy ukazuje prostřílenou desku letadla náhodným studentům v metru při cestě do FBI a vysvětluje jim, proč je tak důležitá je jedním z nejdojemnějších momentů, co jsem v dokumentu viděl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokumentární úkaz. Dánský novinář se pouští do vyšetřování podivných okolností smrti bývalého generálního tajemníka OSN. Při tom narazí na ďábelský plán jako z béčkového hororu, zahrnující utajené laboratoře v africké džungli, atentáty a „vakcíny“ s virem HIV. Rozkrývání rozsáhlé konspirační sítě, do které byla zřejmě zapletena CIA, několik evropských zemí a nadnárodních korporací a která možná zásadně ovlivnila, jak vypadá současná Afrika, je rámováno Brüggerovou snahou dát vyprávění nějaký pevný tvar, což se ale vzhledem k množství nespolehlivých svědků (kterých je mnohem víc než důvěryhodných materiálů) jeví jako nemožné. Paralelně s napínavým detektivním odhalováním konspirace sledujeme jeho rostoucí frustraci z toho, že mu stále uniká pravda, a originální snahu vypořádat se s nemožností oddělit fakta od fikce jednak průběžným reflektováním toho, co (ne)zjistil, jednak animovanými sekvencemi, které jsou přiznaně nespolehlivou rekonstrukcí. Jestli máte rádi hodně spletité špionážní thrillery s desítkami složitě propojených postav, u nichž je pochopení komplexní struktury a vazeb mezi jednotlivými aktéry nadřazené jednoznačným a definitivním závěrům, budete stejně jako já dvě hodiny tajit dech. 90% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Katastrofa alebo atentát? To už riešili v roku 2016 v Leteckých katastrofách - Smrteľná misia (epizoda) (S15E05). Aj tam spomenuli teóriu o vražde, ale uzavreli to chybou pilota pri zostupe s malými pochybnosťami. Toto je nový pohľad a podľa môjho názoru stojí za povšimnutie, tých dôkazov je príliš veľa na to, aby to bola náhoda. Žiaľ, možno odhalenie skutočnej príčiny havárie stále nie je po vôli mocným tohto sveta. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2019 na Sundance Film Festival v Utahu (USA). (BMW12)

Související novinky

Lux Film Days přinesou filmy online a zdarma

Lux Film Days přinesou filmy online a zdarma

24.11.2020

Celoevropské filmové dny Lux Film Days se letos v ČR uskuteční od 26. do 30. listopadu. Ve čtvrtek 26. listopadu odstartuje akci film Druhá strana naděje finského klasika Akiho Kaurismäkiho. Druhým… (více)

Reklama

Reklama