Reklama

Reklama

Odložený případ: Hammarskjöld

  • Dánsko Cold Case Hammarskjöld (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vydali se po stopě jedné z největších záhad 20. století. A našli mnohem víc, než čekali. 18. září 1961 se nedaleko zambijského města Ndola zřítilo letadlo s generálním tajemníkem OSN Dagem Hammarskjöldem na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Ale byla to skutečně nehoda? Nejednalo se o atentát? Je Hammarskjöld nejvýznamnější obětí studené války? Nebo byl odstraněn západními tajnými službami kvůli své podpoře svobodných afrických států? O více než padesát let později vyráží po vychladlé stopě dánský dokumentarista Mads Brügger a švédský soukromý detektiv Göran Björkdahl. Kdo je vrah a kdo je oběť? Kdo je mystifikátor a kdo mluví pravdu? Brügger stvořil rafinovanou směs detektivky, špionážního thrilleru, dokumentu a promyšlené mystifikace, která vtahuje diváky do hry plné úskoků a lží. (Artcam Films)

(více)

Recenze (17)

Marze 

všechny recenze uživatele

Záslužná investigativní žurnalistika, která je finančně a časově nákladná. Zdá se že v případu měly prsty nadnárodní korporace, CIA s britskou tajnou službou. Jako vždy hlavní fašistické síly světa. Neřekl bych, že se Afrika dnes dovede vysávání bránit (Čína). A v dnešních viditelných změnách klimatu předpověď , že růst obyvatel Afriky má do roku 2050 vzrůst opět třikrát s tím , že budou dohánět náš konzumní styl života je děsivá. Prostě zemi vybydlíme a mladí to pak zaplatí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokumentární úkaz. Dánský novinář se pouští do vyšetřování podivných okolností smrti bývalého generálního tajemníka OSN. Při tom narazí na ďábelský plán jako z béčkového hororu, zahrnující utajené laboratoře v africké džungli, atentáty a „vakcíny“ s virem HIV. Rozkrývání rozsáhlé konspirační sítě, do které byla zřejmě zapletena CIA, několik evropských zemí a nadnárodních korporací a která možná zásadně ovlivnila, jak vypadá současná Afrika, je rámováno Brüggerovou snahou dát vyprávění nějaký pevný tvar, což se ale vzhledem k množství nespolehlivých svědků (kterých je mnohem víc než důvěryhodných materiálů) jeví jako nemožné. Paralelně s napínavým detektivním odhalováním konspirace sledujeme jeho rostoucí frustraci z toho, že mu stále uniká pravda, a originální snahu vypořádat se s nemožností oddělit fakta od fikce jednak průběžným reflektováním toho, co (ne)zjistil, jednak animovanými sekvencemi, které jsou přiznaně nespolehlivou rekonstrukcí. Jestli máte rádi hodně spletité špionážní thrillery s desítkami složitě propojených postav, u nichž je pochopení komplexní struktury a vazeb mezi jednotlivými aktéry nadřazené jednoznačným a definitivním závěrům, budete stejně jako já dvě hodiny tajit dech. 90% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Jasné, že žiadna smrť vysokého politického činiteľa v oblakoch nebola náhodným nešťastím. Od Štefánika po poľského prezidenta Kaczyńskeho. Neúnavní dánski investigatívci odhaľujú po desiatkach rokov od smrti šéfa Organizácie spojených národov v Afrike, že prsty v jeho smrti mala polovojenská ultrapravicová mimovládka z Južnej Afriky, riadená tamojšou tajnou službou. Minimálne s vedomím americkej tajnej služby. Len samotné pátranie je tak únavné a zahltené toľkými menami, lžami a poloklamstvami zodpovedných, až sa do mysli vtiera otázka - nešlo by to urobiť tak nejako stručnejšie, bez zahltenia mysle desiatkami mien a súvislostí, ktoré už týždeň po pozretí dokumentu spoľahlivo vyfučia z hlavy ako nepotrebný balast? Hoci hlavná myšlienka, samozrejme v hlave ostane.   . ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Doslova ako napísal užívateľ “Matty”. Toto je dokumentárny unikát. Od úvodu až do kanca, zaznieva jedna informácia za druhou, ktoré spoločne vytvárajú celkový obraz (nie len) o tomto ohavnom čine. Nemorálnosť v radoch vysoko postavených ľudí nepozná hranice. Kto by to bol v úvode tohto dokumentu povedal, že nie len v jeho závere sa divák dozvie omnoho závažnejšie informácie, ako Madson Brügger pôvodne plánoval. Odporúčam úplne každému .. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Základem tohoto špionážního thrilleru v dokumentárním hávu je hledání motivů. Složité, úmorné, do slepých uliček vedoucí, v kruhu se točící pátrání pomaličku rozplétá ohromující systém lží obtáčejících coby ochranné liány jednu mezinárodní tajnou organizaci. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála skutečně pozoruhodných dokumentů. Mads Brügger dokumentuje detektivní pátrání po dávno vychladlých stopách, přičemž dává výsledku svěží, částečně inscenovanou podobu. A aby toho nebylo málo, tak svůj přístup ve filmu samém ještě stihne zesměšnit. Chápu, že nitky končící v tajných spisech britských a amerických služeb, se nedají dosledovat až do cíle, ale těch šest let práce se vyplatilo. Jenom to na mě film hrnul slušnou rychlostí, a jelikož jsem o nikom ze zúčastněných dosud neslyšel, potřeboval bych si dělat poznámky. Tak snad příště (zatím 90%). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Katastrofa alebo atentát? To už riešili v roku 2016 v Leteckých katastrofách - Smrteľná misia (epizoda) (S15E05). Aj tam spomenuli teóriu o vražde, ale uzavreli to chybou pilota pri zostupe s malými pochybnosťami. Toto je nový pohľad a podľa môjho názoru stojí za povšimnutie, tých dôkazov je príliš veľa na to, aby to bola náhoda. Žiaľ, možno odhalenie skutočnej príčiny havárie stále nie je po vôli mocným tohto sveta. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ideální argumentační potrava proti lidem, kteří zavrhují podobné dokumenty s tím, že kdyby se v nich přišlo na něco zajímavého a důležitého, tak bychom o tom už věděli z jiných zdrojů. Pátrání po pomateném kontinentě, kde ta nejsilnější data se skrývají napsaná tužkou někde pod prknem Johannburského slumu, je podpořeno neméně zmateným protagonistou, u jehož metody práce se svědky se fakt musím divit, že přinesla nějaké ovoce. Na jednu stranu, když se svojí koloniální čapkou a cigárem v hubě hledá detektorem zakopané trosky letadla, aby po úspěšném lokalizovaní popadl rýč, čtyřikrát do toho kopnul a zjistil, že má dost, tak do toho chaosu dost zapadal. Nicméně jak je nám později prozrazeno, hlavním hrdinou celého příběhu je tichý detektiv Göran, který na základě zděděné železné desky, patřící údajně ztroskotanému letadlu, zasvětil svůj život putování po Africe ve snaze najít důkazy o existenci a aktivitách paramilitární organizace SAIRM a jako Bludný Holanďan nyní pluje proti proudu Konga hledat tajné laboratoře, které měly šířit AIDS skrze vakcíny k očistění kontinentu od černé rasy. Scéna, kdy ukazuje prostřílenou desku letadla náhodným studentům v metru při cestě do FBI a vysvětluje jim, proč je tak důležitá je jedním z nejdojemnějších momentů, co jsem v dokumentu viděl. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka. Strhující pátrání, skvělé zpracování. Pro ty, koho bavil třeba Fincherův Zodiac, povinnost. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Pre mňa ťažko uchopiteľný dokument. na jednej strane je určite dobre, že otvára nezodpovedané otázky a upozorňuje na nejasnosti ohľadom nehody. Na druhej strane, pátranie často smeruje odnikaľ nikam.  Pátrací tým navštívi bez odhlásenia bývalého JAR agenta, ktorého údaje získali bez akýchkoľvek problémov, ten ich bez váhania pozve dnu a v pivnici okamžite nájde viac ako 30-ročný dokument, ktorý mu bol v podstate celý život nanič.  Uchovať sprisahanie v takomto rozsahu a taký dlhý čas, no neviem,  V jednej debate dostal Eugene Cernan otázku, či bol vôbec na Mesiaci. Dostal záchvat smiechu a potom povedal: "Ak traja ľudia vedia tajomstvo, dvaja to určite po čase vykecajú médiám. V Apolle pracovali desiatky tisíce ľudí a nik by nič nevyzradil, Nemožné." V dokumente sa to hemží tajnými agentmi, krásnymi a statočnými vedkyňami (teda iba jednou), otázky sa kladú a odpovede na ne, žiaľ chýbajú a nosná téma činnosti SAIMR je v záverečných titulkoch vyvrátená. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

WTF! Toto ani nie je dokumentárny film, ale skôr dôkazný materiál v priamom prenose o... - o čom vlastne ? To je hlavný problém filmu, s ktorým autor bojuje, hneď na začiatku konštatujúc, že je to šialene prepletené ďalekosiahle spiknutie alebo najidiotskejší dokument vôbec. Lenže výsledok 6-ročnej investigatívnej práce je ohromujúci... - a znepokojivý. Voda na mlyn konšpiračným teóriam, ktoré v prípade tajných služieb (post)kolonialistických krajín, utajených žoldnierskych organizácií a nielen výskumu, ale aj (snahy o) šírenia biologických zbraní minimálne v prípade Afriky nie sú vôbec zas tak strašne pritiahnuté za vlasy. Mňa na tom najviac zarážala (resp. znechucovala) skutočnosť, že v istých časoch a na istých miestach eexistovalo aj verejne jasné povedomie o tom, kto (a prečo) zostrelil generálneho tajomníka OSN v africkom vnútrozemí alebo že istá neoficiálna vojenská organizácia z JAR okrem "bežných" prevratov na objednávku tajných služieb cielene očkuje černošské obyvateľstvo po polovici Afriky vírom HIV. Ešte horšie však je, že napriek takýmto odhaleniam nemám pocit, že by sa vďaka ním niečo zmenilo... že bude niekto potrestaný a predovšetkým, že Afrika prestane byť vykorisťovaným priestorom.zo strany nielen západných, ale teraz už aj východných mocností ako si to už pred 60 rokmi prial Dag Hammarkjöld... ()

AnysekMel 

všechny recenze uživatele

Kuriózní případ, který se pár severských zvědavců snaží několik let rozplétat, přičemž do toho bohužel/naštěstí více a více zabředávají. Vyprávění příběhu Madsem Brüggerem se zapojením zcela suchého humoru je naprosto fenomenální, když jsem neměla zatajený dech nad absurdně spletitým příběhem, řezala jsme se smíchy. ()

XXX99 odpad!

všechny recenze uživatele

Su určite aj stupidnejšie konšpiračné teórie. Takýchto svedkov je plné Discovery, ktorí videli všetko, od Yetiho,duchov a samozrejme UFO. Prvý zvonček sa ozval pri karte smrti a druhý pri hľadaní lietadla zahrabaneho x metrov v zemi detektorom s dosahom pár cm. Týchto zvastov je plný internet a samozrejme barlicka CIA a NSA nesmie chýbať, lebo sak na koho to hodiť, že. Je to natočené trochu inak,tak jeden ľahko skočí na špek. Inak Elvisa som videl minule v Kauflande. ()

Související novinky

Lux Film Days přinesou filmy online a zdarma

Lux Film Days přinesou filmy online a zdarma

24.11.2020

Celoevropské filmové dny Lux Film Days se letos v ČR uskuteční od 26. do 30. listopadu. Ve čtvrtek 26. listopadu odstartuje akci film Druhá strana naděje finského klasika Akiho Kaurismäkiho. Druhým… (více)

Reklama

Reklama