Reklama

Reklama

Tajemné kouzlo bažin

  • Německo Magie der Moore (více)
Německo, 2015, 95 min (Televizní verze: 2x44 min)

Režie:

Jan Haft

Scénář:

Jan Haft

Hrají:

Axel Milberg (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Tajuplné, přízračné a děsivé. A přesto strašidelně krásné. Nevlídná bažinatá krajina a její romantický charakter odjakživa poháněly naši divokou představivost. Otevřená vřesoviště, která v zimě zůstávají úplně holá, v létě pokrývají úžasné koberce z bílých chomáčků suchopýru úzkolistého. Po nich se prohánějí medvědi a vlci, mezi kterými třepotají křídly pestrobarevní motýli. Tetřívek obecný se snaží přehlušit trilkování bekasiny větší. Bažiny, močály, vřesoviště, mokřady a blata jsou všude po celé Evropě. Každý už o nich aspoň slyšel. Ale jen málo z nás o nich něco ví. Odhalte Tajemné kouzlo bažin. Stejnojmenný snímek zachycuje tiché půvaby překrásné krajiny i její prchavé obyvatele ve všech detailech. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Bažiny nejsou jen místem s unikátními rostlinami a živočichy, jde o biotopy, co hrají klíčovou roli v rámci celé planety. V první části se divák seznámí s původními bažinami, které zatím člověk svojí činností neovlivnil. Rašelina v nich vzniká velmi pomalu - 1 cm až 10 let, 1 m tisíc let. Bažiny jsou především úložištěm uhlíku, který se v podobě oxidu uhličitého uvolňuje do ovzduší při jejich vysoušení. Předpokládá se, že mají významný podíl na klimatu a globálním oteplování. Naštěstí obnova není složitá, stačí jen původní území znovu zaplavit vodou a bažiny začnou opět vázat uhlík, byť do původní podoby se vrátí až za velmi dlouho. Zatímco v stávajících bažinách je život omezen na minimum, tak v obnovených je velmi pestrý. Snímek nabízí řadu zajímavostí v nádherných obrazech - tokaniště tetřívků a bekasin, souboj zmijí, losí mršina střídavě navštěvovaná medvědem a vlky, co losa ulovili. Rosnatka okrouhlolistá je zdatným lovcem, jenže má i nepřátele. Potravu ji kradou nejen mravenci (seberou až 2/3), ale i larvy pernatěnky rosnatkové, které ji i požírají. Žije zde půvabný žluťásek borůvkový. Ve vodě jsou především mikroorganismy, kterým nevadí vysoká kyselost - vířníci nebo želvušky. To v obnovených bažinách žijí i karasi lovící komáří larvy, žáby a mnoho ptáků - jeřábi, volavky, kachny, bukáčci. I hmyzu je více - saranče mokřadní, vážka čárkovaná či ploská, šidélka ad. Nádherné záběry na bažiny ve všech ročních obdobích doplňuje polární záře. A mezi tajemné věci patří třeba pohyb mrtvých stromů. Zárukou kvality je Jan Haft, jehož dokumenty zájemce a milovníky přírody prostě nemohou zklamat. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Makro, to bývá samo o sobě magické, umožňuje vidět to, co nám naše oči běžně nedovolují a první díl navíc končí vstupem do světa mikroskopického, tvorů, co vizuálně působí lépe než abstraktní umění, světa nám zcela utajeného, krása jejich geometrie. Ale krásné záběry se týkají také zvířat v normální velikosti, medvěda, vlka či tetřívka. Nejvíc však kouzlo dokumentu spočívá v jeho pojetí ekosystému. Můžeme tak zjistit, jak spolu souvisí jistý druh motýla, mravenec a masožravka. Ve druhém dílu pak zjistíme, jak snadné je bažiny zase obnovit, i když jsou v jiné podobě, zvířata a rostliny méně specializované a roztodivné, o to víc ptáků a savců má z jejich bohatství užitek a přitom stačí jen pár pohybů bagrem. ()

Reklama

Reklama