Reklama

Reklama

Nevrland

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý Jakob žije se svým otcem a dědečkem v jednom malém bytě ve Vídni. Aby si vydělal nějaké peníze na studium, pracuje jako pomocná síla na jatkách, kde je zaměstnaný i jeho otec. Jakob bojuje s úzkostnou poruchou, která mu čím dál tím více komplikuje život. Jednou v noci pozná na erotickém video chatu šestadvacetiletého umělce Kristjana. Aniž by se ve skutečnosti potkali, začne mezi nimi vznikat virtuální přátelství. Teprve až po těžké ráně osudu sebere Jakob všechnu odvahu a vydá se na cestu do „Nevrlandu“, aby zahojil všechny rány ve své duši… (Das Filmfest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Hillock 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem takový kuriózní snímek dlouho neviděl. Mít duševní nemoc je fakt svině. Přírodní lék na svini je nechat se klátit třiceticentimetrovým čurákem. Hledání sebe sama v 17 letech není nic mimořádného. Zde se Jakob snaží vypořádat se svým životem nalezením lásky, něhy a porozumění. Psychedelické výjevy dokazují, že je ještě nevyzrálý, což připodobňuje setkání sebe sama s dětskou duší protkanou nedostatečnou náklonností ze strany přízně. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Nemám rád mysteriózní horory, takže popisek "Drama / Horor / Mysteriózní" si mě věru nezískal, nicméně tentokrát mě nalákal trailer - že bych mohl vidět něco, co jsem předtím neviděl. A nebyl jsem zklamán. Schmidingerův dlouhometrážní debut je především vizuální jízdou, celovečerním videoartem po vzoru jednoho z hlavních hrdinů. Herecký a dialogový minimalismus v kontrastu s opuletními, syrovými vizuály a stroboskopickými orgiemi (dokonce jsem si vzpomněl na klubový scény z Queer as Folk!) mě bavily jako už dlouho nic. Zcela jistě to nesedne každýmu. Nečekejte ucelenou zápletku ani dějovou linku, na ty se v Nevrlandu nehraje. Přesto je to citlivej, neotřele podanej příběh, a buďte si jisti, že i tak zprofanovaná fráze jako "I'd like to kiss you" nikdy nezněla věrohodněji. PS: A pro fajnšmekry, jedna německá recenze mluvila až o eisensteinovských juxtapozicích těl kuchaných prasat a mužů v pornu. Enjoy! ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Omnoho viac psychologicko-dramatické, než vyložene hororové, čisto homosexuálne, vďaka čomu to bude pravdepodobne pre väčšinu divákov ťažko stráviteľné. Žiadna hlboká depresia sa však nekoná. Mladík trpiaci fóbiami a masturbujúci nad gay pornom nadviaže pomer s umelcom, ktorý ho ponúkne drogou, a už sa nám to zmení na halucinogénnu jazdu. Všetky tie jeho stavy zanechávajú celkom pôsobivý dojem, akurát režisér v tomto "horore" cenzúroval snáď všetko, čo sa len dalo, takže je to len taká light srandička, ktorá možno zaujme kvalitnou réžiou, talentovaným hrdinom či trochu svojskou originalitou, ale vo mne aj tak nezanechala hlbší dojem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Väčším hororom, než je tento extrémne nesympatický počin o dvoch homošoch z Wiedne, je aj “Skrotená hora”. Kasting dvoch hlavných postáv pripomína staré porná zo 75’, kedy ešte aj Josefína Mutzenbacher vyzerala o triedu lepšie ako Sigourney Weaver. Nájsť v takomto filme uľahodenie, je ako lízať nanuk cez plexisklo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jakob má psychické problémy, které se rozhodně nezlepší, když vezme brigádu na jatkách. Pokud snad lze mluvit o hororu, pak pro některé to bude nejspíš čtvrcení prasat. Jakási neurčitost nabízí divákovi více výkladů, což je fajn. Možná coming out, možná ale jen složitější přechod k dospělosti, což by znamenalo, že gay motiv není podstatný. V momentě, kdy si dá Jakob trip, promění se film v psychedelickou jízdu plnou obrazů (i když jsem čekal ještě více fantazie), hudby a zvuků. Tedy stroboskopy byly fakt na mačetu, ale uznávám, že smysl měly. Film je pro menšinového diváka, tedy zákonitě zklame toho, kdo čeká prvoplánový gayfilm, ale i toho, kdo očekává přímočarý horor. Je to snímek na pomezí experimentu, je zvláštní a běžný divák by se mu měl rozhodně vyhnout, aby tu zbytečně nedával z nepochopení jednu hvězdu či odpad. Škoda, že se režisér více neodvázal...pokud tedy neexistuje jiná verze. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama