Reklama

Reklama

VOD (1)

Recenze (3)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznám se že tomuto snímku nadržuji, protože úplně dokonalý není, jenže přináši, něco více, než jen indické pokusy o historický epos z rychlíku. Dostáváme do poloviny 18.stol. říše Maráthů roste, ale afghánský vládce Ahmad Šáh Durrání chystá na pozvání Mughalů menší návštěvu... Zpočátku působí film levně, nezajímavě a jako klasická schématická věc, nízkonákladové cgi pro rekonstrukci epických exteriérů bitev, klasická linka válečný hrdina, co se nechce vázat, nějaká ta taneční čísla. Jenže pak začíná celkem realistické dvorské a mezinárodní piklení a film se náhle dostává do zcela jiné dimenze. Na rozdíl od tuny jiných a nejen indických filmů se tady řeší logistika, taktika. Zbraně a bojové techniky doby jsou celkem reálné, film skutečně ukazuje možné obtíže tažení a bitevních střetnutí, na Indii nevídaný reliasmus, který kvituji s nadšením. Navíc Arjun Kapoor v hlavní roli fajn, ale film pro sebe krade zcela zásadně Sanjay Dutt jako afghánský warlord, film pak po rozpačitém začátku vypadá skutčně výpravně. Z historického hlediska mohu říci, a pozor spoiler, že třetí bitva u Panipátu roku 1761 dopadla jasně ve prospěch jedné strany, ale tím si tenhle film nenechte kazit. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Panipat ma šialene nebavil, odtrpela som ho, aby som nakoniec vyronila slzu nad nešťastím úbohej Parvati. Klobúk dolu pred výpravou, vizuálne je to pekné, ale hudobne slabé a príbeh mi príde skôr ako nejaký roadmovie, stále cestujú a nič sa nedeje, v spleti mien som sa na totálku strácala, prvýkrát v živote som si pri filme začala robiť poznámky kto je kto! V niektorých postavách mám Arjuna rada, ale toto mu vyslovene nesedelo a Sanjay, mala mu z očí sršať zloba a nenávisť, a keď som sa na neho pozrela, mala som chuť podať mu piškótku ako šteňaťu... čo dodať... ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Výpravný historický snímek vypráví o památné třetí bitvě u Pánipátu, ke které došlo v roce 1761. Věnuje se jak bitvě samotné, tak i okolnostem vedoucím k tomuto velekrvavému konfliktu mezi Maráthskou říší (velká část Indie - hl. hinduisté) a Durránskou říší (Afghánistán a přilehlé oblasti - hl. muslimové). Vítěz byl sice jen jeden, ale ve výsledku vlastně nikdo, protože se obě armády navzájem vyčerpaly. Jediné, čeho se podařilo dosáhnout, byla velká hromada mrtvol jak vojáků samotných, tak i desítek tisíc civilistů po již rozhodnuté bitvě, což nám (asi raději) už ukázáno nebylo. Jestli někoho popřípadně stále trápí, proč se dodnes nemuslimské obyvatelstvo Indie s muslimským úplně nemusí, tak stačí říci krátce jen - tisíciletá zkušenost. Ta zkušenost, kterou v Evropě odmítáme a děláme, že neexistuje. Upřímně žasnu nad většinovým (ne)přídělem hvězdiček, to jako vážně? Nechápu... Historické filmy mám ve velké oblibě, zvláště pokud jsou situovány do mých stěžejních míst, mezi které Indie bezesporu patří. Sice 18. století již není pro mě tolik atraktivní, ale v Indii to ono „nedávno“ není ani poznat. Je pravdou, že příběh postrádá výraznou romantickou linii, ale ta vždy přítomna býti nemusí. Hlavní důraz je zde kladen spíše na politicko-válečnou tématiku a strategii. Pro někoho možná nudné, ale nikoliv pro mne. Osobně jsem se nenudil ani na okamžik a byl jsem napnutý v očekávání dalšího vývoje. Opravdu mě to moc bavilo se vším všudy. Množství výborných momentů a pronesených slov tomu přidávalo na hlubším významu. Finální bitva trvá půl hodiny, není odbytá a efekty v rámci indických možností naprosto vyhovující. Úchvatné oblečení té doby společně s vizuálem jsou pastvou pro oči. A. Kapoor není hercem mnoha emočních poloh, ale nemám s ním vůbec žádný problém. K. Sanon je nejen dobrá herečka, ale i velmi pohledná žena a moc jí to tu slušelo. S. Dutt určitě nebyl ani zamlada prvoplánový typ milovníka a krasavečka. Je jiný, zvláštní, ale rozhodně charizmatický, a to se počítá nejvíce. Rozhodně jsem s jeho postavou žádný problém neměl a nemyslím si, že musí být každý panovník/vojenský velitel zosobněním totálního zla a šílenství. Hudební stránka se mi rovněž moc líbila. Jak v klasické formě, tak i ta v podkresu. Písní bylo poskromnu, ale například Mard Maratha je naprosto luxusní a skvěle propracovaná do všech detailů. Hodnocení je tady bídné a navíc vím, že se filmu nedařilo ani co se týká tržeb v kinech, takže jsem očekával nějaký skandální propadák. Nalezl jsem něco naprosto jiného. Od samého počátku jsem věděl, že pod čtyři hvězdy nepůjdu ani náhodou. Nejenže jsem nešel, ale navíc ještě jednu hvězdu přidal. Skoro tři hodiny utekly jako voda a jsem moc rád, že mohu Panipat přidat do mé elitní pětihvězdičkové společnosti. Samozřejmě bych si našel pár maličkostí, které bych mohl tvůrcům vytknout, ale proč? Dostal jsem více, než v co jsem doufal a snad v té upřímné spokojenosti nezůstanu osamocen. ()

Reklama

Reklama