Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 378)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

O tom, že prostředí hlubokých lesů je velmi vděčné a účinné strašidelné téma, mě již několik snímků dostatečně přesvědčilo. Počínaje norským Villmark či Raimiho Evil Dead a konče právě Záhadou Blair Witch. Lidé vnímají strach různě, což je také nejspíš důvod zdejšího, docela rozporuplného hodnocení i komentářů. Zde jsem si uvědomila, že to, co člověka nejvíce děsí, a nejen ve filmech, je ten hrozný strach a svíravý pocit z neznáma. Z toho, co nevidíme, ale dokážeme silně cítit a vnímat. Z toho, že nevíme, kdy a jak se něco může přihodit. Z našich vlastních představ. Z toho, že to všechno nedokážeme ovlivnit a tím nás to postupně může ničit a zatemňovat náš zdravý rozum. Protože nejhorší, je to NĚCO. To neviděné. A kde končí skutečnost a začíná paranoia? A obráceně. A co když se obojí vlastně prolíná dohromady? V lesích Burkittsville nepobíhá šílený maník se sekyrou a špinavýma montérkama, který po vás jde, a vy víte, že když někde zašustí listí, že je to on. Není to ani armáda rozpadajících se zombíků. Je to něco, co ve filmu vlastně ani nespatříte. A právě to mě dokázalo po celou dobu spolehlivě děsit. Náznaky, symboly, smích kdesi z dáli, šustění listí, noční záběry kamery, tma, stupňující se tíživá atmosféra a rostoucí beznaděj a hysterie mezi postavami. Závěr filmu je "creepy as hell." Než jsem šla večer spát, lekla jsem se i žárovky, která se s zablikáním začala rozsvěcovat v pokoji. Celý snímek je dokonale sugestivní, s maximálně vybudovanou atmosférou, také právě díky autentické kameře, která silně umocňuje celý děj a výkony hlavních hrdinů. Herci mi byli sympatičtí a já už jen musím smeknout před tím, co všechno se dá vytvořit s amatérským zázemím, pár tisíci dolary, tísnivým a tajemným prostředím a především originálním nápadem s dokonalou mystifikací. Průkopník a v podstatě zakladatel žánru "Found Footage," který dal filmařům náměty na dlouhá léta dopředu a dodnes z něj spousta hororů těží. Stále častějším používáním tématu ruční kamery a nalezených záběrů se však vytrácí kouzlo, které pramenilo z inovátorských postupů, originality a také doby vzniku tohoto filmu. A vy všichni, co se v komentářích vyjadřujete vulgárně či s despektem, zamyslete se nad tím, jestli byste tohle sami zvládli a frajersky dokázali přečkat i jen první chladnou noc uprostřed nekonečné tmy podzimního lesa. Jestli byste se odvážili to sami prožít. "Jasně, to nic není, v pohodě, to by zvládlo i dítě, nejsem poseroutka..." Až byste se tam ale ocitli, padal soumrak a odevšad by se ozývaly různé zvuky, pak byste možná uvažovali jinak. Klidně bych vzala kameru, pár lidí a něco podobného by šlo stvořit. Ale pouze za denního světla, nočním lesům bych se vyhla obloukem. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmečku jsem se v době jeho vzniku vyhnul s tím, že to nebude můj šálek čaje. Kdybych dal na svůj instinkt, nevyhodil bych 50 Kč a nezabil bych bezmála 90 minut svého drahocenného času. Jenže s léty, jak známo, člověk blbne. Tedy čekal jsem leccos, ale musím přiznat, že jsem byl stejně upřímně šokovaný. V průběhu sledování jsem si musel stále připomínat pohádku Císařovy nové šaty, pro kterou mám osobní verzi na základě vlastních zkušeností. Kdysi pradávno v 80. letech přišel kamarád s tím, že si z ostatních udělá legraci a vytasil se se zaručenou pravou marihuanou, když smíchal použitý tabák s několika děsivými ingrediencemi (ano, ještě dnes se mi jen při tom pomyšlení dělá nevolno) a nechal to ostatní vykouřit. Všem bylo neskutečně špatně, ale všichni šířili zvěst o tom, že to byl neskutečně krásný zážitek a nejen to, oni tomu dokonce i uvěřili, protože po letech, když přinejmenším někteří poznali skutečnou chuť a účinky marihuany, stále vzpomínali na svoji první zkušenost s jejím užitím. Tak trochu je to i s tímhle filmem, který patří do skupiny těch, které nejsou zajímavé z filmového hlediska, jako spíš čtením nadšených komentářů uživatelů. Tak zoufalá křeč se nevidí ani v pracích studentů filmových škol a tak zoufalá absence čehokoliv, co by se dalo s velkou dávkou fantazie nazvat atmosférou, je neuvěřitelná. Ten film neobsahuje jediný zajímavý záběr, jediný filmařsky zajímavý moment, jediný herecký výkon a ocenitelný je jedině marketing, který v 90. letech šikovně využil nastupujícího fenoménu internetu, na kterém založil svou reklamní kampaň, a díky kterému si dokázal vybudovat pověst nezávislého kultovního filmu. Po jeho sledování jsem měl noční šichtu a šplhal jsem se po žebřících technologických šachet elektrárenského bloku, kde jsem za celou noc nepotkal živáčka a jenom naslouchal monotónnímu zvuku ventilátorů a provozovaných technologických celků. Místy sporé osvětlení, izolace a obří stroje. Kdyby ten film měl byť jen kapánek hororového potenciálu, měl bych cítit aspoň závan bázně. A ono kulový. Tenhle kult mě dokonale minul a po pravdě řečeno, ho také nejméně ze všech chápu. Celkový dojem: 0 %. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle se tvoří kult. Dobrým nápadem, propracovanou kampaní a koncem, o kterém budete diskutovat ještě pořádně dlouho po titulcích. První zhlédnutí doporučuji v noci o samotě, nikdy na to nezapomenete. Závěrečné tři minuty jsou pro mě dodnes vrchol děsu. Zkoušet působivost situace ale ani po letech zatím nehodlám. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu považuji za geniální jedině to, že si autoři půjčili za vratnou zálohu na "vyzkoušení" nějakou super kameru a když přes víkend natočili tenhle film, vrátili ji zase zpátky do obchodu, že jim nevyhovuje. No, je to na tom poznat (tedy ne ta supr kamera, ale ten víkend práce). A pak možná oceňuju, že i když je to amatérskej film, herci v originále nezní jako amatéři. Tedy aspoň ne amatéři jaký jsem viděl u nás. A pak jim taky samozřejmě přeju ty prachy, kvůli kterým už nikdy nebudou muset dělat to, co nebudou chtít. No, tenhle styl filmu je levnej a zapůsobil už mnohokrát dřív (viz třeba asi před třiceti lety v Itálii hodně podobnej horor Cannibal Holocaust). No a protože mě tenhle film už ničím nezaujal, rozházenou kameru nesnáším a jsem radši, když je na obrazovce vidět aspoň něco, a ani dějově mě ten film nijak nechytl, moje hodnocení je více než zřetelně patrný. A jako horror se to brát vůbec nedá. Jen dlouhá nuda bez něčeho, co by stálo opravdu za zapamatování nebo za další podívání. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Blair Witch byla pro mne kompletní ztráta času.. Nebylo ve filmu nic ! Krom filmových záběrů v lesích, sledování nadávajících,otravných teenejdžrů, poslouchání vysoce pronikavého dívčího hlasu ( to bylo neskutečně děsivé),či záběry zevnitř stanu s levnými sound efekty, nebo sledování rozvkiklané kamery za běhu skrz les ve tmě(kde nejde nic vidět) Tenhle film je jeden z největších zklamání, co jsem kdy viděl a to jsem viděl film "Batman and Robin." Není to děsivé, je to nudné, neudrží to divákovou pozornost, nehrají zde kvalitní postavy, nenutí vás film nad ničím přemýšlet není to bohužél ani tupá zábava. Nejděsivější na filmu je snad vysoké hodnocení a slušný výnos peněz! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Jedna z videokamier použitých hercami bola po skončení natáčania vrátená do obchodu - čím sa ešte viac znížil rozpočet. (ladko)
  • Režiséři strávili ve střižně 8 měsíců. První verze byla dlouhá 2 a půl hodiny. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama