Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 377)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nemám rád horory a nerad se bojím. Tenhle snímek natočený "skoro zadarmo" dokumentárním stylem ale vytvořil takovou atmosféru, že jsem se fakt bál naplno ! Nekecám ! Je to ale taky jediné, co mi zůstalo v paměti. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Jeden z najinovatívnejších a najsofistikovanejších filmov svojho žánru. Aniž by v dobe vzniku tušil, že sa ním stane. Ak máte HOROR radi a CHCETE sa báť, dostane sa vám všetkého. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný a ještě lépe prodaný skvělý a ORIGINÁLNÍ nápad. Děsivé to opravdu je tak nezbývá než přestat závidět komerční úspěch a přeci jen vyzdvihnout kvality tohoto neotřelého horůrku. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprosté vítězství formy nad obsahem v tom nejlepším slova smyslu. Seděla jsem tu necelou hodinku a půl jako přikovaná a pozorovala ty tři lidi pobíhající po lese, jak jim rupají nervy, jak se bojí a bála se s nimi. Vidět přitom nebylo vůbec nic (z toho, co nahánělo oné trojici hrůzu), a přesto má člověk po celou dobu hodně stísněný pocit... Ono totiž husté hororové atmosféry se dá dosáhnout i jinými způsoby, a když to vyjde, tak i efektivněji a sugestivněji, než kupou digitálních triků... Blair Witch je toho důkazem a pro mě je jedním z nejlepších a nejsugestivnějších hororů všech dob. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebylo to ani zdaleka takové jaké nám to veškerý ten hype sliboval, alespoň pro mě ne. Zpracované to bylo zajímavě, nevím co je pravdy na tom jak Blair Witch natáčeli, dokonce i tomu zlu obházejícímu v Marylandských lesích jsem věřil, ale...ani nevím jestli to mám říct...ale já to řeknu - proč to celou dobu vypadá, jako když jsou na kraji lesa? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Máte dvě možnosti. Buď jim to zbaštíte i s navijákem a budete vyklepaní jak koberce, anebo nedůvěřivě ohrnete nos. Já se místy bál a finále bylo hooodně působivé. 75% Zajímavé komentáře: hirnlego, Hal_Moore, Damielka, baruss, Triple H ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já jsem se opravdu nebál, jenom až ke konci, kdy IMHO atmosféra velmi houstla a byla podle mě o hodně jiná, než v předchozích minutách :-/ V podstatě jenom za originální nápad dávám tolik hvězdiček, jinak by to bylo horší. Ale taky je možné, že Blairské lesy jsou natolik rozlehlé, že vám lezení na strom nepomůže a zároveň mají řídký porost. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

O tom, že v potemnělých lesích se neskrývá nic dobrého už nás před více než dvaceti lety poučil Sam Raimi v Evil Dead, a Blair Witch project k tomu dodává, že největším nositelem strachu je člověk sám. Jestliže se tento film bude brát jako čistý filmový experiment, kterému by se „seriózní“ filmař vyhnul, dá se považovat za onu „seriózní“ podívanou. Jinak se totiž dá brát za daleké šlápnutí mimo, protože jako celek tento film nenabízí krom trojice vystrašených studentů, spousty nadávek, ručně vedených „osmiček“ a „šestnáctky“, zhola nic, ani hudbu. Jenomže taky bych nevěřil, že křupání větví, neznámé chichotání či dětské výkřiky dokáží vyvolat pocit hrůzy, při kterém šedivějí vlasy. Stejně tak jako je podání Blair Witch project velmi osobité, tak i natolik osobní bude pohled každého diváka, protože všechno co se na něm dá milovat lze i bez jakýchkoliv zábran zkritizovat. Čtyři hvězdičky za originální nápad a taky za to, že jsem v závěrečných deseti minutách málem rozmačkal ovladač, který jsem svíral v ruce. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dle mého skromného a nikoho nezajímajícího názoru je toto nejlepší horor všech dob. Vím, že spousta lidí má na něj opačný názor, ale já jsem se při tomhle filmu skutečně bál, a to poprvé ve svém životě. Gradovaná atmosféra je úžasná a ke konci už by se dala krájet. Ať si vzpomenu na kterýkoliv moment z tohoto poloamatérského snímku, napadají mě samé superlativy. Připadal jsem si, jako bych v tom lese byl s nimi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Horor je možná jediný typ filmů, které zas tak s radostí na tváři vidět nemusím, možná hodnotný jako některý německý romantický snímek, co si nechají na nedělní odpoledne na Primě a ještě na něj nedají ani jednu upoutávku. Jenže je tu jedna jediná změna a tou je právě Záhada Blair Witch. Očekával jsem masakr a řekl bych, že jsem ho koneckonců dostal. Tento film je dle mého nejnápaditějším filmem za posledních pár let dozadu. Teď ho dokáže překonat maximálně tak Cloverfield. Ona reklamní kampaň, která donutila na divákovi snést fakt, že všechno se stalo, že všechno co se zde odehrává je vlastně z videokazet, které se našly v samotném lese je opravdu pozoruhodná. Šel jsem do tohoto filmu s tou myšlenkou, že uvidím dokument, který navždy změní můj život a musím dodat, že se to tak stalo. Autoři dokázali nemožné. Za málo peněz hodně muziky, ale tak moc muziky, že to ani oni sami nemohli čekat. Celý autentický příběh je natolik zajímavý, že nejde od filmu odtrhnout oči. A samotný konec přinutí diváka přemýšlet. Přemýšlet nad tím vším. No a přitom je odpověď na něj už v samotném začátku filmu. Jen to chce pořádně poslouchat. Upozorňuji, že jsem film viděl s tím, že to je opravdu skutečnost, že se to opravdu stalo. Žádná fikce. Byl jsem autory neskutečně oklamán, ale jsem za to rád. I když i to je málo. Znám případ, který na tento film šel do kina, letního, které se v našem městě nachází uprostřed lesa. Jakmile film skončil, šel s rozporuplným pocitem SÁM lesem domů. Prošel si peklem, věřím tomu. Už já jsem si jím prošel, když jsem, to, všechno viděl v pohodlí domova. Tejden jsem nemohl usnout...Až tak mě tento film poznamenal. Jediný opravdový horor, u kterého jsem se nedokázal smát, jen tupě zírat a mít strach z každého pohybu větve. Když si to tak uvědomuju, já jsem z toho filmu vlastně byl docela dost slušně na prášky. Přitom se to nezdá, ale pochybuju, že by o něm někdo něco neslyšel. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Záhada není žádná čarodějnice, ale úspěch tohoto filmu, který kromě marketingu a jedné strašidelné a mrazivé scény neobsahuje nic. Nápad je originální to ano, ale to je asi vše. Natočeno obyčejným stylem šlo by o velmi slabý film, takhle tu byla alespoň snaha přinést něco nového. Za to děkuji, ale kvůli pořádnému hororu musí jít divák jinam. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne nejvetsi zklamani jakeho jsem se dockal pri navsteve kina. Na videu jsem videl spoustu sracek, ale v kine jsem si zatim stezovat nemohl - az po zhlednuti tohoto filmu. Pro me nepochopitelny uspech tohoto filmu, ktery nema ani napeti ani dej, herecke vykony jsou priserne - proste ubohej film. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez .. Dokonale promyšlený marketing zabral a reklamní fáma, že se jedná o nalezený studentský dokument se nejen dostal téměř ke každému, ale mnohé také vytáhl do kina. Byl jsem jedním z nich a pamatuji si, jak na nás všechny tento snímek zapůsobil. Někteří poté odmítali chodit do lesa apod. Blair Witch Project zapůsobil i na mne a to je co říct, protože neholduji klasickému hororu. Tady byly ovšem strach a nervozita navozovány zcela jinou formou a dlužno říci, že velice nápaditou. Amatérská roztřesená kamera, špatný obraz, žádná hudba, jen zvuky a rozhovory protagonistů. K opravdové dokonalosti překáží jen fakt, že je to film. Sice zatraceně originální, inovativní a velice působivý, přesto jen (naštěstí) film. Než jsem si tento fakt z medii potvrdil, což bylo až několik dnů po inkriminované návštěvě kina, ležel mi snímek v hlavě a jakýkoliv výlet do lesa mne opravdu nelákal ještě o něco déle!.. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nafouknutá bublina. Aneb skvělá reklama nedělá skvělý film. Nápad možná zajímavý, ale dívat se na to je utrpení - nuda, nuda, nuda. Hrůza, děs? Kde by se vzaly? Napínavých mi přišlo asi posledních 10 vteřin snímku a to opravdu není mnoho.Navíc jsem se nemohl ztotožnit s žádnou postavou - ta holka mě štvala tak, že jsem jí přál smrt už od začátku.Celý to hraní si na dokument bylo spíše směšný-žádný děj. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pár hvězdiček za ten nápad, neskutečně nízký rozpočet a geniální marketinkovou kampaň ... ale jinak - hraní si na horor, při kterém jsem se coby divák ani chvilku nebál, šílená schizofrenická kamera, ryzí amatérismus povyšovaný na kdovíco, pár divných bláznů běhajících v lese, podvod na diváky, NUDA BLAIR WITCH... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Strašidelné mi to nepřišlo ani v jednom momentu, o atmosféře či hercích bych nemluvil už vůbec. Ale je mi sympatické, kolik tvůrci na takové nic podpořené svého času geniálními stránkami, nachytali naivních lidí báchorkou o skutečném dokumentu. U nás na škole jim to žrali snad všichni. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem se fakt bál což je asi podruhý (když nepočítám jak mi byly 4 roky :-) Proto dávám 5* jinak by to bylo za 4*. ()

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Reklama

Reklama