Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 379)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Phileasi Foggovi vynesla sázka balík liber a indickou krasavici. Mně sázka zkrátila život minimálně o dva roky. Je to už nějaký čas, takže se směle přiznám k jedné z mnoha mou osobou spáchaných hovězin. Dlouho poté, co příběh zbloudilých studentů oběhl kina, aniž jsem ho zaregistrovala, jsem trávila víkend na chatě s partou podobně švihlých přátel. Dlouhý večer přímo nabádal k nějaké nepředloženosti a netrvalo dlouho a čísi třikrát prokletá ruka se natáhla po disku se ZBW. Předem navrčená ("nechápu, co na hororech může lidi tak děsit, dneska každej nechává po celým baráku rozsvíceno, sotva venku praskne větvička") jsem se připojila. Doběhly titulky a rozhostilo se ticho. Po chvíli kamarád povídá: "Lidi, jsem zvědavej, kdo by teď dokázal dojít pro pivo." Na vysvětlenou: do hospody to bylo dva kilometry lesem. Hádejte třikrát, který magor opovržlivě prohlásil něco o srabech a zvedl se s tím, že pro zlatý mok teda zaskočí, když pánové tvorstva mají v kalhotách. Sázka byla uzavřena a já jsem pevným krokem vykročila do tmy. Na kraji lesa krok zakolísal. Po dalších pár metrech klopýtl. Mozek nařídil kroku, ať se srovná, tepu, ať se zklidní, a zubům, ať přestanou cvakat. Krok, tep a zuby sdělily mozku, co jim může, nicméně mozek dělal co mohl, aby udržel tělo v pohybu a přesvědčil ho, že všechny zvuky má na svědomí vítr nebo malá zvířátka. Dohnal rozklepané tělo až k občerstvovacímu zařízení, kde se mě hospodský starostlivě zeptal, zda mi něco není. Nepřesvědčivě jsem zamumlala něco o nastupující chřipce, "v týhle době je toho všude plno" (byl červenec) a k pivu mi byla přihozena slivovice ("to vás postaví na nohy"). Postavit na nohy jsem potřebovala jak sůl, když po sto krocích zpáteční cesty něco zavrzalo vedle mě. Div jsem si nevyrazila lahvemi zuby a znatelně jsem zrychlila. Po další zhruba stovce mi těsně před nosem vzlétl rozespalý pták. Nadále jsem už kroky nepočítala, v tom poklusu to ostatně ani nešlo. Když po mé levici něco dutě zahoukalo a poté se ozvalo praskání větví, povolilo mé chatrné sebeovládání definitivně a zbytek cesty jsem zvládla tempem, které předčilo všechny medailové výkony Marion Jonesové. Osazenstvo chaty, vyhlížející můj návrat z oken, se nestačilo divit, když jsem dveře spíš vyrazila, než jimi prošla, hodila nákup do plenéru a vrhla se do nejbližší mužské náruče pramálo se starajíc, zda je to ta, do které patřím, s následujícím sofistikovaným projevem: "J-j-já už t-tam n-n-nikdy n-nejdu!" Ano, moji milí - tohle dokáže strach. Tohle dokáže Blair Witch. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Parta táborníku natočila v lese jedno nudné video, přidala k němu mystifikační omáčku, a vydělala na tom všem stovky milionů. Z marketingového hlediska geniální. Co do kvality snímku však naprostý odpad, který nestojí ani za povšimnutí. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejděsivějších hororů co jsem kdy viděl (i ve dne jsem měl co dělat). Výborně zpracovaný a originální horor, který převrátil svět vzhůru nohama. Intenzivní horor, který se stal kultem. V dnešní době se všichni pokoušejí o podobnou realizaci (found footage), která většinou končí neúspěchem. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Opravdu hustá atmosféra, která dokazuje, že za prachy nekoupíte vše a pořádná hrůza se dá vytvořit i s malým rozpočtem. Nebál jsem se sice jako u Evil Dead, ale i tak jsem ani na chvíli neztratil oči z monitoru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Opravdu dotažený projekt! Ač to tak na každého nemusí působit, není tenhle snímek žádná amatérština, ale rafinovaný plnokrevný horor, jehož tvůrci moc dobře věděli co činí. Hlavní devizou snímku je velice jednoduchý, ale dobře vystavěný příběh, který celou dobu graduje (opravdu nevím, jestli jsem se někdy u filmu bál víc), a zejména psychologicky přesvědčivá proměna hlavních hrdinů (hlavně však Heather) ze sebevědomých nadšenců v naprosté trosky. Někdy holt stačí jen ruční kamera, tři herci, kamení a větvičky a divák se bojí víc než u těch nejdražších studiových projektů. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Nemohu si stěžovat. Sice o "strachu až na kost" jsem si mohl nechat zdát, ale dostavily se aspoň příjemně nepříjemné pocity. Postupně houstnoucí atmosféra, Bubu rodící se v divákově hlavě a nikoliv před jeho zraky, minimalní nároky na natočení (a přitom "do mrtě" využité) - to vše dělá z tohoto BLAIR WITCH PROJEKTU výjimečný a originálně zpracovaný kousek. Velké plus tohoto snímku shledávám také v celé mystifikaci/fabulaci kolem uvedení tohoto snímku do kin - nejen v době svého vzniku velmi netradiční a neošuntělé. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naprosto nefungující psedudohoror, který prostřednictvím zmatených, hloupých lidiček a neskutečně iritující "práce" s kamerou přednáší filmové peklo - bohužel ne v tom hororovém slova smyslu. Díky logickým dírám a opravdu otravným postavám, k nimž nelze přilnout, se nedá proniknout do atmosféry, díky nesmyslnosti celého projektu se nedá uvěřit a díky doslova (!) nulovému scénáři se nedá takřka nic jiného než nudit. Dejte komukoliv, kdo už aspoň jednou držel v ruce kameru, pár tisíc a natočí vám tohle... 2/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to konečně viděl. A v noci. Můžu říct, že mě to opravdu dokázalo vyděsit. Sugestivní atmosféru rozhodně neupírám. Jednoduchá myšlenka skutečně utáhla neuvěřitelně primitivní námět a ukazuje se stará pravda o síle jednoduchosti a vítězství formy nad obsahem. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem slyšel v podstatě jen pozitivní ohlasy. Z vyprávění to vypadalo, že většina lidí si při sledování nasrala do kalhot, takže jsem měl dokonce v úmyslu jít na Blair witch do kina. To mi ovšem nějak nevyšlo, takže jsem si nakonec počkal až do doby, kdy to dávali v televizi. Strašně jsem se těšil, že uvidim konečně nějakej hrůzostrašnej horor, ale tohle jsem fakt nečekal. Nejstrašidelnější na celym filmu byl asi hlas tý uječený holky (nevim, jestli v originále měla taky tak strašnej hlas, ale tu dabérku bych asi musel zabít). Jinak je to nuda o tom, jak 3 mamlasové choděj lesem a mávaj kamerou. Trochu zajímavě vypadala asi tak poslední minuta, což je ale na 1,5 hod dlouhej film žalostně málo. A vůbec nechápu, co na tomhle stálo 25.000 dolarů a další věc, kterou nechápu je ta, že tahle debilita má tak vysoký hodnocení. Spíš by se to hezky vyjímalo někde mezi 200 nejhoršíma. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nápad s (pseudo)dokumentem mě docela zaujal, i když to není nic nového pod sluncem (zůstaneme-li v žánru, asi netřeba připomínat "Cannibal Holocaust"). Bohužel, také pod vlivem kladných ohlasů (říkalo se, že ten film po celkově úpadkových 90.letech zase pozvedl zájem o horror :-) jsem vyrazil do kina, a bylo to trpké zklamání. Vidět BWP náhodně v TV, a neznat předtím celou tu reklamní kampaň a humbuk kolem, určitě bych ho ocenil jako vcelku zajímavý malý film. Takhle bylo zklamání příliš velké. Snímek, ve kterém se skutečně celou dobu nic neděje, by nedokázala udržet ani hustější atmosféra, než tam byla. Neříkám, že se nenašlo pár dobrých momentů, ale ono je to ve výsledku stejně jedno. Navíc hlavními postavami jsou opravdu nesympatičtí a hloupí jedinci, o které se asi nikdo nebál - i když zrovna tohle mohl být záměr (stejně jako ve zmiňovaném Cannibal Holocaustu). Kdo ví? Ještě bych rád upozornil, že hodně z toho lepšího co BWP nabízí, vykradl bez skurpulí z původního Texas Chainsaw Massacre (1974). ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Vynikajúci horor, u ktorého zamrzí hlavne to, že ho nenatočili tu na Slovensku - na niečo takéto by snáď malo ešte aj naše ministerstvo kultúry... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý a neotřelý nápad, škoda jen, že amatérština je cítit až nepříjemně často. Zajímavý psychologický vývoj postav zabíjí spousta hluhých míst. Pokud ale dojde na hororvé scény, ty jsou k posrání (Byť někdy opět trošku natažené) a vidět to v kině, asi zdrhnu. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Originálně natočený horor, který dokáže nastolit tak děsivou atmosféru, že se člověk bojí pohnout. Geniální film, který předběhl svoji dobu a jako jeden z mála se může považovat za opravdu strašidelný. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nulový obsah, neherci len ťažko prekvapia, strašenie skôr náznakové ale napriek tomu fungujúce a už vôbec nie trápne. Blair Witch project je proste zaujímavý "dokument" ťažiaci z toho, že nič podobné tu predtým nebolo len netreba zabúdať na to, že stále ide iba o amatérsky natočené video z lesa. Ale keď tam chce niekto vidieť skrytú genialitu a sofistikované prvky, prosím. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Do té doby než jsem viděl tento film jsem chodil očas i rád do lesa, po shlédnutí tohoto snímku už do lesa nelezu. První polovina filmu není ani tak ztresující, pokud se divák nevžije do situace těch, kteří se snaží najít cestu z lesa ven. Ovšem druhá polovina již stresující je a to pořádně, kdybych někde kempoval a někdo mi postavil před stanem mohyly z kamenů potom mě unesl kamaráda a vydával celou noc sténání radši bych se zabil sám. Od začátku až do konce vlastně nevíte co se stane a na závěr přijde celkem šok v podobě zakončení příběhu. Příběh o třech mladých lidech, po kterých zbyli jen kamery a způsob jak autenticky a originálně je tento snímek natočen mi nezbývá než dát 10/10. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Některé kulty mě nechávají absolutně chladným a tento patří mezi ně. Upřímně nechápu, co je na partě zbloudivších dementních kamerových exhibicionistů natáčejících v absolutně nepřirozených situacích tak strašidelného. Nepřesvědčivé, nevěrohodné, neatmosférické, k smíchu (nebo k pláči?). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Propásla jsem svou šanci vidět ten film tak, aby se mi líbil, tedy někdy ve dvanácti ve společnosti hysterických přátel. Momentů, kdy jsem se bála, bylo sakra pěkně málo oproti těm, kdy jsem si přála, aby ty tři magory už někdo zavařil do guláše, aby přestali řvát. 2023: Ale navzdory tomu se z filmu v průběhu let stal můj comfort movie. ()

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama