Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 378)

Gand_alf 

všechny recenze uživatele

Nemozem inak, len dat 5* Je fakt, ze pred zhliadnutim tohto dielka som v telke pozrel dokument o ludoch ktori sa za zahadnych okolnosti stratili v tej oblasti, co v kombinacii so zamerne amaterskou kamerou, kvalitnymi hereckymi vykonmi, silnou atmosferou a vybornym marketingom(pred premierou tohto filmu sa vravelo, ze je to cele vlastne dokument a videokazeta s tymto filmom sa nasla niekde v lese), vo mne vyvolali pocity strachu a stiesnenosti, ake doteraz ziaden film. Ale je mozne, ze ked si tento minimalisticky(co sa tyka rozpoctu) horor pozriem nabuduce, moje hodnotenie pojde dole. ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Tento dokument som si pozrel lebo som sa chcel bat, vedel som ze mimo scenok kde ma prist strach si budem citat nejaku knizku aby som zabil cas, ale strach? Kdeze, prva polhodina nestoji za zmienku, ostatna cast filmu je tiez na hovno ale aspon s naznakmi, s naznakmi, straslivej atmosfery, asi v 50. minute filmu, ked bolo dokonca asi polhodina som sa uplne uvolnil a necakal uz nic, lebo vedel som ze nic nemoze prist, tesil som sa aspon na dychberuci a bojazlivy zaver, ale opat nic. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Ještě si pamatuju na ten kult, co se okolo Blair Witch vytvořil. Sám o sobě mi ten film přijde průměrný, ale zabodoval zajímavým a v tu dobu originálním nápadem s ruční kamerou a samozřejmě skvělou propagací. Vždyť snad všichni, kdo šli na to do kina, věřili, že je to příběh podle skutečné události. Dobré je, že se u toho člověk vůbec nenudí, narozdíl od Paranormal Activity, špatné je, že ten příběh je zoufale jednoduchý a chybí mi tam nějaká invence. Na druhou stranu, když se člověk podívá na rozpočet a na celkové tržby, to je opravdu neuvěřitelný výsledek. 60% ()

mikella 

všechny recenze uživatele

Spôsobuje to u mňa reálnejšie respektíve živšie prežívanie deja, keď si to herci točia sami. Strach ma určite neobišiel! ()

brtko 

všechny recenze uživatele

Snáď jediný horor pri ktorom som sa ozaj bál. Dnešné horory sa svojou atmosférou Záhade Blair Witch len ťažko vyrovnajú. Vlastne, žiaden horor sa mu nevyrovná. ()

keyzar 

všechny recenze uživatele

eda ten začátek, to byla ale nuda, hlavní hrdinky měla hlas opravdu na pěst, celý film jen o tom jak tři lidi běhaj po lese, tak to sem ještě nežral, ale když byla noc a někdo chodil okolo jejich stanu a ráno tam měli ty kameny a potom když jim další noc na stan bouchali ty děti tak to sem se teda bál, aby ne koukal sem se na to asi ve dvě hodiny ráno, taky sem se bál na tom konci v tom domě, nebo spíš zřícenině ale nejvíc sem se bál až den po tom když sem šel s kámošema stanovat a o tom filmu sem jim řek, ňákej dobrák mi v noci začal bouchat na stan tak u toho sem se taky docela bál, jenom díky tomu filmu, ale naštvalo mě že to nebylo podle skutečnosti, protože to vypadalo docela věrohodně. ()

Psychotic17 odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu se všem přítomným omlouvám, ale asi jsem jeden z těch, kterým se nepodařilo odhalit jakési umělecké nuance tohoto filmu. Proto jsem viděl půl hodiny ničeho, následovaného hodinou pobíhání, vřeštění, pláče a utíkání před ničím. Žádné šokující ohlalení, žádná zápletka, žádný nečekaný zvrat. A pak naprosto trapný konec, kterému bych možná dal 1/10, kdyby ovšem nebyl prozrazen úplně na začátku. 0%. ()

Letadlo 

všechny recenze uživatele

Obvykle takhle nízké hodnocení nedávám, ale jediná, co se dá na tomto filmu ocenit bylo zajímavé provedení, které tak opravdu mohlo působit, jako realita. Bohužel u hororu člověk očekává, že se bude bát.. a ne příšeřně nudit. Ale gratuluji k úspěchům tvůrců, jen bohužel asi nedokázali promluvit i ke mně, bohužel. ()

Formanovec 

všechny recenze uživatele

Slušný a děsivý film. Krásná ukázka toho, že dobrý horor se dá natočit i za směšný peníz, což už dneska jen tak někdo nezvládne. Nicméně v tom nevidím nic tak dokonalého, jak se o tomto filmu povídá. Určitě byly a budou lepší... ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Film mě až tak nenadchnul. Kromě poskakující kamery, což mi ve filmu hodně vadí, mě štvaly i hysterické reakce hlavní hrdinky, potažmo i jejich kolegů. To nebyl natočený strach, ale hysterie. Nechápu, co je na tomto filmu kultovní! Snad zvukové efekty. Podruhé se na něj určitě nepodívám. ()

zdeci 

všechny recenze uživatele

Můj asi první horor, na který jsem se koukal cíleně, ještě jako dítě školou (i když střední) povinné a teda bál jsem se na plné koule! Teď už by to tak asi nezapůsobilo, ale tenkrát před víc jak 10 lety... No pamatuji si hlavně, že jsem měl sto chutí to každou chvíli vypnout, abych si nenadělal do gatí :-) ()

Crybaby 

všechny recenze uživatele

Horor ktory svojim sposobom natacania spustil novu vlnu hororov (REC, Paranormal Activity). Sceny boli natocene vcelku prehladne, napriek amaterskej kamere. Horor by sa podla mna nemal ani tak hodnotit podla scenara, kvality deja, postav, neviem coho vsetkeho ale horor je nato aby sa clovek bal. Ked ste sa bali, tak to zrejme zly horor nebol. Velka skoda ze sa Carodejnica z Blair vlastne vo filme ani neobjavila a 'zlo ostalo ukryte'. Posledna scena - masaker. ()

aknamor 

všechny recenze uživatele

První horor, který jsem ve svém životě viděla, bylo mi asi devět a krve by se ve mně nedořezal. Dokumentární zpracování (tenkrát, řekla bych, ještě originální pojetí natáčení filmu) ve mně ten strach ještě utvrdilo a věřila jsem, že se to vážně stalo - a už nikdy do lesa nešla sama. Dnes už vím, jak to je, ale do lesa sama stejně chodit nebudu :) ()

MrBaker 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné jaký pocit ve mě tento film vyvolal. Přiznávám se, že jsem měl u tohoto filmu docela strach, hlavně poté co nejmenovaná paní ve filmu říkala "taky znáte ten pocit, když si myslíte, že za vámi někdo stojí?" v tu chvíli jsem se začal otáčet a chtěl jsem se ujistit jestli za mnou opravdu nic není a mohl jsem se v klidu dívat dál. Kam se na takový film hrabe nějaké Paranormal Activity atp. Teď už si můžu konečně oddechnout, že mám film za sebou a nemusím mít nadále z ničeho strach. ()

ShortyIC 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich prvých hororov, ktorý som videl. Pri tomto horore som sa naozaj bál. Konečne ukazoval niečo nové a nie len, samú krv a brutálne vraždy. Pre mňa asi najlepší horor, proste "found footage" hororová klasika. ()

principessa 

všechny recenze uživatele

Kdyby mě někdo po tomhle filmu pozval na večerní procházku do lesa, tak ho nejspíš na místě pozvracím předtím než s křikem uteču a schovám se pod postel ! Brrrr..... ()

rasto87 

všechny recenze uživatele

Perfektný a originálny nápad. Konečne film, kde naplno funguje live camera a nie je to béčko. Je na každom, kde si tento film zaradí, či už do dokumentu a verí tomu naplno, že sa to naozaj stalo alebo si to zaradí klasicky medzi žánre hororu. V každom prípade tu strach funguje naplno a kto tvrdí opak tak mu jednoducho neverím. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Nešťasně jsem se na tento film podívala poprvé jednou před odjezdem na letní tábor a do lesa mě ten rok, zejména potmě, nedostali. Jestli jsou pravda všechny ty pohádky o vzniku, tak se tvůrcům skutečně podařilo to, co se zadaří jednou za život a většině lidí taky vůbec ne - být v pravou chvíli na pravém místě a pořídit za málo peněz hodně muziky. Příběh snad ani nemůže nechat diváka chladným. Vše je tak děsivě reálné. Amatérská kamera vtáhne do děje a člověku připadá, že snad právě teď mu ta bába čarodějná bafne za zády domácího gauče a vtáhne ho potichu...nevímkam. Úplně pomíjím zde citované nelogičnosti, protože vnímám příběh jako celek. A ten je děsivě dobrý. ()

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama