Reklama

Reklama

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

  • USA Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je superhrdina čínského původu Shang-Chi, který je konfrontován se svojí minulostí, když je zapleten do sítě tajemné organizace Deset prstenů. Jedná se o druhý film ze čtvrté fáze MCU. Ve filmu uvidíme skutečného záporáka Mandarina. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (581)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nestřídmý festival zbytečných digitálních potvor a motivačních hlášek? Legenda o deseti magických kruzích, které si lidé nasazují na zápěstí, má spoustu trhlin, jež by jí člověk i rád odpustil. V jádru je totiž sympatickým rodinným dramatem, zlehka vykrádajícím třeba Hvězdné války. Jenže jeho obal svou přebarvičkovaností a leckdy pochybnými triky připomíná spíše Velkou čínskou zeď, což by samozřejme odpovídalo marvelovskému záměru s vytvořením neskrývaného vývozního artiklu. A to se daří, jelikož produkční hodnoty jsou po většinu času vidět. Ovšem laciné využívání čínské mytologie, nadbytek klišé a hlavně patetické výlevy, které časem převáží nad vším, bohužel taky. Kvůli přepálenosti se nakonec jedná o překvapivě nudnou marvelovku, která krom neokoukaného prostředí nemá co nabídnout. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Marvel se vydal cestou exploatace východní kultury a neměl bych nic proti, kdyby výsledný produkt byl divácky zábavný nebo aspoň zajímavý. Není ani jedno. Hýbající se digitální omalovánky mě už omrzely dávno, Tony Leung a pár hezkých choreografií bez nějaké přidané substance na tom bohužel moc nezmění. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[70%] Viděno v kině (2D – český dabing). Tak a máme tu další oficiální marvelovku. No, já nevím, ono je asi jedno, jestli se to bude považovat jako marvelovka, spíš bych to bral jako samostatný film. Takový akční laděné, mírné fantasy prostě … Jak to shrnout? První cca polovina filmu byla docela svižná, furt se něco děle, bitky byly vcelku přehledné, i když nepůsobily až tak úderně, ale bavily mě. Nejlepší byla asi začáteční scénka v autobuse nebo na lešení. Druhá půlka se s tempem trochu zpomalí a finále je už takové standartní přeakčnělé, ale ne špatné. Hlavní hrdina není špatný, dokáže zaujmout. Ti ostatní herci – to bylo takové už rozporuplné. Ta Shang-Chiho kámoška mi přišla zpočátku hrozná, ale nakonec měla i pár dobrých hlášek. Michelle Yeoh a Florian Munteaunu zde byly asi jen jako doplnění jmen herců. Ale třeba takový Ben Kingsley mě zde vyloženě potěšil. Zopakoval si zde roli z třetího Iron Mana, a sice „komedianta Mandariana“ ;) Takže k té akci, bitky byly dobré a ostatní výbuchy a efekty byly takové marvelácky standartní. Úplné finále mě nebavilo a především postava otce hlavního hrdiny. Hudba – taková normální. Je to film, na který člověk asi časem zapomene, ale já se vlastně bavil docela dobře, takže ty slabší 4* nakonec udílím. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Xiu Lin a legenda o třech kreténech je v podstatě takový Tygr a drak pro nezletilé mongoloidní čínské i jiné dyslektiky, a bylo by to bývalo bylo i vcelku snesitelnou a pěkně udělanou přitroublou pohádkou, osazenou sympatickými profláklými i méně profláklými čingliš držkami, a slaboduše účelovým útokem Mrvelu na miliardové ťamanské trhy tak na tři hvězdy. Bylo by, kdyby se mi u toho nezanítily rohovky, nenaskákal genitální opar a nezmítala mnou akutní nauzea při sledování snad toho nejodpornějšího, nejprkennějšího, nejtrapnějšího a nejrakovinotvornějšího činmerického babochlapa Awkwardiliny. Ta hnusná, toporná a až xblití žinantní zrůda, silně připomínající prdel sedmdesátiletého Džekího Čena, mi naprosto dokurvila jakýkoliv estetický zážitek a donutila mě u filmu myslet jen na zhnisané mandrilí anály, nemocniční kontejnery s biologickým odpadem a Zdeňka Trošku. Opravdu by mě zajímalo, čí peníze, vliv nebo seksuální perverzita rozhodly o prasení hlavněproudých produkcí tímhle neumětelským, slizkým a vizuálně nesnesitelným monstrem.  Je to něco, jako by Džexna donutili angažovat do Pána prstenu výhradně ochotnické downy, transvestity a retardované cigoše. Čili nezbývá, než utřít z brady zvratky a subjektivně ztrestat jinak jakž takž neškodný film odnětím dvou hvězd nepodmíněně za nehumánně brutální kástingové martýrium. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Totéž co Snake Eyes: G.I. Joe Origin - exotická asijská bitkařina s fantasy prvky, která se v druhé polovině napojuje na značku, která ji zajištiťuje. Shang-Chi je víc fantasy a má lepší bitky - ta v autobuse se automaticky kvalifikuje mezi nejlepší akční scény roku. A potěšilo mě obsazení  starého hongkongského pardála Tony Leunga. Ale příběh a fantasy finále jsem odzíval. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (55)

  • Ještě předtím, než Disney odkoupil Marvel, měl film vznikat pod hlavičkou studia Paramount. (NiWi)
  • Ve filmu můžeme vidět organizaci Ten Rings, kterou vede Mandarin (Tony Leung Chiu-wai) a název získala podle jeho prstenů, v nichž je uvězněno 10 velkých válečníků z dob minulých. Tato organizace „tahala za nitky“ s cílem získat moderní technologie za účelem ovládnutí světa a ovlivnila tak mnoho příběhů v rámci MCU. Poprvé jsme na ni mohli narazit v Iron Man (2008), kde její členové, v čele s Razou (Faran Tahir), zorganizovali únos Tonyho Starka (Robert Downey Jr.), aby jim postavil raketu Jericho. Dále pak z ústraní pomáhala tato organizace s pomstou Ivana Vanka v Iron Man 2 (2010), kdy mu její členové sehnali technologii a zprostředkovali mu dopravu do Monaka a tak dále. Konání této organizace se nejvíce projevilo v Iron Man 3 (2013), kde jsme mohli vidět hned několik členů (jako Aldrich Killian či Maya Hansen) a nastrčeného falešného Mandarina (viz. zajímavost níže). Po těchto událostech se Ten Rings stáhla do ještě většího ústraní z obavy jejího odhalení, ale stále opatrně zasahovala do děje. V Ant-Man (2015) se na centrále společnosti Pym Technologies objeví její nepojmenovaný člen, který spolupracuje s buňkou Hydry Mitchella Carsona, a má zájem o produkt Darrena Crosse – oblek Yellowjacket. Mezi fanoušky se také spekuluje nad jistým vlivem organizace v dalších filmech jako Spider-Man: Homecoming (2017), kdy Vultureův byznys byl prodej mimozemských zbraní (bůhví komu) a také Ant-Man a Wasp (2018), kde jistý Sonny Burch, obchodník na černém trhu, našel kupce pro Pymovy částice. Jeho identita však byla neznámá, ale řada fanoušků má jasno, že i zde má své prsty Ten Rings. (3T)
  • V komiksu měl Shang-Chi bronzovou až jasně zlatou barvu kůže kvůli omezení barev nabídnutých tiskárnou. Toto bylo však považováno za zbytečně urážlivé, i když šlo jen o odlišení vizuální stránky hrdinů. Jak šel čas, vyvinula se tisková technologie a tento prohlém zmizel, ale Shang-Chiho zlatá minulost je stále předmětem různých diskuzí. (3T)

Související novinky

Příští Avengers film našel režiséra

Příští Avengers film našel režiséra

26.07.2022

No, tak to šlo docela rychle. Kdekdo by čekal, že Marvel potažmo producent Kevin Feige využije šance, a vše důležité a neodkladné oznámí na Comic-Conu, případně si to nechá za pár měsíců na D23 Expo.… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

21.06.2022

Kevin Feige potažmo další lidé z Marvelu rozhodně nelhali, když neustále tvrdili, že snímek Avengers: Endgame znamená konec celé jedné kapitoly vyprávění o superhrdinech. První tři fáze zde zkrátka… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama