Reklama

Reklama

Střípky ze života horolezce - Vzpomínka na Míru Šmída

  • Česko Střípky ze života horolezce (festivalový název)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2018, 27 min

Obsahy(1)

Míra Šmíd fenomenální dobrodruh, přáteli přezdívaný Lanč. Samorost pocházející z Police nad Metují je nejen v Českém okruhu horolezců známý především pro své sólové výstupy a založení MHFF v Teplicích nad Metují. Ochutnejte kapku ze života a díla lezce na písku, horolezce v evropských horách i světových velehorách. Renesanční fotograf, filmař, spisovatel, organizátor a vizionář. To byl Míra Šmíd, velký, byť někdy rozporuplný člověk. V roce 1993 za dosud nevyjasněných okolností zřítil během sólového výstupu cesty Lost Arrow v pouhých 41 letech. (Snow Film Fest)

(více)

Recenze (4)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Všichni, kteří se vrhají do sólových výstupů takových stěn, jako je yosemitský El Capitan, dobrovolně otevírají svou náruč smrti. (on může člověk spadnout i ze střechy svého rodinného domu a zabít se, že ...) Alexi Honnoldovi to taky bude vycházet tak dlouho, dokud někde neudělá sebeprťavější chybku a pak za to zaplatí cenu nejvyšší. I když jeho výkony s příchutí závratí a žaludeční nevolnosti obdivuji, přesto nikdy nepochopím tu lidskou touhu, to ego, jenž člověka dobrovolně háže do náruče zubaté. (Viděno na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů) ()

Brucey 

všechny recenze uživatele

Tak, tento dokument si ma na Snow Film Feste proste získal. Zo všetkých snímkov sa mi páčil najviac, pretože ako dokument dokázal uskutočniť niečo, na čom obrovské množstvo dokumentov stroskotáva- dramaturgicky fungovať iba na výpovedi svedkov/kamarátov/známych bez akejkoľvek alebo s minimálnou prítomnosťou rozprávača. A to ani nebol hlavný cieľ filmu- hlavný cieľ bol totižto ukázať, aký bol Míra ako človek, lenže z výpovedi očitých je nám dané presne také množstvo informácií, aby sme sa oňho počas pozerania mohli oprieť. Spolu s Onekotanom najlepší film zo Snow Film Festu 2019. ()

Reklama

Reklama