Reklama

Reklama

Písničkář

  • angličtina Ballad-Singer
všechny plakáty
Československo, 1932, 101 min

Kamera:

Karel Degl

Hrají:

Karel Hašler, Marie Šponarová, Zora Morenová, Bedřich Bozděch, Antonín Novotný, František Jäger, Miroslav Svoboda, Mila Dolly, Gustav Hilmar, Bedřich Vrbský, Adolf Jerger, Alfred Rittig (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Osudy českého vlastence podněcujícího protirakouský odpor v letech I. světové války. Karel Hašler v částečně autobiografickém příběhu laděném na silně vlasteneckou a národní notu, která byla částí diváků přijímána s bezmezným nadšením. Písně: "Svoboda je svoboda", "Ta naše písnička česká", "V císařské zahradě", "Kdyby tak tatík Žižka vstal". (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Nepřipadá mi dobré dokládat špatnost člověka na základě nějaké páté sloky, i když projevem antisemitismu třeba je. Snad je jasné, že lidé jsou špatní všichni. Stačí si tento přirozený fakt uvědomit a smířit se s tím, že ani takový Karel I (sic!) nebyl svatý. (A o tom, že je příjemné na to občas zapomenout, už tu byla v souvislosti s filmem řeč.).

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Že Verne byl taky špatný člověk jako třeba i Selma Lagerlöf byla taky známá antisemitistka, která dokonce financne přispívala na rasovy vyskum ve Svedsku.

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Antisemit byl například i Jules Verne. Co tím chtěl básník říci?

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

proč neukazují tu pátou Hašlerovu sloku- 5.V Uhrách byla revoluce,s Károlyim se zbouřil trůn, na něj used s kudlou v ruce maďarský žid Bela Khun. S ním tam dvacetčtyři židů nekřesťansky vládne lidu,lezou jako štěnice až na naše hranice.. Aby nikdo nezjistil že pan Hašler byl antisemita???Určitě

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

V kontextu Písničkáře bych skutečně nechala Binovce stranou. Jeho práce si nikdy nezadala s ryzí primitivní agitkou 1. republiky - Studeckého Za československý stát.

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

soukromej detektive tak vidím že ses moc neučil nebo jsi to spíše flákal..., a jinak federalizace byla koncem války ale pro štestí Masaryka to přišlo pozdě, a za další federalizaci slovenska slibil Masaryt také ale nikdy to neudělal až 69 Husák, a jinak české království bylo i za R-U, ale ty to nemůžeš vědět jelikož jsi nic nestudoval, nebo jsi na to sral

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

ivonius: Ty si prostě musíš mlít svou jako kolovrátek a racionálnější debata z toho stejně nebude. Pa.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

joj, to není ale agitka bolševici československé legionáře v lásce neměli, Trocky dal rozkaz proti nim....blabla:), proto to není agitka a neprotirecim si ale u Písničkáře je to vylhaná agitka proti R-U, co se dělo bylo kvuliva válce a ne R-U, stejně tak nebudu řečnit že masaryk střílel do dělníků, když to byla věc politiků ale 50leta to svadeli na Masaryka... tot vse!Pa

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

ivonius: Ale jdi, prosímtě. Právě tam jsou vykresleni bolševici v hodně negativním světle - postava komisaře Tajožného (Ferdinand Hart) a jeho agitace proti českým legionářům. Celá ta linie je vlastně postavena na absurdnosti situace, kdy hrstka vojáků odolává té bolševické agresi. Jediné, s čím souhlasím je fakt, že čeští legionáři tu nejsou vykresleni jen jako pomníkoví hrdinové, ale jako obyčejní omylní lidé. Mě se zdá, že si silně protiřečíš. Písničkář ne, Hlídka ano. Raději se tě ani neptám, jak se stavíš k filmu Plukovník Švec z roku 1929.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Oba filmy jsme už dýl neviděl ale i tak se snažím tady toho vyvarovat, až na vyjímky když to nejde jinak, nehodnotím filmy z této doby co se politiky týče, někdy to sice pořádně nejde, zvláště u těch nenáviděných 50' ale i tak se na nich dá najít leckrát úplně jiná pozitiva..Propaganda byla je a bude...

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Souhlasím s -Karlos80, a co se týče toho filmu Jízdní hlídka, tak myslím že režisér si dal pozor ať film nevyzní jako laciná štvácká agitka a povedlo se mu to, nedělal z druhé strany(bolševiků) čerty a z naší strany svaté...

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Nechtěl bych porovnávat film s politickou situací a s tím jestli šlo svým způsobem o agitku anebo ne, ale je fakt, a tady se přikláním k Ony, že ta nenávist k Rakouské Monarchiii byla tehdy poměrně v módě, podobně jako později komunistické navážení se do První republiky, důvody jsou skoro stejné, opravdu to tak růžové jako to vidíme v těch filemch nebylo....Herec Štěpánek byl taky původně monarchista, pak nastal zlom a byl to velký Masarykovec, já osobně kdybych si měl vybrat, tak bych nechtěl ani zkaženou První republiku ani Komunismus ale radši to C a K..Jenže to co se stalo, bylo předem domluveno, takže musel přijít Hitler i Komunismus..ps: Ony: Ono je to fakt těžké dnes rozebírat, kdyby si šla do podrobna, musela by si znát jisté důvody proč a poti, proč to Inemannův štáb právě takto natočil, jaký k tomu měl každý z nich důvod, jaký vztah měli k Mocnářství apod, v knížkách se to nedovíš, pamětníci už pomalu nejsou, takže lze jen spekulovat..

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

ivonius: Tak pak nevím, o čem je řeč. Písničkář je točený ze stejných důvodů.

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

No, jestli můžu, tak mně v tomto případě připadá trochu zbytečné ohánět se historií, ať už životopisem Hašlera nebo demýtizací českých hrdinů a mučedníků. To patří jinam, nehledě na to, že toho "jak to bylo doopravdy" se dneska už stejně nedobereme. Pokud tvůrci chtěli, aby Písničkář nevyzněl jako laciná agitka, měli ho natočit líp. Pak by třeba nikoho nenapadlo přirovnávat ho k reprezentaci komunistické ideologie 50. let. Takhle to holt člověka napadá, nemůžu si pomoct, právem. Tak.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Já zvláštní vidění historie opravdu nemám, stačí třeba jen trošku číst ( řeba Osmadvacátníci : spor o českého vojáka Velké války 1914-1918 / Josef Fučík.) a taky se zajímat, a měl jsem i pradědu v k uk arm....Ale budeš se divit Jízdní hlídka se mi líbí, blo to dělaný hlavně kvůli té kritické době na pozvednutí ducha českého národa.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

ivonius: Ty máš vážně zvláštní vidění historie. Zajímalo by mě, jakým způsobem vnímáš například Binovcův film Jízdní hlídka.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Tak to je hloupost přeci, to je právě ta agitka o tom R-U, nechápeš a točena za 1.republiky, stejně jak Olověný chléb proti 1 republice za Bolševiků, je to stejná hloupá agitace i když asi opravdu snesitelná naproti těm z 50.let....Já se učil o Fučíku hlouposti a ted taky vím že to byla lež stejně jak dnes vím že tzv. legionáři z ruska z 1. války byla taky přemrštěná propaganda, samozřejmě ti z druhé války jsou hrdinové.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

Ony: Neříkám, že nejde o agitku, ale kolega ivonius ji přirovnal ke komunistické a to je zkrátka z mnoha důvodů naprostý nesmysl. Když už bychom chtěli hovořit o jasné proklamaci, tak je to oficální podpora masarykovské demokracii, která shazovala a kritizovala rakousko-uherské mocnářství, ale zároveň poukazovala na skutečnost, že první republika nevznikla sama od sebe. A byl to právě Hašler, kdo stál u jejího zrodu (rozjásaný dav jmenoval v říjnu 1918 Hašlera do pozice jejich mluvčího). ivonius: A v čem je tady překrucována historie? Naprosto nechápu narážky na mýtizaci první republiky, když se film odehrává v letech první světové války a končí říjnem ´18. A s osobou Jana Žižky bylo nakládáno mhohem hůř právě v té poválečné historii (viz. Vávrova husitská trilogie). Spíš se tu ukazuje, jaký je v dnešní době náramný "trend" měnit význam některých filmů. Jen tak dál.

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Přirovnávat Hašlera k jakýmkoli bestiím nejspíš liché je, ale pokud jde o tento film, je fakt, že ta 50. léta v něčem připomíná. Nemá, myslím, cenu zabředávat do diskusí o tom, která ideologie je zrůdnější a co jak bylo nebo nebylo za 1. republiky. Ale způsob jakým se v tomto filmu pracuje se symboly, frázemi, dobrými a zlými charaktery atd. je skutečně příznačný pro agitku. Že je dneska asi většině lidí taková agitka sympatičtější než ty socialistické, je pochopitelné, ale z hlediska, řekněme, "umělecké hodnoty" to vyjde tak nějak nastejno.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

ivonius: Jenomže ty tu spojuješ úplné nesmysly. Ten film v první řadě ukazuje jednu část Hašlerova života (níže jsem to popsal poměrně vyčerpávajícím způsobem, doporučuji si přečíst jeho autobiografii, pak pochopíš mnohé). Co se týče "hanění R-U", nevidím zase důvod si tuto dobu jakkoli idealizovat. Je snad legitimní, že každý vlastenec cítí jako správný Čech a podle toho jedná. Samozřejmě, že ten film je poznamenán dobou, ve které vznikl, ovšem zařazovat ho do kategorie s komunistickými agitkami je hodně liché. A jak sám píšeš, Hašler byl antikomunista (nejenom díky té páté sloce), takže už pouhý fakt, že jsi ho přirovnal k těm bestiím o něčem svědčí. Přemýšlej o tom.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Marthos:Tento jeho film není určitě pro III.republiku, ale 1.republika byla v plénkách a vše se mýtizovalo, už třeba ten Žižka který byl náboženský fanatik a ne vlastenec...ale celá první republika byla jeden velký podvod už to že vznik českého státu je 1000letá tradice a ne nějaký čechoslovakismus, to byla hloupost kterou Masaryk udělal , a ty vymyšlené legendy o ruských legionářích které byli smyšlené jelikož to byla jen výzvědná skupina a třeba P.Klecanda jeden z legionářů který za R-U podnikal v Rusku a kdyby nešel do legie skončil by v internačním táboře, si udělal svou kariéru na smyšleném přechodu 28.pluku bez výstřelu...(za druhé války kolaborant) Je to prostě hloupá agitka, tak jak komunisti hanili 1. republiku tak 1. republika hanila R-U, každý nová vláda haní tu předešlou, je to normální.. Teď doufám že v EU už na takové nacionalistické blbosti nebude čas:) A taky díky rozpadu R-U k nám došlo nacistické i komunistické svině.... viz: KDYBY USPĚLY ZÁMĚRY MRAVNÉHO A ZBOŽNÉHO CÍSAŘE KARLA, EVROPA BY SE VYHNULA JAK STALINOVI, TAK HITLEROVI, HRŮZÁM DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY. KAREL JAKO OPOZITUM NACIONALISMU,NÁRODNÍHO STÁTU, MASOVÝCH IDEOLOGIÍ, BEZPODMÍNEČNÝCH KAPITULACÍ A NADIKTOVANÝCH MÍRŮ, KAREL JAKO SYMBOL NADNÁRODNÍ EVROPY.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

ivonius: Ale jdi ty, canco. Kolik toho máš prostudováno z té doby? A spojovat Hašlera s komunismem je urážka češství.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Štváčský film, který si v ničem nezadá s podobně pravdivými Komunistickými filmy z padesátých let!!!!

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Andersis: Myslím, že tahle písnička je na CD Kampak na nás bolševíci, které vyšlo, tuším, v roce 2004.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

Jenže tady jde o něco úplně jiného. Písničkáře nelze v žádném případě vnímat cosi jako předzvěst III. republiky a poúnorového totalismu především z toho důvodu, že Hašler byl bytostný antimonarchista, antinacista a antikomunista (což je myslím výjimečná životní filozofie). A zjistíš-li si podrobnější informace, dojdeš k závěru, že scénář filmu je z dobrých 80% Hašlerovým dílem-autobiografií.

Fredericus

Fredericus (hodnocení, recenze)

Fredericus dějiny studuje, a tak mu nedělá problém uvažovat o některých (ne nepodstatných) rysech I. republiky jako o přípravce republiky III. a následné vlády komunistů (a v určité nadsázce to zkratkou vyjádřit). Na skutečnost, že je můj dojem vytvořen nesoustavným sledováním snímku, považuji za důležité upozornit právě proto, aby se někdo zbytečně nečílil - nečiním si nárok na (beztak pochybnou) objektivitu; také proto jsem nehodnotil.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

Filmový debut Antonína Novotného je snímek Před maturitou s premiérou 9. září 1932 a ne Písničkář, jak tu píše kdosi v zajímavostech. Fredericus si pečlivě nastuduje životopis Karla Hašlera, aby věděl, o čem ten film vlastně byl. A hlavně se příště podívá na CELÝ film. Za druhé si nastuduje dějiny, aby zjistil, že "lidovědemokratická agitka" je termín z úplně jiné doby. Jediné, co je k zblití, je tvůj trapný komentář. Asi tak.

Reklama

Reklama