Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Cassianu Andorovi a jeho spoluvězňům se naskytne vhodná příležitost jednat. (Disney+)

Recenze (70)

clump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já vim, že už znim jak zaseknutá deska, ale po 10. epizodě musim opět zopakovat, že Andor je naprosto boží seriál. A kdo ještě se sledovánim nezačal, dělá velkou chybu. Podle mě je to nejen nejlepší seriál roku, ale dost možná i jeden z nejlepších vůbec. A nemusíte zrovna milovat a znát nazpaměť veškerý Star Wars, abyste ho dokázali ocenit. Andor se nebojí řadu dílů úplně kašlat na jakoukoliv klasickou akci a prostě jen vypráví několik fascinujících dějových linek převážně pomocí dialogů a chytře napsaných situací. Když už konečně na akci dojde, o to víc je zasloužená, strhující a má dopad. Akční scény jsou přitom nejen skvěle natočený, ale taky ekonomický a efektivní, tj. netrvaj zbytečně dlouho. V klasičtějších Star Wars by třeba přestřelka jako ta v 10. epizodě trvala klidně deset minut v kuse (20 minut, pokud by šlo o celovečerák) a obsahovala několik blbostí očividně vymyšlených jen kvůli tomu, aby to víc bouchalo a dýl trvalo. Klasičtější Star Wars přistupujou k akčním scénám mnohem víc jako k pouťovým atrakcím, který tvoří jeden z hlavních důvodů, proč se člověk dívá. A nic proti tomu, rád na tuhle hru jindy přistupuju. Nicméně je to právě přízemnější a úspornější přístup Andora, kterej zanechá větší dopad, působí autentičtěj a líp slouží příběhu. Přesto možná to nejpůsobivější v epizodě 10 nebyla osvobozující (ve smyslu doslovnym i emocionálnim) akce, ale opět prostý promluvy. Tentokrát jsme se přitom dočkali hned několika památných dialogů/monologů, který okamžitě patří do zlatýho fondu Star Wars. Zvlášť temně poetickej a až meditativní výlev Stellana Skarsgårda na konci epizody prostě nemá chybu. A navíc aspoň pro mě definitivně posouvá a prohlubuje pohled na Povstaleckou alianci v původní trilogii a na reálnou cenu, kterou opozice totalitě opravdu stojí. Už na Novou naději nebudu schopnej koukat jako na jednoduchou pohádku. Pero je skutečně mocnější než (světelný) meč, aspoň v případě Andora určitě. Tenhle příměr už mě sice napadl u jedný z předchozích epizod a platí v podstatě pro celej seriál, ale zatím asi nejvíc právě pro epizodu 10. Nechci zapomínat ani na Mon Mothmu v podání Genevieve O'Reily, která perfektně hraje potlačovanej vztek, paniku nebo přetvářku. A o další postavě pomlčim, abych nespoiloval. Nejkomplexnější a nejlíp napsaný Star Wars vůbec. Ale já to říkal, hned jak jsem se dozvěděl tvůrce a scénáristy! ()

TR4XY_CZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to jasné. Po téhle epizodě je pro mě Andor tím nejlepším, co nám Disney mohlo nabídnout. No co Disney... Tohle je dost možná i to nejlepší, co jsme kdy od celých Star Wars dostali. Andy Serkis je brutální herec. Scénář byl napsán boží rukou. Celá epizoda je absolutně fenomenální ve všech ohledech. 10/10 Absolutní strop všech stropů! ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toby Haynes na režijní židli v rámci seriálu Andor zakončuje svou vězeňskou trilogii, kdy dochází k očekávané snaze o útěk z vězení. A opět zde převážně září Andy Serkis jako Kino Loy. Serkis tak v rámci světa Star Wars dostal druhou šanci, kdy se tentokrát nemusí jako v případě Snokea schovávat za motion capture a zvládá předvést, že je Serkis nedoceněným hereckým matadorem, kdy je navíc vyvrcholení příběhu jeho postavy v této epizodě neskutečně kruté a jen se ukazuje, jak moc vyspělou a depresivní podívanou Andor je. Rázem dochází na více akce a i když je samotná akce kvalitní, síla tkví pořád především v působivých dialozích, především v monologu Stellana Skarsgårda v roli Luthena Raela. Diego Luna je tak v roli Cassiana Andora poměrně zajímavý a především jeho samotná postava se více proklesluje, samotný Andor má ovšem spíše smůlu v tom, že zatím si pro sebe světla reflektorů kradou postavy jako právě Loy či Rael. Vězně žene kupředu nenávist k Impériu a snaha nedodat krutému režimu přesně to po čem touží, v rámci Andora se nadále daří nepříjemně vykreslit žití v době Impéria. A to nejen v rámci momentů ve vězení, ale i skrze pokračování linky Mon Mothmy v podání Genevieve O'Reilly, kdy se opět jede na politickou notu a opět je vtahující sledovat činy postavy, která se hodlá proti standardům Impéria bouřit, nesmí to ovšem vykonávat až příliš okatě. Andor má pořád jasné příznaky špionážního thrilleru a nadále se nebojí ukázat fakt, že se aktuálně žije ve světě, kde je nutné vykonávat oběti pro vyšší dobro. Atmosféře pořád přispívá soundtrack Nicholase Britella a to především právě v lince při snaze o útěk z vězení. Jedná se o relativně malý prostor, přesto Haynes na režijní židli zvládne s malým kašpárkem sehrát velké divadlo a přitom neupozadit solidní vizuál. Je to pořád svět předaleké galaxie odehrávající se ve sci-fi kulisách, přesto je z Andora pořád cítit nádech realistické podívané, kdy vlastně naplno dává smysl, že showrunner Tony Gilroy neměl nikdy ke klasickým Star Wars dvakrát vřelý vztah. A přesto tímto seriálem dodává nutný svěží vítr. Kdyby byli Star Wars v alternativním vesmíru pod vlastnictvím Warner Bros., David Zaslav by nejspíš neodolal a díky příliš nízké sledovanosti by 2. sérii Andora díky ušetření nákladů narychlo zrušil. O Andora v rámci divacké sledovanosti prozatím moc zájem není a je to škoda. I když totiž nejde o prvoplánově vděčnou Star Wars podívanou, Andor minimálně představuje ten svěží vítr, po kterém jsou již delší dobu slyšet volání. Po 10. epizodách si seriál nadále drží skvěle nastavenou laťku a je velmi snadné věřit, že si tuto laťku dokáže udržet minimálně do finále 1. série.... ()

Sany33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh: Kassianovi sa podarí zosnovať plán úteku a zapojiť aj svojich kolegov väzňov. Väznica sa onedlho dostáva pod ich plnú kontrolu a útek je na spadnutie. Senátorka za zahľadenie stôp, ktoré by Impérium priviedli k Povstalcom platí veľkú daň. Prevedenie: Vynikajúci diel plný akcie a emócií ktoré boli doteraz veľmi pomaly stupňované aby sme sa dostali do tejto scenáristickej oázy radosti z poctivo a dobre natočeného seriálu. Len to teraz neposrať nijakým patetickým koncom ale myslím že s týmto režisérom sa toho báť netreba. 98% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Epická Jedna cesta von, nie je čo vytknúť, iba tak na zovšeobecnenie je krásne ako sa v každom jednom seriály či filme väzni pri úteku správajú ako úplní svätci a ak to človek porovná s realitou, väčšinou sa ide cez mŕtvoly. Dozorcov aj spoluväzňov. Je naozaj škoda že má Andor tak nízku sledovanosť, pretože na toto sa Pán prsteňov nechytá ani zďaleka, a to musí potvrdiť aj zarytý fanúšik LOTR... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Veškeré práce v dílně jsou skutečné. Celá dílna je postavena v měřítku 1:1 včetně funkčních pracovních stolů. Herci tedy nemuseli předstírat práci. (Veskoslav)

Reklama

Reklama