Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 5
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Recenze uživatele clump k tomuto seriálu (8)

Andor (2022) 

And the winner of Star Wars is… Andor! Aneb Star Wars v dospělym pojetí, na nějž jsem čekal věčnost, a v takový kvalitě, ve kterou mě snad ani nenapadlo doufat. Regulérně jeden z nejlepších seriálů všech dob a to po všech stránkách, ale zejména z hlediska scénáře (snad jediná sekunda není na zmar, každá scéna má svůj význam, dialogy jsou dokonalý) a hereckých výkonů (i sebemenší role je perfektně zahraná, ale co předvádí hlavní ansámbl je až neuvěřitelný a ani nevim, koho vyzdvihnout). Tj. aspekty, v nichž zrovna ostatní Star Wars nevynikají. Ale nic proti zábavě pro dvanáctiletý, i tu miluju, tohle je ale prostě zcela next level. Tony Gilroy je bůh. Nebo aspoň Bendu (the one in the middle). ()

Zúčtování (2022) (S01E03) 

Po třech epizodách tvořících úvodní film jsem velmi potěšen, že je Andor víceméně tím, v co jsem doufal a co jsem si už dlouho od Star Wars přál. Tj. seriálem v rámci možností realističtějším, špinavějším, nejednoznačnějším a dospělejším, než je obvykle u Star Wars zvykem. Přitom mám pocit, že jsme zatím viděli jen relativně krotkej začátek a největší nářez nás teprv čeká. Díkybohům, že Star Wars zas jednou nikam nespěchají a dýchají, akční scény nenastávají jen kvůli tomu, aby nějaký byly, a netrvají přehnaně dlouho... (Samozřejmě nic proti rychlýmu tempu a spoustě akce, když to funguje, viz Klonový války nebo Mandalorian; a naopak fuj, když to nefunguje, viz Epizoda IX.) Trochu mi "pomalost" úvodních dvou epizod připomněla začátek Epizody IV, kde se taky nikam překotně nepelášilo, ale v klidu se ukazovaly výjevy ze života v tomhle neobvyklym univerzu. Skoro se nám dostává i sociálního dramatu z prostředí pracující třídy. Kladně hodnotím i pohled do vnitřních poměrů korporátních bezpečnostních složek – ty sekuriťáci se jim fakt povedli od výběru herců přes situace po dialogy. Co musím ještě kromě uměřenýho vyprávění, herců, dost slušný výpravy a triků vypíchnout, je skvělá kamera – např. hned první záběr na světla nebo pohled shora na speeder jedoucí přes políčka vesmírný rýže (ze který asi dělaj ty modrý nudle) ke konci třetí epizody. A výborná je i místama poměrně netradiční hudba. Nevím, co na to řekne běžný publikum, ale doufám, že bude mít Andor úspech a že nebude moc lidí nadávat, že je to nuda, protoze tam nejsou světelný meče, od začátku něco nevybuchuje a zatím tam ani není přímo Impérium. Ačkoliv, jak říkal ten korporátní řiťolezec: "Corporate Tactical Forces are the Empire's first line of defense, and the best way to keep the blade sharp is to use it." ()

Aldhani (2022) (S01E04) 

Jsem EXTRÉMNĚ nadšen. Čtvrtá epizoda potvrdila a ještě víc upevnila trajektorii Andora stát se možná mým nejoblíbenějším Star Wars počinem. Nebo aspoň jedním z nejoblíbenějších (ať nemusím posouvat Siege of Mandalore na druhý místo, to se mi úplně nechce). Těžko se mi hledá jakákoliv výtka, za mě tu funguje prostě úplně všechno. Vlastně je to u Star Wars trochu nezvyk, protože jakkoliv je miluju, k vetšině filmových epizod i seriálů vždycky nějaký dílčí výhrady najdu nebo prostě jen musí člověk sem tam přimhouřit nad něčím oči. Tady jsou každá minuta a každej aspekt stoprocentní. Snad to moc nepřeháním, nebo jen trochu, a snad to nezakřiknu, ale spíš mám pocit, že se máme ještě hodně na co těšit. K tomu musím dodat, že jsem fanoušek politiky v prequelech (včetně tý v Klonových válkách – nic proti světelným mečům, droidům, superzbraním, vesmírným bitvám, ale přesto k mým oblíbeným dílům často patří ty se senátem, bankama, intrikama, debatama apod.). A pro lidi jako já je Andor vlhkej sen. A to jsme zatím viděli jen první náznaky. Je pro mě téměř bezmezný potěšení dívat se na tyhle neakční kecací scény, ale bez oný typický určitý neobratnosti a topornosti prequelů (i když ano, i to na nich dneska svym způsobem miluju), s dialogama napsanýma a režírovanýma někým jiným než poloautistickým Lucasem a bez ohledu na diváky prvního stupně ZŠ. Prostě wow. ()

Demonstrace síly (2022) (S01E07) 

Andor je čím dál silnějším důkazem, že pero je mocnější než (světelný) meč. Další fantastická epizoda, kde nedojde na žádnou akční scénu, hlavně se mluví a přesto je naprosto strhující a fascinující. Je to zkrátka furt čím dál lepší, tenhle díl jsem si užil ještě víc než předchozí. Všechny scény s Luthenem jsou úplně boží, Mon Mothma je úplně boží, Diego Luna je úplně boží, diskuse v ISB jsou úplně boží, vykreslení Impéria je úplně boží, architektura, kostýmy i hudba jsou úplně boží… Tam snad není jediná neboží sekunda. A Andor sice programově nedělá klasickej do očí bijící a lacinej fan servis, ale když už se čerpá ze širšího loru a odkazuje na něj, případně se mihají vedlejší postavy odjinud, neruší to a dává to smysl. Jsou to spíš takový deep cuts pro znalce... Tentokrát potěšil Wullf Yularen, jedna z mých oblíbených postav z Klonových válek, kde byl celkem klaďas, ale holt po konci Republiky zůstal věrnej armádě... ()

Narkina (2022) (S01E08) 

Opět po všech stránkách skvělá epizoda. Ale tentokrát s ještě tězkotonážnějším dopadem. Nekončící a naprosté štěstí, že jsem se konečně dožil Star Wars tohohle kalibru. // S tou bídnou sledovaností, co tu někteří zmiňujou, je to ale asi trochu dezinformace. Ona vlna článků zdá se vychází z chybně interpretovaných dat a autor původního tweetu ho smazal a korigoval. Samozřejmě to i tak zaostává za jinýma SW sériema se známějšíma postavama, ale popularita Andora snad zdaleka bídná není. Navíc když skončily Prsteny moci, Rod draka a končí i She-Hulk, tak lidi budou mít prostor naskočit a začít Andora sledovat opožděně. Plus snad sehraje roli i šeptanda, že je to velká kvalita. No a samozřejmě se na to taky ještě jednou dvakrát určitě kouknu. Viz: Correction: ‘Andor’ Seeing Higher Audience Demand Than Initially Reported, Still Behind Other ‘Star Wars’ Shows ()

Nikdo neposlouchá! (2022) (S01E09) 

[Visible happiness], přestože jsem měl po doukání regulérní depresi. Ale takovou tu dobrou depresi. Zkrátka je to stále po všech stránkách úplně skvělý, ačkoliv jde už o několikátou epizodu zcela bez klasický akce. Myslim, že po 3/4 série už můžu s čistým svědomím říct, že tu sledujeme instantní klasiku a jeden z nejlepších seriálů za dlouhou dobu. Všechny, kdo na tomhle pracovali, miluju. Zajímalo by mě, co si o tom myslí George Lucas. Svym způsobem je Andor zároveň určitá deviace od Lucasova pojetí, zároveň ale dílo velmi věrný a uctivý ke kánonu a původní tematice. ()

Teď jdem ven (2022) (S01E10) 

Já vim, že už znim jak zaseknutá deska, ale po 10. epizodě musim opět zopakovat, že Andor je naprosto boží seriál. A kdo ještě se sledovánim nezačal, dělá velkou chybu. Podle mě je to nejen nejlepší seriál roku, ale dost možná i jeden z nejlepších vůbec. A nemusíte zrovna milovat a znát nazpaměť veškerý Star Wars, abyste ho dokázali ocenit. Andor se nebojí řadu dílů úplně kašlat na jakoukoliv klasickou akci a prostě jen vypráví několik fascinujících dějových linek převážně pomocí dialogů a chytře napsaných situací. Když už konečně na akci dojde, o to víc je zasloužená, strhující a má dopad. Akční scény jsou přitom nejen skvěle natočený, ale taky ekonomický a efektivní, tj. netrvaj zbytečně dlouho. V klasičtějších Star Wars by třeba přestřelka jako ta v 10. epizodě trvala klidně deset minut v kuse (20 minut, pokud by šlo o celovečerák) a obsahovala několik blbostí očividně vymyšlených jen kvůli tomu, aby to víc bouchalo a dýl trvalo. Klasičtější Star Wars přistupujou k akčním scénám mnohem víc jako k pouťovým atrakcím, který tvoří jeden z hlavních důvodů, proč se člověk dívá. A nic proti tomu, rád na tuhle hru jindy přistupuju. Nicméně je to právě přízemnější a úspornější přístup Andora, kterej zanechá větší dopad, působí autentičtěj a líp slouží příběhu. Přesto možná to nejpůsobivější v epizodě 10 nebyla osvobozující (ve smyslu doslovnym i emocionálnim) akce, ale opět prostý promluvy. Tentokrát jsme se přitom dočkali hned několika památných dialogů/monologů, který okamžitě patří do zlatýho fondu Star Wars. Zvlášť temně poetickej a až meditativní výlev Stellana Skarsgårda na konci epizody prostě nemá chybu. A navíc aspoň pro mě definitivně posouvá a prohlubuje pohled na Povstaleckou alianci v původní trilogii a na reálnou cenu, kterou opozice totalitě opravdu stojí. Už na Novou naději nebudu schopnej koukat jako na jednoduchou pohádku. Pero je skutečně mocnější než (světelný) meč, aspoň v případě Andora určitě. Tenhle příměr už mě sice napadl u jedný z předchozích epizod a platí v podstatě pro celej seriál, ale zatím asi nejvíc právě pro epizodu 10. Nechci zapomínat ani na Mon Mothmu v podání Genevieve O'Reily, která perfektně hraje potlačovanej vztek, paniku nebo přetvářku. A o další postavě pomlčim, abych nespoiloval. Nejkomplexnější a nejlíp napsaný Star Wars vůbec. Ale já to říkal, hned jak jsem se dozvěděl tvůrce a scénáristy! ()

Dcera Ferrixu (2022) (S01E11) 

Tak Luthen umí víc než jen působivě promlouvat, vynikající. Když ta vesmírná scéna skončila, musel jsem zatleskat, přestože to v prázdnym pokoji nikdo nemohl slyšet. Oceňuju i výskyt mimozemských postav, dokonce hned s klasickýma obličejovýma implantátama a techno blbostma místo rukou. Plus nejemotivnější scéna – B2 smutní. Tímto jsme taky asi vyčerpali skoro všechny záběry z traileru, je to tak? Do finále letíme v podstatě naslepo? A jestli na něm něco zásadně nepodělaj, tak máme co do činění s kvalitativně snad nejkonzistentněj skvělou první sérií seriálu, kterou jsem viděl. Aspoň pro mě byla absolutně bez hluchých míst, vaty nebo propadů směrem dolu, pouze s pravidelnýma výstřelama do ještě vyšších výšin. Nesouhlasim s celkem rozšířenym názorem, že začátek seriálu je nuda. Je mi líto diváků, kterym to přijde místama roztahaný, ale já nemůžu bejt spokojenější. It’s high, very high. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama