Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 1
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Recenze uživatele tomik99 k tomuto seriálu (12)

Kassa (2022) (S01E01) 

Jsem rád, že něco tak originálního vzniklo. Každému se to nebude líbit a každému nebude vyhovovat tempo. Člověk si musí ale uvědomit, že "tady jsme úplně někde jinde". Postupně budujeme atmosféru a zápletku. Vzít život něco stojí. A Star Wars nám konečně ukazují tíhu daného okamžiku a následek, který bude následovat. Už hned z první scény je cítit, jak moc tento projekt bude odlišný. Bordel ve Star Wars jsme tu neměli. Takhle syrovou atmosféru taky ne. Pro začátek dávám 80%, ale stoprocentně jen za odvahu by si to zasloužilo plný počet. ()

Byl jsem to já (2022) (S01E02) 

Ještě o kousek pomalejší než minulá epizoda. A půlhodinka je opravdu málo na budování nějaké větší atmosféry. Na druhou stranu všechno důležité bylo řečeno i rozehráno v epizodě první, tato mi přišla malinko dopočtu. Čekal jsem rozsáhlejší vyšetřování ze strany společnosti, ale na Andora přišli moc rychle a moc snadno. Na seriál, který si dává až příliš záležet na postupném budování, až moc okatě. ()

Zúčtování (2022) (S01E03) 

Tak tohle byla paráda a skvělé vyvrcholení prvního příběhového aktu. Ta akce je úplně někde jinde a má to surovou, ryzí a napínavou atmosféru. Každý výstřel z blasteru něco znamená. U Star Wars naprosto nevídané. Skvělá práce Tonyho Gilroye. A ten závěr, jak se postupně přepínalo mezi současností a flashbackem, byl dokonalý. ()

Aldhani (2022) (S01E04) 

Reálnost a hmatatelnost. To je to, co odlišuje Andora od ostatních seriálů. Každý tah je promyšlen, není tu žádný dialog navíc. Každý totiž má svou roli a to já dokážu ocenit, i když většina stále bude škemrat, že je to "pomalé". A ano, ono to je vskutku pomalé, ale tak je to i u nás v našem světě. Nic se neděje tak rychle jako v seriálech, takže je příjemné dostat nějaký reálnější zážitek. ()

Sekera zapomene (2022) (S01E05) 

Asi lze jednoznačně říci, že prostřední díly příběhových oblouků mají připravit půdu na "finále", a proto jsou zákonitě pomalejší. Asi by bylo lepší, kdybychom se vždy dočkali tří dílů naráz, zážitek by se hned umocnil. I tak lze ale na epizodě najít spoustu zajímavých aspektů. Tento seriál je především o lidských postavách, které mají hmatatelné city, ambice, starosti a touhy. A tohle se zkrátka musí ocenit, protože málokdy to vidíte u naprosto vedlejší postav. ()

Oko (2022) (S01E06) 

Atmosférou opět parádní, ale přeci se jenom musím přiznat, že po dvou dílech plánování jsem čekal malinko více. Ve finále to nebyl nikterak velký mistrovský plán, jen "prostá vloupačka". Třetí díl na mě emocionálně zapůsobil o něco lépe. Asi je to i tím, že k partičce Povstalců jsem si nevybudoval tak silný vztah jako třeba k Syrilovi či Bix. I tak se ale jednalo o slušnou epizodu. Uvidíme, co nabídne další příběhový oblouk. ()

Demonstrace síly (2022) (S01E07) 

Děj se posunul o kus dál, celý příběh malinko zrychlil. ISB se začíná rozjíždět, Syril snad taktéž kuje nějaké pikle. Cassian konečně zjišťuje, že i život s kredity nemusí být úplně tak jednoduchý, když je stále poblíž Impérium. Je tady hezky vidět, jak se Andorův názor na Impérium postupně mění. Na konci řady bude stoprocentně tím správným povstalcem tak, jak ho známe z Rogue One. ()

Narkina (2022) (S01E08) 

Seriál geniálně ukazuje beznaděj běžných občanů v ryze imperiálním světě. Je krásně vidět, že když se Impériu nedaří, tak trestají nevinné. Vykreslení imperiálního režimu je znázorněno dokonale a já jsem, že se tvůrci do něčeho takového pustili. Tempo by to sice mohlo mít o něco svižnější, ale ale naprosto rozumím, že se tvůrci snaží o dokonalé a reálné vykreslení postav. ()

Nikdo neposlouchá! (2022) (S01E09) 

Dialogy to mělo skvělé a to napětí chválím. Tentokrát se ale musím i já přiznat, že jsem se malinko nudil. Chápu, že se buduje atmosféra ve vězení, ale u té Mon Mothmy by se to mohlo už někam posunout. Své finance řeší už snad pět dílů a stále zápletka nikam nevede. Je mi líto, že Luthena vidíme tak málo a v posledních pár epizodách měl minimální roli. Doufal jsem, že když ve vězení to bude o malinko nudnější, že dostane prostor třeba Saw. Ale bohužel. Na nižší hodnocení to přestno není. ()

Teď jdem ven (2022) (S01E10) 

Povedený útěk z vězení a celkově tento trojdíl měl obohacující obsah pro širší svět Star Wars a fungování Impéria. Moc se mi to líbilo. Je ale dobře, že po třech dílech opouštíme zdi vězení a přesuneme se zase dál. Cassian Andor je teď "mimo trať" a musí se nějak opět spojit s Luthenem Raelem. Teď se z něj může stát onen povstalec, kterého známe z Rogue One. ()

Dcera Ferrixu (2022) (S01E11) 

Trochu jsem doufal, že když už se blížíme k finále první řady, tak se trochu zrychlí tempo. Bohužel se tak nestalo. Mon Mothma již snad pátý díl řeší své finance a přešlapuje se na místě. S Bix a Vel se děj posouvá velice šnečím tempem. Luthen si sice poslední scénu ukradl pro sebe, ale nemůžu se zbavit pocitu, že posledních pár dílů tam byl taktéž do počtu. Seriál sice buduje atmosféru, ale někdy má problém ji využít. Naopak až moc snadno se Cassian dostal z Narkiny 5. Čekal jsem, že Impérium bude vězně pronásledovat a onen útěk bude o něco složitější. V tomto mě seriál zklamal, že nakonec dokázal uprchnout bez větších potíží. ()

Ulice Rix (2022) (S01E12) 

Jedna z nejsilnějších epizod, která už vás dojme při samotném začátku pohřbu. Celý průvod byl naprosto parádní a řeč Maarvy výtečná. Seriál je opravdu nevšedním unikátem a i když má své vlastní (a nevšední) chyby, jsem nakonec rád, že něco takového vzniklo. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama