Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 1
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (230)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já nejsem žádný ultra SW fanoušek, přesto se rád do tohoto světa vracím a musím říct, že tenhle seriálek se mě trefil do vkusu. Přimočarý, vizuálně výborně zpracovaný špinavější příběh ve kterým je řada netuctových za pozornost stojících postav, ve kterým děj a postavy vítězí nad akcí a efekty, jo učitě chci další řadu a nejlépe už dneska. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Scenárista Rogue One: Star Wars Story dostal príležitosť rozvinúť udalosti predchádzajúce tomuto filmu. Podobne ako v Rogue One, tak ani tu nečakajte svetelné meče a spol. Viete aké je jediné zásadné negatívum tohto seriálu? Udalosti ktoré sa tu riešia, sú v rámci celkového kontextu Star Wars kvapkou v mori. Pozitív je tu však naozaj veľa. Dobre sediaci casting. Civilná, dospelá, "nerozprávková" zápletka v rámci ktorej sa postavy chovajú uveriteľne (nestupídne). Akcie nie je extra veľa, ale keď už na ňu príde, tak je skvelo pôsobiaca. Vizuál zodpovedajúci očakávaniam. Hlavným ťahákom je to, že vidíte do zákulisia každodenného chodu Impéria. Vidíte kto dohliada, kto vynucuje, kto trestá. Ako funguje prepracovaný systém všade prítomného útlaku. Vidíte reálne dôsledky na bežných ľudí bez toho pozlátka (šermovanie svetelnými mečami a spol). Som hodne spokojný a teším sa na ďalšiu sezónu. Seriál Obi-Wan Kenobi mal k dispozícii dve z troch najzásadnejších postáv a vypotil takme odpad. Mandalorian a Andor, to je cesta. Už sa vykašlite na postavy a udalosti z pôvodných filmov, a využívajte ten nekončený potenciál sveta menom Star Wars. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"I burn my decency for someone else's future." Dospělé, špinavé, chladné a procedurální. Záměrně v každém ohledu zcela "antistarwarsovské"; mnohdy až k vlastní škodě. Andor je svůj v dobrém i špatném slova smyslu a s nekompromisní vizí, která není poplatná tomu, co jsme pod touto značkou zvyklí vídat (jedno zda ve filmech, seriálech, komiksech či hrách). Nedivácké a svojské do míry, kdy z Andora bude záhy kult, který přetrvá. A jako každý kult, nebude pro každého, ovšem zatímco si nikdo nikdy nezasteskne po Fettovi či Obi-Wanovi, tak po skončení Andora tu již vždy bude poptávka po dospělých Star Wars. Ovšem nemá cenu chodit kolem horké kaše, přes veškeré nepopiratelné kvality, si to nejvíce podráží nohy v podobě otrávení diváka úvodním kvartetem epizod. Nuda, šeď, rádoby temná dospělost, nezajímavé charaktery. Jde to však nevídaně nahoru, a to až do té míry, kdy speciálně segment šesté až desáté epizody je to nejlepší, co kdy pod hlavičkou Star Wars vzniklo. Jen to s nimi nemá lautr nic společného; pro mě klad, pro jiného zápor. Oprávněně, jelikož chcete-li vážné dospělé sci-fi, tak přeci nevyhledáte Star Wars. Jede se na vlně, kdy účel světí prostředky pro obě strany, je to především o v rozhodnutích chybujících jedincích sakra dobrých ve své práci, kde není prostor pro emoce a žvatlání. Funguje politické zákulisní vrážení si kudel do zad pod hávem přetvářky, neméně funguje zaklekávající aparát Impéria, jeho vnitřní půtky i tenze vzešlá čistě z dialogů či nevyřčeného mezi řádky. Pod povrchem to vře. Nikdy bych se nenadál, že uvidím něco natolik le carreovského (nemluvě o evidentní inspiraci u Melvillovi Armády stínů) ve sci-fi hávu; natož pak v hávu Star Wars. Gilroy má vizi a všechno se jí podřizuje (stylizace, hudba, režie, výprava). Někdy je to na škodu, někdy naopak ku prospěchu. Druhé převažuje nad prvním. Andor nenechává chladným a bez názoru. Což neříká, zda vás (ne)bude bavit. Pokud však přetrpíte nepodařenou úvodní třetinu a máte chuť na "echt dospělé Star Wars", tak šance že objevíte svoji "next favourite thing", je větší než malá. | S1: 4/5 | ()

Malkel 

všechny recenze uživatele

Tam kde se naděje ve Star Wars začala ztrácet, tam kde fanouškovské srdce začalo vyhasínat, tak přesně tam se jako blesk z čistého nebe zjevil Andor. A já se za celý internet omlouvám Tonymu Gilroyovi, že kdokoliv pochyboval a tvrdil, že nic jako Andor nepotřebujeme vidět. Toto je to, co jsme vidět potřebovali. Tam kde jiné Star Wars projekty sází na bezdůvodné máchání světelnými meči a přehnaný fanservis, tam si Andor dává načas. Pomalu si buduje své figurky a jejich příběhové archy, nikam nespěchá a o to větší zadostiučinění se dostane při jejich zúročení. Dochází až k tak obrovským zadostiučiněním, že se díky nim objevují pocity, které jsem myslel, že už v této předaleké galaxii nikdy nezažiji. Jenže tam to nekončí. Je totiž protkaný myšlenkami, do kterých každá z postav se svým odlišným názorem na svět dává svůj kus dílu a tvoří tak neuvěřitelně kompaktní celek. I díky zápletce týkající se obyčejných lidí, seriál celkově překvapuje svou dospělostí a hlavně uvědomělostí toho, co chce vlastně odvyprávět. Je tak uspokojující sledovat, že se mu to opravdu daří. Kdybych měl jen něco zkritizovat, zmíním první tři epizody, které jsou o něco slabší než zbytek, ale jinak opravdu překvapení roku a já nemůžu jinak než *****. Haňte mě z fanboyovství, ale Andor je závan něčeho unikátního a nevídaného... No možná pochopíte. Možná ne a já vám to nemám za zlé. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Andor se soustředí hlavně na obyčejné lidi a jejich lokální problémy. Konečně jako divák chápu útlak impéria. Ve všech předchozích filmech, seriálech atd. se proti němu válčí, ale až Andor ukáže, jak je na hovno, když jste támhle obyčejnej automechanik a přijdou vojáci a zavřou vám krám. Hrozně mě bavily i ty porady na tom gestapáckym ústředí. Navíc casting je velmi silný, až na část s loupeží jsou všechny postavy výrazné a charismatické a to platí dvojnásob pro záporáky. S klidem se vyrovnají i Wernerovi Herzogovi z Mandaloriana. I všechny ty intriky a špinavá akce bez technických wifikundací či Síly byla super. Jediné, co mi malinko drhlo byla absence ufonů ve vážnějších rolích. Naprosto to chápu, páč nepůsoběj seriózně. Ale na Star Wars mě vždycky bavily všechny ty zrůdky a zde jsou výrazně upozaděné. ()

Galerie (320)

Zajímavosti (44)

  • Kafrene je klíčové místo v imperiální éře. Na mapě galaxie se nachází v sektoru vesmíru známém jako Expansion Region, hluboce poznamenaném klonovými válkami. Ring of Kafrene je těžařská kolonie nacházející se v pásu asteroidů. V Rogue One: Star Wars Story (2016) se tam vydá Cassian Andor a od informátora se dozví o existenci 1. Hvězdy smrti. (Veskoslav)
  • Byly zmíněny tři planety. Hosnian Prime byl představen v pokračování nové trilogie a nahradil Coruscant jako galaktické hlavní město. Stejně jako Coruscant je městská planeta, která byla zničena StarKillerem. Fondor je hlavní imperiální loděnice a pro Rebely tedy dává smysl krást tam technologie a vybavení. Jakku je planeta třídy „smetiště“, naprosto bezvýznamná. Jakku neměl v této časové lince absolutně žádný galaktický význam. Byla tak vzdálená, že Palpatine tam dokázal tajně vybudovat jednu ze svých observatoří, pomocí kterých mapoval Neznámé oblasti. Galaktická občanská válka skončila bitvou o Jakku katastrofální porážkou Imperiálního námořnictva. (Veskoslav)
  • Jedno z tetování Arvela Skeena (Ebon Moss-Bachrach) byl Kraytský drak, monstrózní stvoření z Tatooinu. V epizodě Kapitola 9: Šerif (2020) seriálu Mandalorián (od r. 2019) Dino Djarinao (Pedro Pascal) musel čelit dospělému jedinci tohoto druhu. Tuto verzi kraytského draka lze nejlépe přirovnat ke žralokovi, který se pohybuje pískem Tatooinu a loví kořist. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama