Reklama

Reklama

Prací automat

  • USA The Laundromat (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Vdova (Meryl Streep) prošetřuje pojistný podvod a odhaluje, jak dva právníci z Panamy zneužívají světový finanční systém. (Netflix)

Recenze (108)

POMO 

všechny recenze uživatele

Barevná, zábavná a pro pochopení všemi diváky jednoduše na fiktivních příkladech střihnuta exkurze po firemních strukturách v daňových rájích. A co to přesně byly ty “Panama Papers”. S množstvím vysvětlujících monologů na kameru, které jednotlivé “historky” propojují. Žádný vyšší cíl než vysvětlit a pobavit to nemá, divákovi znalému věci tak zůstává pouze potěšení z hereckých kreací báječného castingu. I když v lehce přepálené karikaturické podobě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak si říkám, jestli se ten Steven Soderbergh ještě někdy vyhrabe z té průměrnosti ve filmech, co poslední dobou nabízí. Prací automat není vysloveně zlý film. Nenabízí film jako takový, ale dva herci Vám tu povídají o tom, jak je Amerika hrdá na to, že vynalezla praní peněz. A jak to vlastně funguje. Solidně to podle mě porušuje základní pravidla filmu, kde by mělo cokoliv burcovat, a kde by Vás mělo bavit dojít k závěru filmu a k jeho vyvrcholení. Tady nic neburcuje, dva herci si povídají s kamerou a vypráví příběhy těch, kteří přišli na pořádnou pračku peněz. Občas je to vtipný, řekl bych, že je to poměrně dost zajímavé, ale hlavně to působí víc jako dokument než jako film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to být takovým "jakože pokračováním" Sázky na nejistotu; tentokráte o offshorech a skořápkách. Chtělo by to tuze moc být stejně tak "osvěta s nadsázkou o vážných pro finanční laiky těžko uchopitelných praktikách na pozadí, do kterých málokdo vidí, ale dopad mají na každého z nás". Jenže to nemá ani takovou jiskru a elán, ani to tak dobře nezachycuje vychcanou sofistikovanost a provázanost systému, ani dopady na konkrétní osudy. Má to své momenty, jsou zde linie, kdy to takřka funguje jak má. Jenže tam, kde předobraz uměl strhnout i neznalého diváka, tam Sodenbergh tápe a zamotává se do toho. Což je s podivem, jelikož má nesporně přístupnější a uchopitelnější téma. Co hůře, vyloženě karikaturní a pitvořící se duo Oldman/Banderas (bez jakékoli nadsázky jedou v echt otravném módu čertíka a hastrmana z Princezny ze mlejna) to v roli vypravěčů posouvá do zcela jiné roviny a tónu než v jakém jede zbytek ansámblu. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Vlastně se mi líbil ten závěrečný apel, protože bez něj by to bylo jen děsně rozhárané a bezzubé figurkaření, jehož slovní ekvilibristice chyběla hloubka třeba takové Sázky na nejistotu. Škoda, že tam za Banderasem nepřijede prát prachy španělský režisér v šále a v brýlích, to by mělo teprv grády. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Bohužel budu muset začít být u Soderbergovy tvorby mnohem opatrnější. Má několik hodně povedených filmů, ovšem Prací automat je už několikátým filmem za sebou, co mě příliš neuspokojil, ač jsem na něj byl celkem zvědavý i po předchozích kouscích natáčených bůh ví proč na mobil (Unsane). Tématicky je to rozhodně zajímavý kousek, ale taková Sázka na nejistotu nastavila laťku proklatě vysoko a dokázala, že i vážná témata lze mainstreamu představit mnohem koukatelnější formou. Slavný režisér má samozřejmě i tentokrát k ruce početné známé obsazení, nikdo ovšem nijak nevyniká a kvůli Oldmanovi nebo Banderasovi rozhodně film doporučit nemohu. Průměrných 5,5/10. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vtipný, trefný a sarkastický Soderbergh opírající se jako obvykle o výbornou látku. Asi ne úplně jeho TOP film v nejlepší fazóně, ale jako barevnější a usměvavější variace The Big Short proč ne. Koneckonců právnická firma nezpůsobila světovou krizi, jen ulila pár významným bohatýrům peníze do daňových rájů, takže není důvod to nevzít lehce s nadhledem a humorem. Je jasné, že pro řadového čecháčka to bude mimo realitu. Pro amíky denní chléb. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Stoprocentně užitečný a nenásilně vzdělávací i varovný film - hraný dokument. Velmi zábavně režírovaný a skvěle zahraný (Oldman, Banderas, Streep jsou milionoví). Asi to nebude bavit každého, ale já jsem opravdu spokojený a při posledních pěti minutách jsem se přímo tetelil diváckým blahem. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Soderberg zase v mode - hram sa a kaslem na vsetkych ostatnych. Je to sice sympaticke, ale ten film som si neuzil. 5/10 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tri hviezdičky dávam asi neoprávnene pod reálnu hodnotu tohto filmu a alibisticky dodávam, že je to tým, že som na neho "nedozrel", intelektuálne ho nedocenil. soderbergha a jeho prístup k filmárčine mám rád a nik iný by nenatočil takýto film - film na hranici hraného, dokumentárneho, esejistického, od začiatku do konca nabitého sarkazmom, drzého a aj dosť edukatívneho... toto nie je ničím, vôbec ničím štandardný film a zaslúžil by si viac pozornosti... málokto už dnes točí (ak vôbec niekto) filmy á la thés, filmy s témou/ideou ako hlavným hrdinom... a soderbergh to robí s takou ľahkosťou, drzosťou a akoby samozrejmosťou, až to uráža... no zároveň fascinuje. jeden z najdivnjších a najnedocenenejších filmov minulého roka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moja antiekonomická myseľ bohužiaľ nepobrala všetko, čo chceli Burns so Soderberghom povedať a tak bol film pre mňa prekvapivo najpochopiteľnejší v momentoch, keď bol doslovný. Rámcovo sa samozrejme Prací automat pochopiť dá aj laickou mysľou, ale keď už presahovali tie schránkové firmy počet cez 240 000, tak to bolo príliš. Avšak film treba rozhodne vidieť z hľadiska jeho informačnej hodnoty, zistíte, prečo existujú daňové raje a zase nepochopíte, ako je možné, že v USA nemusia tí najbohatší platiť dane. Zmysel línie v Číne smerom k ústrednej zápletke mi unikol, i keď rozumiem, že tam spojitosť bude. Soderbergh príliš neexperimentuje, princíp búrania štvrtej steny sme videli už v Stávke na neistotu, vzhľadom na komplikovanosť zápletky mi ale inovatívnejšie formálne prvky nechýbali. 70% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo spíš jako dokument, ale dokument pro ty, kteří nemají rádi dokumenty. Forma víceméně zábavného filmu, ve kterém se alespoň něco dozvíte. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Taková drobná investigativní sonda do životů a praktik zbohatlických sviní, které v tom, jak se říká, umí chodit. Támhle úplatek, támhle podpora správného kandidáta, potřesení rukou a ohnutí zákona tím výhodnějším směrem. Pak už je na levárny, zlodějiny a podvody vše připraveno a škubání může začít. Vše ve filmu je popsáno víceméně komediální veselou formou i pro ty nejméně bystré, ale já měl skoro celou dobu kamennou tvář, neboť je mi jasné, že přesně takhle to funguje, je to naprosto reálný odraz dnešní společnosti a tomu se zkrátka smát nedá. Nezbývá, než si povzdechnout, protože s tímto jedinec nemá šanci nic udělat. Tedy film víceméně k tomu, aby vás nasral. Snad to alespoň někomu otevřelo oči, tedy dobré jako výukové video. Lehčí nadprůměr. 70% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Laundromat" ma ako diváka nakoniec celkom dostal. Nemôžem povedať, že ide o super silný film a možno má príliš dobré obsadenie na to aký je reálny výsledok,, no nevadí mi to. Myslím si, že sledovať sa to dá, je to celkom zrozumiteľné a vstupy s Oldmanom a Banderasom dávajú predstavu toho, čo sa asi reálne dialo a ako to celé vlastne fungovalo. A hoci som sa na filme moc nezasmial (aj keď je adresovaný ako komédia), tak sa drží témy. Na druhú stranu vie byť miestami trochu rozutekaný. Príklad by som dal, že spočiatku sa film sústredí na príbeh Meryl Streep a človek sa doňho dostáva. No potom sa presunieme k nevernému černošskému otcovi, ktorý podplatí svoju dcéru 20 miliónovou filmou a potom sa presunieme k inému človeku, na ktorom nám chcú Oldman s Banderasom povedať, že veci ako to čo sa práve stane nie je ich vina. Pretože nemôžu donútiť druhých, aby nerobili zlé rozhodnutia. Občas to má dobré vizuály, dokázal som tú kauzu z tohto filmu pochopiť, no v jadre tomu chýba nejaký náboj, ktorý by z toho urobil vynikajúci film. Je to podľa mňa dobrý film. Stojí za to vidieť? Ak chcete vedieť čo vlastne bolo za kauzou Panama Papers, tak určite áno. Ale nezaručujem sa, že budete z toho super nadšení. Hodnotenie: B ()

nash. 

všechny recenze uživatele

No jo no, takhle to ve světě funguje, a bohužel s tím nikdo nic neudělá, protože prachy. Pod tou rádoby hořcehumornou slupkou je to sice těžce depresivní, ale jinak to moc nefunguje. Příliš rozhárané, aby zaujalo, příliš školometské, aby bavilo, a příliš roztěkané a zahleděné do sebe, aby dokázalo vyvolat to správné mrazení. Ani Streepová si s tím tentokrát nedokázala příliš poradit a rozpadla se v nesourodou hromádkou dobře rozehraných etud. A ten křečovitý apel v závěru byl už spíš komický trapný než úderný.  Zpětně mám pocit, že by se mi mnohem víc líbilo sledovat příběh Davida Schwimmer a Roberta Patricka, než tento Sodenbergův eintopf. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Soderbergh pojednává těžká témata lehce a dokonce hravě. Jde o pokus dekonstruovat finanční toky známé jako panamské akcie. Jiný filmaři by k materiálu přistoupili mnohem vášnivěji. Soderbergh vzdělává a částečně baví. Téma je chovat se racionálně a nákladově efektivně, ale viděl jsem film iracionální a drahý. Několikrát jsem se přistihl, jak se dívám na hodinky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh opět svůj a opět ne pro každého. Pokud ale divák do filmu pronikne, zjistí, že je překvapivě poutavý. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Expert na “MONEY” movies, Steven Soderbergh (režisér, ktorý vyfúkol Scottovi oscara za réžiu), si tentokrát ale riadne posvietil, či skôr lepšie povedané, scenárista Scott Z. Burns, sa poriadne obul do „čiernej ekonomiky” , a to nielen v USA, keď napríklad v tejto “krajine neobmedzených možností” - v roku 2018: ich šesťdesiat najväčších spoločností neplatilo žiadne dane zo svojich 79 miliardových príjmov, tým pádom tu máme, ako na tanieri-daňové úniky+všetko, čo sa k tomu pripája, t.j. daňové raje, Panama Papers, korupcia, podplácanie, podvody, fiktívne firmy, a v centre pozornosti je predovšetkým najmä právnická firma-Mossack Fonseca & Co (v súčastnosti už neexistujúca), so zakladateľmi-Jürgenom Mossackom a Ramónom Fonsecom Morom, ktorí si mimochodom, ukrojili príliš veľké sústo z koláča, skrátka každý sa nejako priživil. _Na poli čosi málo nad 90 minút rozohráva režisér, fascinujúcu, majstrovsky ukočírovanú (zrežírovanú), ekonomickú partičku, ktorú si inak aj sám kameramansky (používa pseudonym Peter Andrews) a strihovo (to isté ‘Mary Ann Bernard’) zastrešil, ako už má nejaký ten piatok vo zvyku, a k tomu obsadil strhujúcich hercov, akými Gary Oldman s Antoniom Banderasom bezpochyby sú, naprosto unikátnym spôsobom stelesnili vyššie citovaných „podvodníkov” , ale trebárs ešte na margo, taká herecká DIVA-MERYL STREEP má svoje eso v rukáve, ktoré ma na samom konci totálne položilo na lopatky ! Prakticky tu po celý čas išlo o „pranie špinavých peňazí” , ktoré sa v práčke nikdy neznehodnotia, lebo sa stále perú. Sklamalo ma nízke hodnotenie filmu, všade, kde naň natrafím, čo už ale nie je vôbec môj problém, že diváci (recenzenti) sú nevšímaví, ľahostajní k tomu, čo je aktuálne ! PS: Soderbergh miestami používa dokumentárny spôsob nakrúcania, kedy sa postavy pozerajú priamo (uprene) do objektívu kamery, čím len viac zvýrazňuje a podtrhuje celkovú atmosféru, čo perfektne dokladá najmä záverečná sekvencia s Ellen Martin... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Síce ďaleko doslovnejšie než Scorseseho Vlk či Big Short alebo neprávom pozabudnutý skvost Margin Call, zároveň ale vo svojej výpovedi rovnako tak dôslednejšie. Pretože tentokrát to nie je iba "o nás všetkých", ale aj o nevyhnutnosti stávajúceho systému (a nevyhnutných dierach v ňom). Strašnejší (a nevyhnutnejší) je už asi len vesmír...? ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa stáva, že vidím film, v ktorom je toľko skvelých nápadov a aj napriek tomu to nevie prestať byť nudné. Soderbergh vie točiť. Jeho filmy ( až na pár výnimiek ako napríklad Solaris) vôbec nie sú hlúpe, hoci tématicky mi príde, že sú len pre špecifickú skupinu ľudí a málokedy pre každého. The Laundromat je predstavením mnohých postavičiek v zaujímavom prostredí peňažného biznisu, ktoré je ale výsostne nezaujímavé. A vzhľadom na to, že právnické a finančné filmy môžem ( minimálne do takej miery, že sú pre mňa niečím novým) táto žánrová neucelenosť a snaha vypovedať niečo ( bez inteligentných vsuviek) sa síce môže pochváliť nápadmi zo strany režiséra  a určitou témou, ktorá je v príbehu pevne zastúpená, ale na konci dňa... Prečo by vám preboha malo na takomto príbehu a osudoch týchto ľudí vôbec záležať? Je to celé absolútne bez emócií. ()

Související novinky

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

25.07.2019

Nový snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula (Tobruk, Mazaný Filip) bude mít světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl zařazen do hlavní soutěže. Film s mezinárodním… (více)

Reklama

Reklama