Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečné události z pohledu dítěte byly za minulého režimu oblíbeným tématem - zde je to dvanáctiletý vesnický chlapec, jenž v malebných jižních Čechách prožívá nebezpečné situace s ustupujícími nacistickými vojsky... Jakoukoli snahu dospět k věrohodnějšímu zpodobnění ničí inscenační velikášství, nakonec vzniklo neobratné dílko, vhodné nanejvýš k oslavám příslušných státních svátků. V NFA je uložena delší kopie s tragickým koncem děje. Mildu zastřelí nepozorovaně major SS. Pro distribuci byl film režisérem zkrácen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pokud existuje neupravená verze, divím se, proč jí cs film neuvádí. Příliš optimistický a těžko uvěřitelný konec pokazil celý dojem z filmu. Nebo tu někdo věří, že by rudá armáda na potkání rozdávala koně? Pokud je mi známo, ti spíš zabavovali ... ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Taky jsem bohužel viděl pouze zkrácenou verzi. Zkraje film ani nevypadal na nějaký tragický konec, bylo tam i pár veselých a úsměvných okamžiků, ale postupně děj gradoval a napětí stoupalo. I tak byla smutná chvilka, kdy je chlapec Milda svědkem, jak hrstka Němců těsně před příchodem ruských vojáků na koni, zastřelí jeho oblíbenou kozu. Nakonec je jeho smutek vyvážen tím, že dostane darem koně. Myslím, že režisér Máša dal možnost v tomto filmu velkému množství známých herců a dobře udělal, zajímavý byl dabing malého chlapce v podání Aťky Janouškové a pana Jana Hartla namluvil pan Jan Hrušínský. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh z konca vojny sú vlastne osobné spomienky režiséra Antonína Mašu, ktorá sa odohrala tesne pred ukončením vojny v južných Čechách. Dedinčania povzbudený úspechom v Pražskom povstaní chystajú slávobránu pre vojska Červenej armády. Namiesto osloboditeľov sa v dedinke však objavujú ustupujúci Nemci. A nakoľko niekoľko mužov sa im postavilo na odpor, Nemci hrozia potrestaním pre celú dedinu. Osobným zážitkom chlapca, (v skutočnosti budúci režisér Máša) je výmena s ruským vojakom, keď svoj bicykel vymenil za koňa. A detského hrdinu na koni Nemci nakoniec zastrelia. A tu je taktiež zmena oproti sledovanému filmu. Tento film je veľmi zaujímavý tým, že vo filme sa nikto na nič nehrá. A keď niekto cítil potrebu ukazovať svoju odvahu, zle dopadol. Záver film kde Nemci chlapca na koni zastrelia, bol prepracovaný. Rozhodne ide o kvalitný film so zaujímavým pohľadom na vojnu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

V lecčemž ten film připomíná film Ať žije republika, ale právě ve srovnání s ním je vidět, že je aspoň o třídu horší. Naivnější, nedotaženější, konec úplně zbodaný. A je to škoda, protože pár dobrých míst ten film má. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Akjo dobre spomina fragre, film At zije republika je proste vyssie, ten koniec co tu je, to je des bes ..... tak plany koniec filmu som este nevidel : 5 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Film má být pouštěn v nezkrácené verzi a věřím, že by všichni hodnotící jakož i já dal o hvězdu navíc. Takhle to bylo až moc naivní a neuvěřitelné. Přesto to i tak působý docela děsivě hlavně závěr, kdy je celá vesnice držena na návsi a mají 30 minut na to se přiznat kdo střílel po němcích jinak celou vesnici postřílí a spálí. K tomu si hlavní esesák sedne před ně ke stolu a obědvá. Na vesničany přitom míří kulomet. Docela psycho. Kupodivu vesničani mlčí i když mezi sebou se dohadují. (pochybuji , že by všichni měli takovou kuráž se nechat postřílet aniž by se nezačali vzájemně obvinovat ,aby si zachránili život). Co pak následovalo bylo spíš dost nereálné. Přesto další zajímavý pohled na válku. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Elitní jednotka SS se dá na útěk před jednou ruskou papachou a jiné a jiné....velmi podivný film. Přemýšlím, jak to ten Máša myslel a jsem pln zmatku... ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Také dávám hvězdu navíc, protože výsledný produkt není tak úplně dílem režiséra. Ale i tato "zparchanťělá verze" má své kvality. Cítím z toho ryzí upřímnost a místy i autobiografičnost. Máša také nepopíral, že čerpá z paměti své vesnice a ono je to na filmu sakra znát. A co na to Máša: "Ve střizně se musel změnit samotný syžet 100x schváleného scénáře. Dětský hrdina nesmí v závěru filmu zemřít (zastřelen Němci), naopak se musí šťastně usmívat vstříc radostným zítřkům. Dodnes se mi často zdává, jak hledám ve vyřazených záběrech ten optimistický úsměv a ne a ne ho najít....Zato od té doby vím, proč nevěřit na zázraky. A také už žádné nečekám."(Josef Fryš: Antonín Máša) ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Do 30. minuty dobré. Uvolněná atmosféra konce války. Zběh z rajchu se klidně prochází v parádním oblečení po vesnici a chystá se na svatbu. Prostě pohoda. Pak se to ale politicky zvrtne do absurdní bramboračky. Slavobrány pro rudou armádu, Němci prý ještě po kapitulaci vypalují a vyhlazují české vesnice. Střílí celé osady včetně žen a dětí. Milionová armáda ofáčovaných nácků táhne do rajchu, ale Macháčkova soukromá divize ještě vyvražďuje celé vesnice, jo???? Jen hnusný patok snažící se rozdmýchat uvadající nenávist mezi Čechy a Němci. Jedna rudá hvězda mezi voči prolhaným filmařům! ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Nevím co tím chtěl básník říci, nemám rád tyhle rádoby komediální věci se smrtí a násilím. Je to děsná splácanina a na to kolik tam hraje príma herců... ()

Reklama

Reklama