Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečné události z pohledu dítěte byly za minulého režimu oblíbeným tématem - zde je to dvanáctiletý vesnický chlapec, jenž v malebných jižních Čechách prožívá nebezpečné situace s ustupujícími nacistickými vojsky... Jakoukoli snahu dospět k věrohodnějšímu zpodobnění ničí inscenační velikášství, nakonec vzniklo neobratné dílko, vhodné nanejvýš k oslavám příslušných státních svátků. V NFA je uložena delší kopie s tragickým koncem děje. Mildu zastřelí nepozorovaně major SS. Pro distribuci byl film režisérem zkrácen. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu se objevil i VW KdF 166 Schwimmwagen, tzv. vodník. (Winster)
  • U titulu došlo k neobvyklé situaci - uložený originální negativ je kratší o 300 metrů, což představuje cca 10 minut, než kopie. Bývá to opačně - pokud je něco kratší, je to vždy kopie a originální negativ zůstává v původní délce. Při porovnání obou materiálů bylo zjištěno, že naprostá většina zkrácení patří jen k zeštíhlení rozvleklých záběrů, aniž jakkoliv ovlivňují děj. Úpravu provedl sám režisér a to v původním negativu. Na odstranění tragického konce stačil jen krátký střih, a zřejmě k němu režisér dostal při schvalování do distribuce pokyn od vedení tehdejšího Filmového studia Gottwaldov. (sator)
  • Jedna veľká komparzná scéna sa musela celá natočiť znovu, pretože sa zničil negatív. (Raccoon.city)
  • Film má násilne prepracovaný koniec. V pôvodnom scenári hlavný detský hrdina v podaní Igora Nachtigala zomiera, ale komunistickí cenzori to nedovolili. Režisér Antonín Máša musel urobiť zmeny a natočiť happyend, aby film vôbec išiel do kín. (Raccoon.city)
  • Štáb potreboval získať veľké množstvo mladých komparzistov, ktorí by predstavovali ustupujúcu nemeckú armádu. Do uniforiem nacistov sa prezliekli hlavne študenti táborských a píseckých stredných škôl. Chlapcom, ktorí mali dlhšie vlasy, maskérky vyrobili na hlavu obväzy, občas ešte dotvorené akoby presakujucou krvou, lebo cez vojnu boli nemeckí vojaci všetci ostrihaní nakrátko. (Raccoon.city)
  • Režisér potreboval, aby sa časť vojakov brodila riekou. Bola dosť zima, takže stačilo pár krokov v rieke. Komparzisti, čo sa takto obetovali, dostali honorár vyšší asi o 30 Kčs. (Raccoon.city)
  • Režisér bol cholerik a na komparzistov do megafónu stále kričal, pretože sa mu stále niečo nepáčilo. Niekto sa pozrel do kamery, alebo vojaci nešli dosť zničene ako porazená armáda. Študenti, ktorí hrali nemeckých vojakov, boli často vystrojení iba čiastočne. Mali na sebe napríklad len saká uniforiem, lebo na zábery z diaľky to stačilo. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Sliviciach, Písecku, Příbramsku a na zámku Varvažov. (dyfur)

Reklama

Reklama