Reklama

Reklama

Benátky: Technologická výzva

(TV film)
  • Francie Venise, le défi technologique (více)
Francie, 2018, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Jedno z nejnavštěvovanějších míst v Evropě čelí globálnímu oteplování, cestovnímu ruchu a nucené industrializaci. Hrozbu zatopení má vyřešit projekt Mojžíš, systém obřích automatických hrází... Za posledních několik desítek let hladina vody v Benátkách stoupla o 30 cm a fenomén vysokých přílivů, které zaplavují město, se stal běžnou součástí života Benátčanů. Záchrana Benátek je nyní prioritou vědecké obce, chemiků, biologů, inženýrů, meteorologů nebo potápěčů, s jejichž prací se podrobně seznámíme. Díky 3D modelům získáváme přehled o výstavbě Benátek od samého počátku, až po nasazení ultramoderní techniky projektu Mojžíš (MOSE). Jde o obrovská mobilní vrata či hráze, které mají zabránit vodě v cestě do města a zatím stojí více než 6 miliard eur. Seznámíme se s vývojem nových cementů, schopných odolat náporu soli, a poznáme nadšence, kteří při obnově přírodního prostředí laguny a celého ekosystému tráví mnoho času starodávným a osvědčeným posilováním pevniny pomocí dřevěných kůlů. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

"Pokud vypustíte vodu a opravíte zdi, pilíře na kterých stojí město, které je v bahně bez přístupu vzduchu se za den rozpadnou". Během pandemie covidu-19 letos na jaře se kvůli zavření lidí doma v Benátkách velmi pročistila voda a vzduch. Vrátilo se mnoho vodních živočichů. Nebylo by jednodušší než strategie na změnu klimatu a postavil všude u moře betonové zdi proti vodě zamezit stálému prudkému růstu obyvatel planety? My tady Evropě vymíráme, takže se už počítá, že nás jednou nahradí. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Projekt Mojžíš...někdy člověk musíš věřit a já věřím, že člověk zvládne ochránit Benátky. 74%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokáže veda zachrániť Benátky? Mesto ničené soľou a stúpajúcou hladinou mora? –––– Voda, soľ, parazity a baktérie, tomu všetkému musia Benátky čeliť a v poslednom čase ešte nanásytnejšemu protivníkovi – človeku. Spočiatku krátka história výstavby a potom sa film sústreďuje na spósoby ochrany a záchrany nenahraditeľných pamiatok a nakoniec pochybný projekt Mojžiš, ktorý sa stavia ako naše diaľnice a zatiaľ sa veľmi neosvedčil. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dokumentů je podobných víc, ale tu je vše v jednom. Globální oteplování a vzestup vodní hladiny, vedle toho průmysl na pobřeží odčerpávající spodní vody a pokles podloží celých Benátek. A aby toho nebylo málo, tak proud od motorů lodí neustále eroduje základové zdivo staveb. Částečně tomu má pomoct ten Mojžíš někdy v roce třeba 2028, ale co ty lodě? Tenhle skanzen žije jen z turismu, ročně tu je několik desítek milionů turistů a všichni sem nechtějí přijet vlakem po mostě. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o záchraně slavného historického města. Nezbývá než doufat, že megalomanský projekt s umělými zábranami v ceně 6 miliard euro zabrání přílivovým vlnám poničit Benátky. ()

Reklama

Reklama