Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Nach 

všechny recenze uživatele

Objektivně, prakticky a i lidsky pojatý dokument o různých těžkostech nadnárodní společnosti, která si založí pobočku v jiné zemi. Zde totalitní čínská firma postaví a zaměstná Američany. Občas ty scény vykouzlí úsměv na tváři. Jinde jen nechápavě vrtím hlavou. Je to bizarní, kuriózní i zajímavé v jednom. Hlavně právě v tom bodě, jak se celý film snaží udržet u myšlení různých kultur a jejich rozdílných přístupů k problematice, kterou mají jak Američané i Číňané zde stejnou. Zvládnout výrobu a dostat se do ziskových vod při výrobě tvrzeného skla. Ovšem ač je stejný problém pro všechny, kulturní myšlení - ač budete říkat cokoli - ve výsledku bude v řešení komplikované problematiky jiné. Každý si hrabe na svém naučeném písečku, ač vlastně celou dobu říká opak. A je moc zajímavé vidět jak to celé pojímají ti nejvýše postavení (ať Číňané či Američané) i prostí řadoví dělníci. 75% ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Jednou na ČSFD, jsem se konečně dostala k prvnímu bodu. Moje radost byla velká. Potom jsem měla rázem 2 - 3 body a servru CSFD jsem obětovala hodně času.. Potom jsem ho jeden den zapla a měla jsem opět 1bod. Po té velké snaze a času, který jsem tomu věnovala, mi to bylo líto. Přestala jsem sem na čas chodit. A napsala jsem sem myšlenku, že je to zde velmi demotivující se o něco snažit. Někdo si toho všiml a už to nebylo jen moje trápení.... "Život" tady není o bodech.. ale pokud se systém nezmění, tak bez bodů Vaše komentáře uvidí málo kdo.. ZKUSTE SE I VY OZVAT :-) Občas mi někdo napíše, že co si myslím k čemu mi body budou. Jo pravda, je to jen číslo, ale zvláštní je, že tuto zprávu mi píší lidé, kteří už jich na kontě mají aspoň 100. To je zvláštní, že? Body se mají získat tím, že si Vás dá někdo do přátel, ale uvědomujete si ten začarovaný kruh? Když jsem sestavovala svoji top 20, tak jsem tu znala tak 2 lidi a koho si myslíte, že jsem do své 20 dala? No jistě, lidi, kteří se zobrazují na prvních místech a to je ten začarovaný kruh. Není možné, abych se někdy dostala s body třeba jen k 50 bodům. Takže rezignuji. Smiřuji se s tím, že moje komentáře zůstanou utajeny. No a jak je to nyní? Trochu jsem zestárla a snad i zmoudřela a o body mi nejde :) No možná nevěříte, já jsem tomu taky zpočátku nemohla uvěřit, ale je to tak :) I když mám stále zájem poznávat nové lidi, kteří mě o filmu ještě mohou hodně naučit.. takže dveře jsou otevřené. ©SexyAjinka ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument, který staví na naprostém nepochopení kultur mezi dvěma ekonomickými velmocemi. Naprostá rozdílnost hodnoty lidského života, sociálního cítění, firemní kultury a kulturních rozdílů vlastně obecně. Čínská firma zachrání skomírající fabriku na americkém zapadákově. Vrátí práci mnoha lidem a všechno se zdá býti zalité sluncem. Rozčarování přichází po čase na obou stranách. Američtí pracovníci se diví, že jejich platy jsou velmi nízké, benefity minimální a pracovní podmínky neodpovídající standardům západní společnosti. Čínští majitelé zase nechápou, že lidé chtějí nějaké sociální benefity a vůbec nedokážou pochopit, proč nedokáží pracovat se stejnou efektivitou jako Číňané v Čínské pobočce, kteří pracují dvanáct hodin denně a šest dní v týdnu. Krásná alegorie na rozdílnou úroveň a hodnoty různých částí naší zeměkoule. Mohlo to být ovšem daleko více kontroverzní, ale to by asi nedostali autoři tolik materiálu od čínské strany. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na střet rozdílných kultur v prostředí čínském korporátu v Ohiu. Obě strany dostaly zhruba stejný prostor, takže na jedné straně vidíme, proč jsou čínani s pracovní efektivitou a morálkou tam kde jsou, zatímco na straně druhé se odehrává korporátní teror, který se snaží klást na americké dělníky stejné nároky jako na pracovníky v domácí Číně, přičemž management utrácí nesmyslné sumy za poradce, kteří odrazují nespokojené zaměstnance od založení a vstupu do odborů. Podobně však funguje mnoho korporátů po celém světě, obzvlášť když se jedná o střet dvou či více totálně rozdílných kultur. Holt daň za globalizaci a kapitalismus. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Ono těžko natočit ten dokument tak, aby se k němu otevřeně chovaly obě strany a zároveň ani jedna strana neměla pak řeči a nesepisovala žaloby. Tady to udělali docela opatrně, což je sice škoda, ale i tak je z toho vidět ten komunistickej čínskej "duch", kterej je prostě k zblití. Komunismus je rakovina lidstva a i tenhle dokument to nenápadně naznačuje. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama