Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rodině Novákových vládne pevnou rukou pedantický otec, který ji zatížil povinností včasných příchodů a vybavil řadou všemožných zákazů a příkazů. Zatímco manželka, redaktorka hádankářského časopisu, poslušně dodržuje režim, dcera Míša začíná přerůstat otci přes hlavu. Je tu ještě energická babička, deptající paní Novákovou zmatkem, který do rodinného života vnáší svými návštěvami. Není divu, že poté, co otec odjede do lázní, nastane pro všechny doma ráj. Zákazy mohou být porušeny, příkazy nevykonány a věci neuklizeny. Jenže jen do chvíle, kdy zvědavá manželka otevře dopis pro manžela a zjistí, že vzorný pedant má nemanželské dítě. Ráj se okamžitě mění v chaos. Přítelkyně paní Novákové radí oplatit nevěru nevěrou, babička začne podnikat rázná opatření směřující k jedinému možnému řešení, a to rozvodu. Navíc nic netušící pan Novák se z pravidelných telefonátů domnívá, že dítě, o kterém je neustále řeč, čeká Míša. Všemu nasadí korunu nejprve babička, která zahlédne Míšu s jejím chlapcem Tomášem, a poté Tomáš, který pojme vynucené seznámení s rodinou Novákových svérázným způsobem. A to ještě není všem překvapením konec. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Člověk si často něco říká o "normalizačních pohádkách" a v některých případech mu z toho vyleze lehce nervní, ale stále vtipná komedie o obyčejné poctivosti v mezilidských vztazích, která je aplikovatelná na každou dobu. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zdejší hodnocení je samozřejmě nesmysl. Protože hned od uvodní scény nám dává Iva s Petrem jasně najevo, že náš smích se rozhodně flákat nebude. Dialogy byly hotový bouračky "Verunko buď ráda, že ti tvůj manžel zahnul, představ si kdyby byl třeba narkoman, to by bylo hrozný." Iva Janžurová a Petr Nárožný jsou komedianti od boha a tady mně to jenom potvrdili, každá scéna s Petrem Nárožným byla vysloveně exhibiční. Stellinka tam tvrdila muziku takovým způsobem, že byla vysloveně na pěst. Jo a u některých dialogů mám stejné myšlení jako kolega dobytek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná česká komedie, v které je Petr Nárožný opravdu výborný tatínek. Co všechno dokáže změnit jeden malý dopis... :) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

A mame tu opet klasickou socialistickou komedii resici vsedni problemy obycejne rodiny - obcas pobavi (obcas nechte), obcas nudi - proste prumer. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

"Maminka má vypadlej mozek." "Formuluj přesně." "To hlavní mi rodiče do života dali. Chuť k jídlu." Jedna z mých nejoblíbenějších českých komedií, obzvlášť tatínek Petra Nárožného je naprosto geniální. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování divadelní hry, které si s sebou přineslo nevšední dramatické kvality a divadelně prokreslené postavy, počínaje opravdu skvělou Ivou Janžurovou trávící většinu času na štaflích, rozumující nad vším a nechápající už vůbec nic. Do páru ji přihrává tradičně kultivovaný Petr Nárožný a v dominantní, matriarchální, pro sebe tak příhodné postavě proti mužům zaujeté tchýni, popř. maminky či babičky exceluje Stella Zázvorková. Ivě Janžurové jako by z oka vypadla Zuzana Bydžovská, která se svou nerozhodností a labilitou skvěle doplňuje s poněkud namyšleným Miroslavem Vladykem. Snad jen sukničkářská postava Jiřího Krampola do celkové atmosféry trochu nezapadá. Těmito všemi servírovaný humor je povětšinou nesmírně inteligentní, jemný a vytříbený a místy až nečekaně absurdní (Rozmluva Ivy Janžurové s Zuzanou Bydžovskou o novém bratříčku). ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Na české poměry dosti zdařilá černá komedie. Iva Janžurová a Petr Nárožný jako vždy velmi dobří, ale koho bych v souvislosti s tímto filmem vynesl do nebes, je Stella Zázvorková. Podala tu jeden z nejlepších výkonů své filmové kariéry! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě nejvíc zaujal rozhovor o polykání. Nevim, jestli to tvůrci mysleli tak, jak to myslim já, ale rozhovor, kdy se Vladyka ptá Janžurový, jestli Bydžovská (ve filmu její dcera) polyká, je fakt takovej masakr, že mě to naprosto odrovnalo. Kam se na tohle hrabe rozhovor Jima se svym fotrem z Prciček... Jinak jeden z mála filmů, kde mě nesral Krampol. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Povedená česká konverzační komedie, jejíž kouzlo tmelí zejména velmi dobře napsané postavy a samozřejmě herecké výkony hlavních představitelů. Ti na minimálním prostoru rozehrávají tak úžasné konfrontační drama, až nad tím zůstavá rozum stát. Na české poměry se jedná vůbec o vyvážené dílo, které nijak výrazně nepochybuje. Jedním z mála záporů je postava jiřího Krampola, jehož jednoúčelnost je přímo do očí bijící. Divadelní předloha je více než zřejmá, ale tentokrát to vůbec není na škodu. Děj funguje a příběh se příjemně sune až do samotného konce. Petr Nárožný v roli otce pří exceluje a strhává veškerou pozornost jen na sebe. Na diváka se hrne jeden zvrat za durhým a tak je stále se na co dívat. Ač české filmy nemám zrovna rád, některé socialistické komedie stále mají své kouzlo. Za Ten svetr si nesvlíkej můžu dát tvůrcům jedině palec nahoru. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Aktuálně se nechávám unést ryzí metodou Stanislavského v kontextu obrazu české domácnosti v zásadním krizovém momentu, kterému předcházela scénka s neskutečně iritujícím spolujezdcem, štaflemi, řešením prostoru a plánky v horních patrech... "Dobrý den, pane řidič, Žatecká 8, jako vždycky." Toto není běžné normalizační minimum, jest to mezistupeň mezi Papouškem a Troškou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, která vyniká především konverzačním humorem a spostou nedorozumění a nečekaných rozuzlení. Za zmínku stojí samozřejmě herecké výkony Ivy Janžurové a Petra Nárožného, kteří se ve svých rolích opravdu vyřádili. Stačí se natáhnout do křesla, zapnout televizi a příjemně se bavit oddechovou komedií o tom, co se stane, když manžel odjede do lázní a dcera si najde kluka. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

V legendárnom žánri českých komédií tak celkovo skôr priemer, ale herecké výkony a dialógy sú ako obvykle špičkové. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Směšné to zrovna dvakrát nebylo, ale vytáhnul jsem si z toho, že bych si určitě nepřál, aby se ze mě někdy stál "Formuluj přesně" Petr Nárožný nebo což se mě bohužel osobně stalo mě do života přišla tchýně v podání paní Stelly, jako taková tá normalizační Matka pluku. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Formuluj přesně! Petr Nárožný v roli, která mu skvěle sedí a pobaví diváka. Pochválit však musím i Ivu Janžurovou, Stellu Zázvorkovou a další. Holt je to sice komedie z dob minulých, ale proti těm současným (až na hrstku výjimek) je vtipná i bez trapnosti, vulgarit, má nápad, pointu.... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Příkazy, které se dávají dětem, mají být jednoznačné...mají být formulovány tak, aby apriori vylučovaly jakýkoli jiný výklad...". Život podle plánku dostává velkou trhlinu. Skvělé obsazení, vtipný příběh a výborný humor i drama. ()

Reklama

Reklama