Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rodině Novákových vládne pevnou rukou pedantický otec, který ji zatížil povinností včasných příchodů a vybavil řadou všemožných zákazů a příkazů. Zatímco manželka, redaktorka hádankářského časopisu, poslušně dodržuje režim, dcera Míša začíná přerůstat otci přes hlavu. Je tu ještě energická babička, deptající paní Novákovou zmatkem, který do rodinného života vnáší svými návštěvami. Není divu, že poté, co otec odjede do lázní, nastane pro všechny doma ráj. Zákazy mohou být porušeny, příkazy nevykonány a věci neuklizeny. Jenže jen do chvíle, kdy zvědavá manželka otevře dopis pro manžela a zjistí, že vzorný pedant má nemanželské dítě. Ráj se okamžitě mění v chaos. Přítelkyně paní Novákové radí oplatit nevěru nevěrou, babička začne podnikat rázná opatření směřující k jedinému možnému řešení, a to rozvodu. Navíc nic netušící pan Novák se z pravidelných telefonátů domnívá, že dítě, o kterém je neustále řeč, čeká Míša. Všemu nasadí korunu nejprve babička, která zahlédne Míšu s jejím chlapcem Tomášem, a poté Tomáš, který pojme vynucené seznámení s rodinou Novákových svérázným způsobem. A to ještě není všem překvapením konec. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Mám normalizační komedie celkem rád, většinou bývají takový prostý, až je to hezký. Bohužel zápletka s mylně doručeným dopisem, zatímco je tatínek v lázních, je zpracovaná poměrně bídně. Film je nudný, Bydžovská - Zázvorková - Janžurová není dostatečně silnou sestavou pro zabavení filmu, a tatínek Nárožný tam hraje spíš vedlejší housle. A když tam v úvodu je, tak ta jeho akurátnost mi příliš nesedla. "Formujte přesně" mě prostě nepobavilo. ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli se mi to před 40 lety líbilo, ale v kontextu dnešních českých komedií se jedná o nadprůměrnou zábavu u které jsem se výborně bavil. Výborné dialogy především v podání Nárožného a Janžurové, ale i Bydžovská se Zázvorkovou byly skvělé. Vladyku jsem nedávno potkal na pivu v Bredovském dvoře a vypadá víc než dobře. ()

Reklama

NJD 

všechny recenze uživatele

Na první pohled to vypadá jako průměrná socialistická komedie, ale jakmile si ten film jednou pustíte, tak zjistíte, že je všechno jinak. Podle mě se jedná o jednu z nejlepších českých/československých komedií vůbec. Korunku tomu dává neuvěřitelně vtipná postava Petra Nárožného a několik nesmrtelných hlášek: „Neříkej soustavně králíkovi kočka, já to prostě nesnesu.“ „Ty neumíš polykat? No tos mi neřekla, že tě doma nenaučili polykat.“ „Ty si chlastal a já se mám teď trápit s tímhle křápem?“ „Formuluj přesně! To není křáp, ale auto Trabant.“ ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Mno. Míkova komedie nezapře divadelní předlohu, což výjimečně nemyslím v dobrém. Dialogy šustí papírem až hanba, scéna už nemůže být statičtější a vychovávanej jsem se cítil být nepřetržitě celých osmdesát minut. Díky poněkud krotkému svazáckému humoru vyniká o to víc normalizační podtext snímku, ujišťující diváka, že socialistická rodina, uhnízděná v prostorově nevyhovující bytovce, ač se to tak nemusí zdát, skutečně není dysfunkční, plní své funkce a funguje jako spolehlivá hráz buržoazním nešvarům. Ty kromě dobytka Krampola reprezentuje babička Stelly Zázvorkové s jejími předsudky vůči mladým a zálohami v osobách statných mužů. Realisticky uvažující baba, dlužno dodat. Skutečnou perlou je typově přesná kreace Petra Nárožného, jehož postava usedlého manžela, otce a blba se ocitá ve víru událostí poháněných do spirály jedině a výhradně ženskými postavami, které se prostě * přiznejme si to * přesně vyjadřovat neumí. Nebo nechtějí. Z filmu si odnáším také jedno předsevzetí. Být drsný jako Vladyka. Koule na to zeptat se maminky dívky, jestli ji "naučila polykat", jsem ještě neměl. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Tohle mě baví, hlavně tedy Petr Nárožný, ten má geniální hlášky, takřka co slovo to perla..Janžurová byla taky dobrá, sice trošku upozaděná ale svůj prostor využila, zrovna tak jako Bydžovská s Vladykou..Samostatnou kapitolou pak byli prarodiče v podání Zázvorkové s Řehořem, bezvadně se doplňovali.. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Trio hereček Zázvorková, Janžurová a Bydžovská si záhrála ve stejných rolí babičky, matky a dcery i ve filmu Jestli jednou odejdu (1985). (M.B)
  • Novák (Petr Nárožný) říká, že bydlí na adrese Žatecká 8. Dopis, který mu přijde, má adresu Pařížská 16. Ve skutečnosti se však jedná o Pařížskou 24 v pražském Josefově. (sator)
  • Hlavní mužskou roli mohl hrát i Jiří Kodet„Vsadit na Nárožného byl trochu risk, ale režisérovi se velice líbil ve filmu Páni kluci (1975), kde hrál ředitele školy. Ukázalo se, že volba byla správná. Petr byl vynikající,“ uvedl pamětník natáčení. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama