Reklama

Reklama

Monos

  • Kolumbie Monos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Monos je dechberoucí sága o přežití, odehrávající se v odlehlých horách Jižní Ameriky, zahalených do neprostupné mlhy. Film sleduje skupinu osmi mladých vojáků, chlapců i dívek, s přezdívkami jako Rambo, Šmoula, Bigfoot, Vlk a Bum Bum, kteří dohlížejí na americkou rukojmí Doctoru (Julianne Nicholsonová). Komando dospívajících dětí ve dne podstupuje vojenský výcvik a v noci se oddává radovánkám mládí. Jejich mise je stejně nejasná jako výhled do okolní džungle, a jelikož se velící důstojník do zapadlého koutu Amazonie vypravuje jen občas, vyžadovaná kázeň se začíná drolit. Náhlé rozkazy z centra Organizace mohou fungování prazvláštní jednotky rozvrátit úplně... (Cinemax)

(více)

Recenze (61)

Cival 

všechny recenze uživatele

Obrazově a zvukově nejsilnější letošní kousek, který mě tou příběhovou rozeklaností od první popravy vlastně jen mučil. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi sexy natočeno. Mám na festivalu rád tyhle filmy, které vypadají audiovizuálně vymazleněji, než jako kdyby někdo vzal poprvé do ruky obyčejnou kameru, píchnul ji do stativu a tam ji nechal stát, a pak se mu ani nechtělo moc stříhat. Monos má nádhernou kameru, plné barvy, dynamický střih, boží hudbu. A pokud pro mě první polovina byla tak trochu existenciální nuda (byť velmi atmosférická, takže jsem si ji víceméně užíval), v půli druhé se rozjel nefalšovaný tropický survival. Takhle by to šlo! #KVIFF2019 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jednoznačný král středečního nabitého programu na Artfilmfestu v Košicích. Příběh, který začíná nenápadně, pozvolna se postupně mění v psycholigické peklo první kategorie. Dětské herecké výkony jsou strhující, jednotlivé postavy postupně odhalují své charaktery v místy až hypnotizujích scénách, které mě nejednou připoměly kultovní Apocalypsu. Obrazově- hudební dokonalost dodává filmu ještě větší intenzitu diváckého příběhu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžká filmařina, na které na první pohled uvidíte hodně návykovou kameru. Vše ostatní přijde až postupně, respektive asi po půl hodině. Pak zažijete šok a už se z něj nedostanete do závěru filmu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Partyzánský blábol zabalený do silného audiovizuálu. Film, který pořád působivě naznačuje, ale nikdy se nerozjede. Režiséra samozřejmě sledovat. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Exoticky působící Monos je ve výsledku hezky natočená nuda, která celý film naznačuje, že se stane něco zajímavého, ale ve výsledku se divák nedočká napětí a násilí už vůbec ne. Dokoukáno s problémy bohužel. 4/10. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Spíše vyšší hodnocení za formu, než obsah. Kamera fascinující, až jsem cítil při první půlhodině Reygadase se Zabém. Potom ale přišla akční sekvence, která už tu byla několikrát (Apocalypto) a která není mým šálkem kávy. Výkon neherců dechberoucí. [Cinematik 2019] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Priznávam, uznávam, že to má vďaka forme spracovania (respektíve) špine naokolo, výberu prostredia či vsuvke počasia, pomerne solídne podivný nádych "tajomna". Lenže kde samotný snímok ťahá nahor prevedenie ako také, tam ho dolu zas tlačí samotný príbeh bez výrazných dejových vstupov. Človek by povedal, že im všetkým "prejebe" viac. Teda tak to sľubovali, no bohužiaľ nesplnili. Nebavilo a už vôbec nepôsobilo (údajne) SEXI (ako som sa dočítal). Koniec koncov ako aj mohlo, keď sa človek pozeral na dojebakovaných, douhrovaných cigáňov bez štipky charizmy či erotična .. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Kolumbijská džungle jako výchozí prostředí pro tuhle těžko popsatelnou žánrovku je více než vhodná na to, aby se tu na relativně malém, ale zároveň rozlohou nekonečném prostoru rozehrála těžko předvídatelná partie, která je chvíli dramatická, chvíli zvolní, a která s každým dalším záběrem dokáže překvapit. Tahle partička děcek, která tvoří oddělenou jednotku povstalecké Organizace a mají dohlížet na jednu ženu, jež je rukojmím, je velmi nestabilní, emocionálně nevyzrálá a je zajímavé pozorovat psychologický vývoj jednotlivých postav, stejně jako to, jak se odvíjí samotný příběh. Je to vlastně jen tak trochu plynoucí sled událostí, ale je to po čertech zajímavý art, který mě téměř nenechal vydechnout, a který má tendenci vyniknout právě na festivalech. Jediné, kvůli čemu váhám v hodnocení je fakt, že mi film připomínal kombinaci filmové a románové klasiky Pán much, a britského thrilleru Jezero smrti. Ale to je jen nepatrný detail v jinak dokonalém a rozhodně překvapivém filmovém zážitku, který mi tento malý nenápadný kolumbijský film přichystal. [27. Art Film Fest Košice] ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajuco natocene, husto atmosfericke a vo finale silno strhujuce. Mal som pocit, ze nejako takto by mohol vyzerat Rambo (nie je to iba kvoli menu hlavnej postavy) pod taktovkou Coppolu v najlepsich rokoch. 8/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Cvičená mládež a vymyté mozky - zpičená verbež a duševní trosky." Tak nevím, kdo byl víc vnitřně rozervaný. Jestli ti "Organizací" zneužití nezletilí kluci a holky se samopaly nebo pan scenárista. "Brutálně nabitý audiovizuál" brutálně zabitý divně rozmrcaseným příběhem. Místo nějaké smysluplné dějové linie jen bloudění hustou džunglí - změť listů a pocitů, zraňujících šlahounů a chtíče, bahna a strachu, hustých křovisek a hustého vojenského drilu. Nicméně, jejich zakrslý namakaný velitel byl TOP, měl šťávu a drajv a já z něj husí kůži. Takže nakonec jsem si tu duševní džungli v amazonské džungli se sympatickou mládeží a jednou celkem nadbytečnou doktorkou docela užil. Živočišná Lady ve (organizací a velitelem schváleném) vztahu se zodpovědným Wolfem a jejich divoká svatební noc, Lady v neschváleném vztahu s přitroublým Boom Boomem, hořkosladká ztracená Sweede, primitiv Dog, dezertér Rambo, nešťastné dítě Smurf a zejména Bigfoot (výborný Moises Arias), přesvědčivě zvlčilý zabiják s vymytou hlavou, kterému funkce velitele vlezla tak kvalitně na mozek, že by mohl z fleku dělat pobočníka plukovníku Walter E. Kurtzovi. 70% ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivý, leč chvílemi poněkud manýristický film o teroristickém únosu nahlíženém z perspektivy paramilitární jednotky náctiletých zfanatizovaných vojáků, kteří se po nechtěném zabití dojnice, o niž měli pečovat, a následné sebevraždě velitele oddílu utrhnou ze řetězu. Syrový a fyzický kolumbijský snímek-zážitek exceluje v rámci jednotlivých scén, pojednávajících prostřednictvím sugestivních hereckých výkonů o boji za svobodu hraničícím s bojem o přežití, jako celek ale nepředstavuje nic mimořádně výjimečného či strhujícího - k tomu mu chybí větší drsnost, zásadnější důraz na psychologii postav (neustále dělajících hloupé chyby, které se jim vždy vymstí) a sevřenější příběh, jemuž místy až zbytečně rozvolněná narace příliš nesvědčí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to maskulinní film s nedospělými hrdiny, který svým vtíravým pohledem na lidskou podstatu v dobrém slova smyslu otřese. Máme všichni nebezpečnou pudovou podstatu? A je kontrola a socializace lepší? Je to děsivé a krásné. Herecké výkony mladých jsou živé a uvěřitelné, ale metaforická povaha obsahu filmu pro mě byla ubíjející. Hrdinové mají jasné myšlení jak peklo. Film má skvělou kameru , hudbu a dobře pracuje s krásou krajiny. Mezi teenagery je boj o moc a civilizační znaky mizí. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byli neandrtálci, nudný pohled na skupinku v horách kteří měli nesmyslný úkol a cíl, až blbost. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvých dvadsať minút treba byť trpezlivý. Potom sa to začne krásne rozplietať až k silnému finále, kde hrá výbornú kulisu voda. Príbeh deciek, ktorí ako vojaci strážia uprostred amazonskej džungle cudzinku je plný vnútorných neistôt, rozkolov a závisti. Burcovanie neudržateľnej sily, ktorá nakoniec systematicky hlavných predstaviteľov oberá o ľudskosť. Nie je to explicitné, nie je to ani nepríjemné. Čo je trochu škoda. Inak je to ale dobre spravený film. Formálna stránka aj herci - hlavne ku koncu krásne koexistujú a vytvárajú pocity, ktoré Landes u filmu zamýšľal predať. Zaujímavý počin. A je vtipné vidieť Moisesa Ariasa v netradičnej úlohe malého psychopata. Ušiel veľkú cestu od svojich začiatkoch v Hannah Montane. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Absolutně největší letošní překvapení ve Varech. Nečekal jsem nic ale dostal jsem po vizuální a hudební stránce velice výjimečný film. Scéna oslavy u ohně byla tak strhující a hudebně dokonalá, že naskočila i husí kůže a kvůli tomu na filmy chodím. V části, kdy se děj přesune do džungle už to malinko tápe ale i přesto nevšední a příjemný zážitek. (KVIFF2019) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Výborně vizuelně natočený film o věcech velmi nedobrých, vymývání mozků a vojenského výcviku mladistvých v džungli ke věcem zrovna tak špatným. Jíst lžící to neumí, leč bez milosti někoho odstřelit ano. Drásavá hudba a nedobrý pocit z dospělých, kteří je k tomu dohnali. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí sága o přežití? Ale Cinemaxi, co to žvatláš? 1) První, co mě napadlo, byla určitá analogie k Pánu much. I zde jsou děti ponechány samy sobě, určují si víceméně vlastní pravidla a postupně divočí._____ 2) Dětští neherci působí autenticky, o což očividně i šlo. Specifickou atmosféru filmu nelze upřít._____ 3) Mezi spoustou pěkných kluků kraluje jediný herec, 25letý Američan Moises Arias (nový šéf skupiny Pařát). I na další naturščiky je hezký pohled. Je tu Paul Cubides (indiánský Pes), Sneider Castro (přemýšlivý Bum Bum) či Deiby Rueda (dítě Šmoula)._____ 4) Do kolumbijského národního parku Chingaza bych se rád podíval._____ 5) Výstižný koment: Filmmaniak****. ()

Reklama

Reklama