Reklama

Reklama

Vlastníci

  • Česko S péčí řádného hospodáře (pracovní název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Paní Zahrádková (Tereza Voříšková) s manželem (Vojta Kotek) idealisticky chtějí, aby společnými silami dům zachránili. Novomanželé Bernáškovi (Jiří Černý, Maria Sawa) se s nadšením připojují. Paní Roubíčková (Klára Melíšková) pedantsky kontroluje řádný průběh schůze. Paní Horvátová (Dagmar Havlová) všechno iniciativně komentuje. Naivní pan Švec (David Novotný) zastupuje svojí maminku. Paní Procházková (Pavla Tomicová) s panem Novákem (Ondřej Malý) hledá způsoby jak zhodnotit svůj majetek. Pan Nitranský (Andrej Polák) touží po půdě v domě a pan Kubát (Jiří Lábus) důsledně sabotuje jakékoliv rozhodnutí. A v pozadí číhají bratři Čermákovi (Kryštof Hádek, Stanislav Majer), jen starý pan profesor Sokol (Ladislav Trojan) zatím nic nekomentuje… (CinemArt)

(více)

Recenze (1 096)

salahadin

všechny recenze uživatele

Sledování "tohoto" mě fyzicky bolelo. Nevěřím, že je něco takového možné i v reálu (ne tak přepálené), nenene, to nejde, takoví debilové nejsme - nebo ... ? Ještěže že žiju na vesnici, na skoro-samotě, kolem domu teče řeka, nad řekou vysoká skála, všude ticho a klid. Tohle bych nedal. To není komedie, to je tragédie. Bez hodnocení. Rychle zapomenout a propříště jít na něco podobného spíš do divadla. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Námět 8/10/// PLUS: Terezka to fakt zahrála, smekám, dobře si vedli i ostatní, nasmál jsem se a to fakt hodně, ty situace, to nevymyslíš, to se musí zažít a potom dát dohromady do jednoho příběhu, MÍNUS: obávám se, že většina z nás něco takového zažila, nebo se přinejmenším setkala s "postavou" podobnou v tomto filmu, ale všechny takové "skutečné" postavy v jednom filmu, v jedné místnosti, to je psychycký teror i pro diváka sedícího před plátnem nebo za obrazovkou, věděl jsem, že Ladislav Trojan bude mít malou roli, ale přesto jsou doufal ve více dialogů, nebo zapojení do děje./// Shrnutí: Na Vlastníky jsem se půl roku těšil do kina a až jsem konečně měl čas, tak mě okolnosti zavřeli doma, i proto jsem to už nevydržel, neodolal a na očekávaný film se podíval i s tetou, která má ráda především české filmy. Vlastníci jsou jedním z nejpovedenějších český filmů posledních let a jsou skvěle rozehrané i zahrané. Trochu škoda, že je to vlastně víc smutné a směšné, než zábavné až do samotného konce. Určitě si na film zajdu do kina, jak jen to bude možné, protože atmosféru kina tento film dle mého vytěžuje maximálně. Není nad to se kolektivně zasmát tomu, co mnozí z nás prožívají. Nutno ale říct, že po tomto zážitku bych se z onoho domu hned stěhoval pryč./// Celkem 80%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv je to vtipné, někdy až groteskní, tak je to docela hluboká sonda do doby, charakterů různých typů lidí. Povedené - jen kdyby to tak režíroval Miloš Forman...! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Film vynikající. Tereza Voříšková s Vojtěchem Kotkem v životních rolích, interakce Pavly Tomicové, Andreje Poláka a Jiřího Lábuse je zjevně postavená na improvizaci a dodává celému filmu životnost. Kameraman Martin Žiaran dokonale využívá stísněný prostor, prostřihy z jednací místnosti na jednotlivá problémová místa domu ještě více znásobují depresivní atmosféru. Původní hru Jiřího Havelky neznám, ale jako režisér a filmový scénárista má obrovský potenciál. Natočil skutečný horor, u kterého vám opravdu nebude dobře. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Skvělý debut a velmi hořká komédia...jako život sám. Opravdu precizní obsazení a vedení herců, kteří, ač jen sedí za stolem, ve výsledku dokáží nádherně zobrazit různorodé lidské charaktery. Všichni opravdu výborní, Havlová mile překvapila ("Konečně to někdo vezme pevně do rukou...jako firmu) excelentní dobový kontrast, stejně tak přerod pana Švece ve vlastníka, velmi silná scéna. Jiřího Havelku je potřeba, jako režiséra, nadále určitě sledovat. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Do kina bych na to nikdy nešel a původně jsem to ani vidět nechtěl, protože mi bylo hodně protivné obsazení většiny rolí, jakož i skutečnost, že jednu dobu před tím filmem nešlo nikam utéct. Zvědavost nakonec zvítězila a místy mi to přišlo docela vtipné, ale že bych z toho byl nějak odvařenej, to fakt ne. Myslím, že dobře chápu, co chce ten film říct, ale osobně mě neoslovuje ani to sdělení, ani způsob, jakým je to v tom filmu podáno - přišlo mi to přehnané a nevěrohodné (v divadle ta nadsázka asi mohla fungovat víc - jen tipuji, na představení jsem nebyl, podobně jako jsem nikdy neabsolvoval podobnou schůzi - díkybohu, chce se dodat po zhlédnutí tohoto filmu). Když tak nad tím filmem přemýšlím, přijde mi, že nejvíc mi na něm asi vadí ta rovina podobenství, které mi připomíná, v jakých sračkách tu žijeme a s jakými kretény musíme vycházet, což se běžně snažím spíše vytěsňovat - a Vlastníci si z toho dělají srandu, zatímco já preferuji drama - když už depresivní konec, tak pořádně! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

13 nominací na Českého lva z toho 3 proměněné. 5 nominací na Cenu české kritiky z toho 2 proměněné. Věděl jsem že půjde o konverzačku, ale dle ocenění a všeobecné chvály kterou film sklidil jsem čekal něco daleko, daleko víc než jen otravnou partu lidí a jejich nudný tlachání. Dokonce jsem jednu chvíli uvažoval i o odpadu. Je pravdou, že se mi to do druhýho dne trošku v hlavě rozleželo a dokonce jsem začal uvažovat i o druhé hvězdě. Nakonec se ale přikloním k hvězdě jedné. Jako drama to nefungovalo vůbec a jako komedie to bylo hodně planý. Jako divadelní hra by to asi špatný být nemuselo, ale na filmový plátno se to podle mě nehodí. Tenhle film jsem viděl jen jednou, ale už teď vím, že naposledy. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Viděno až po předávání těch Lvů, takže něco jako když splaskne bublina. Vlastníci jsou cool, jenže to nestačí. Viz Aristes nebo Niethustra. Ale pokud jde o Voříškovou, tak ta se mně teda líbila. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Marhoul obcoval s kozlem, českým Lvem i Ferdou Mravencem. A vyhrál co se dalo. Havelka pozval duchovně na svoji schůzi vlastníků bytových jednotek Formana s Polanskim. A založil novou tvůrčí vlnu, která boří mýty o tom, že film není stavěn na divadelní minimalismus. Do jedné místnosti sezval unikátní hereckou sestavu, která ukazuje precizní studii lidské malosti, pokrytectví a nectnosti v mnoha podobách. A je toho ještě víc, což už nebudu zdlouhavě rozebírat, neb na to má film k dispozici Terezu Rambu, Vojtěcha Kotka, Jiřího Lábuse, Dagmar Havlovou, Kláru Melíškovou a mnohé další. Všichni do jednoho jsou jedineční. Na diváka se od samého počátku valí dialogové/konverzační tsunami, a kdo není připraven, bude smeten. Doporučuji, abyste se před zhlédnutím tohoto vskutku divadelního kusu nezatěžovali díly konverzačního ražení a byli v "čerstvém" stavu, neb jen tak se stanete dalším (neviditelným) účastníkem schůzování. Příznivci divadelních her jsou určitě v mírné výhodě a tedy dobře vědí, do čeho jdou. Film si prochází vývojem. Rozjíždí se na realistickém půdorysu a postupně přechází do bizarních pater, v nichž se originálně hláškuje, probíhají hysterické i rasistické a homofobní výlevy. A končí se zcela neprozřetelně a v rozporu s logikou dění. Jiří Havelka a spol. přišel s něčím ojedinělým, inteligentně a mnohovrstevně posazeným a v českém filmu vzácně (ne)vídaným jevem. 7/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Černohumorné komorní drama valnou většinu připomíná realitu, pak však z nepochopitelného důvodu sklouzne k rychlému konci z oblasti sci-fi, při němž si najednou všichni přítomní odloží mozek a s gustem idiota podepíší prázdný papír. A to nemluvím o té příšerné věci, která se přihodila Vojtovi Kotkovi pod nosem. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Ptám se, kdo se zdržel?! Ten, co hubu držel." Natočeno podle skutečné události, v Plzni, v našem činžovním domě na Slovanech. Jménem našeho SVJ (jeden vchod, 20 bytů) vyslovuji poděkování firmě pana Ondřeje Malého (vulgo p. Nováka) za namontování kamer (levně, z druhé ruky) ve společných prostorách našeho domu, jimiž zaznamenal průběh schůze. SKLEPNÍ OKÉNKO: [][] Dnes jsme hlasovali, zda investovat do výtahu. Omnibus ze čtvrtého patra pro, všichni ostatní proti. Nejpalčivější problémy, které jsme nestihli projednat a byly odsunuty (už zase) na příští schůzi: 1) UKčka v podnájmu v prvním patře furt hulí v okně a hází vajgly kolemjdoucím za límce nebo na pleš. Omnibus může potvrdit.  2) Slečna ve druhém patře se sprchuje. Pořád. 3) Bába z prvního se nesprchovala od minulé schůze! 4) Kráva ve třetím patře nevětrá, má doma plíseň. Pořád. Proto chce podřezávat (prý vlhký) barák. 5) Ve sklepě jsou myši. Pořád. Deratizátorovy krabice s jedem nefungují, myši v nich mají pelíšek. [][] Tím končím schůzi. Příště to probereme. Všech pět bodů. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

SPOILERy! Trochu som sklamaný iba z toho, že predstaviteľka najsympatickejšej postavy zosobňujúcej hlas rozumu, dohnaná debilitou a egoizmom ostatných k odhaleniu svojich slabostí, ktorá väčšinu času keď má slovo, ťahá sympatie a divácky zážitok skoro až k piatim hviezdam (Tereza Ramba), neuhrala záverečný výstup. Nie som si istý, či to bolo herečkou alebo réžiou, prikláňam sa skôr k tomu druhému. Zvyšok filmu je totiž Ramba úplne presná v gestách a pokiaľ nehrala vlastnú povahu, podozrievam autora, že ju stvoril podľa skutočnej osoby (niekoho na chlp rovnakého som dokonca sám poznal). V zvyšku postáv, naopak, (paradoxne možno ešte s výnimkou homosexuálneho charakteru) hrajeme len na také tie povrchové stereotypy a la tá naše povaha česká. Niektorí to uhrajú aj tak (Melísková, Havlová), niektorí v tej repetitívnosti začnú byť otravní (Lábus), a vedlajšie postavy sediace mimo stolu, na mňa osobne nefungovali vôbec, a to bohužiaľ vrátane Novotného. Navyše má režisér dosť často problém odhadnúť hranicu medzi inteligentnou konverzačkou a bláznivou estrádou a tak, hlavne ku koncu miestami skĺza do buraniády. A ja absolútne nemôžem prísť nato, čo z toho bol zámer. Či muselo byť buranskejšie spracovanie tým viac, čím viac sa dostávali k slovu burani, až to celé ovládli po tom, ako inteligencia spáchala harakiri; a rovnakú dilemu mám s trailerom, ktorý na mňa pôsobil, že cieli skôr na českú kinomajoritu, ktorá pritom cieľovkou vôbec nie je. Vlastníci obsahujú množstvo umýselných alebo neúmyselných, viac či menej iritujúcich detailov, ale ako celok sú skrátka strašne iní a zábavní a depresívni, a už len to sú dostatočné dôvody im fandiť. Konečne niekto prišiel nato, že keď musíme neustále točiť o tom istom, vieme obmieňať aspoň formu. A prekvapovať. Od určitého momentu som bol stopercentne presvedčený, že to tam celé vybuchne a oni ich (nás) v tom na koniec všetkých nechali žiť. Čo ste si zvolili, to máte; pri perfektnej titulkovej scénke z kúpelne, zrazení na kolená, keď sa do toho baráku, krajiny, sveta, rozhodnú priviesť ďalšie dieťa. Sme my vôbec normálni? ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Po delší době česká komedie, která nejen, že nehladí po srsti, ale naopak je tak ostrá, že se ke konci mění v téměř regulérní sociální psychothriller. Čekat od toho čistokrevnou oddechovou situační komedii by se rozhodně nemuselo vyplatit... 75 % ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

No, halelúja! Konečně nějaký pořádný český film, který skutečně funguje (nejen) jako komedie, má zajímavý námět a k tomu ještě dobře prokreslené charaktery postav - je to opravdu "krásný" vzorek typů lidí, kteří se nepochybně na takové schůzi SVJ můžou vyskytovat, třebaže film některé věci v rámci (tragi)komiky zveličuje... Zkátka zajímavá sonda do jednání několika různých lidí s naprosto odlišnými záměry. V určitém smyslu to vlastně připomíná svou formou film Dvanáct rozhněvaných mužů. Celý děj se sice odehrává v jedné místnosti, ale nudit se rozhodně nebudete..."Křesťanské a židovské hodnoty mi nejsou cizí." :-D ~(4,2)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu budem možno trochu neobjektívny, ale keďže som sa pri českej komédii takto nenasmial od dôb Kurvahošigutntag, tak dám plný počet. Základom sú výborne napísané hlášky, perfektní herci a dokonca, čo by sme pri takto divadelne ladenom filme nepovedali, aj práca s mizanscénou. Sledovať, čo robia iné postavy počas prehovoru niekoho z nich je veľká zábava. No a ten Lábusov tieň pri prezentácii na stenu nemá chybu, táto scéna musí skultovieť. U nás to síce na bytových schôdzach nevyzerá až tak vyhrotene, ale to je možno dané tým, že tam ako debili musíme stáť vo vchode. Na nejaký tvrdý chlast od suseda musím skrátka zabudnúť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obvykle mi stačí vidět ve filmu jednu postavu "na přesdržku" a mám dokonale otrávený zážitek. Zde se sešel naprostý výběr z čuráků, přesto jsem se skvěle "bavil". I když u slova "bavil" je třeba velmi zdůraznit uvozovky, protože je zde sice několik vyloženě humorných hlášek a momentů, ale snímek "baví" hlavně svojí přesností při vykreslení morálky a skutečného charakteru lidí, se kterými sdílíme prostor na planetě. Opravdu s mimořádným citem a přesností zde byly zvýrazněny neblahé charakterové rysy vybraného vzorku populace. V podstatě každého člověka z vašeho okolí pravděpodobně dokážete více či méně napasovat na některou z postav a z toho mrazí v zádech. Snímek se opírá o velmi trefně napsaný scénář a s mírnou nadsázkou si troufám říct, že právě u scénáře jeho kvalita začíná i končí. V hereckých výkonech jsem na rozdíl od akademiků neviděl nic nadstandardního. Umět zahrát hysterku a píču by mělo patřit do základní herecké výbavy každé herečky. Celému počinu by mnohem více slušela divadelní prkna, protože je zcela evidentní, že právě pro ten formát byl scénář napsán, nicméně jsem rád, že vznikla i tato filmová verze pro nás asociály, kteří se neradi mačkají v divadle. Velmi si vážím zejména originality. Vždycky je fajn narazit na tvůrce, který nepostavil svoji kariéru na šablonách. Za tohle před tvůrci opravdu smekám. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Po skutočne dlhom čase som dnes vyrazila do kina na (prevažne) komédiu. Českú. A myslím, že môžem prehlásiť, že konečne po dllhom čase vznikla komédia, za ktorú sa netreba hanbiť a ktorá je aj vtipná. Lebo ten humor je pri komédiách celkom podstatný. Aj v tomto prípade tu máme zopár vtipov, ktoré sa vždy po určitej minutáži do deja únavne vracajú a zbytočným opakovaním strácajú na hodnote. Že menej je niekedy viac treba občas našim a českým tvorcom asi častejšie pripomínať. ALE, naproti tomu tu máme celkom slušné herecké výkony, dobrý scenár a scénky ako vytrhnuté zo života. Občas síce pripomínajú grotesku, no ale tak to miestami medzi ľuďmi vyzerá, keď sa potrebujú na niečom dohodnúť. Predstavte si obyčajnú schôdzu bytov, na ktorej sa stretnú ich vlastníci. Prvotným záujmom (aspoň u niektorých z nich) je zachrániť schátralý stav domu, navrhnúť možné riešenia a dopracovať sa k nejakému výsledku. No každý sme nejaký a jeden si zakladá na striktnom dodržiavaní pravidiel, druhý odmieta platiť za výťah, pretože býva na prvom poschodí. Tretí mysľou uviazol kdesi v starom režime a štvrtý vlastný názor ani nemá. Potom sa ku konsenzu ťažko speje. No ako už samotný plagát uvádza, je to komédia pre tých, ktorí to nezažili a dráma pre tých, ktorí tým žijú. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

V průběhu filmu až nečekaně přituhuje a jak to lehce a vtipně začíná, tak to hororově a depresivně končí, ale vzhledem k tomu, že jsem stále spokojeným podnájemníkem, dokázal jsem se touto schůzí královsky bavit. Samozřejmě, (téměř) všechny charaktery jsou vyhnané do extrému, ale každé SVJ má jistě svého Kubáta nebo Horvátovou, byť třeba v umírněnější formě. Nejlepší jsou Melíšková s Havlovou. Skvělá komedie... 90% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Konverzační filmy nejsou zrovna mojí oblíbenou parketou. Zejména je to kvůli nezáživnému tématu nebo kvůli tomu, že u většiny těchto konverzaček postrádám rozvoj postavy v průběhu filmu. Havelkovi Vlastníci všechny filmové klišé tohoto druhu vyvrátili a velice mne oslovili. Nejen kvalitním obsazením, ale také pestrobarevností a rozvojem jednotlivých postav. Dramaticky gradující příběh z jedné místnosti byl doplněn vkusným, černým humorem, který trefil přesně, do mého vkusu. Zejména bych vyzdvihl výkon Terezy Voříšková "alias" Ramba, za kterého si bez debat zaslouží ocenění. Doporučuji všem. Velice milé překvapení z české filmové dílničky. Více takovýchto filmů české produkce! ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

Reklama

Reklama