Reklama

Reklama

Hudba mého života

  • Velká Británie Blinded by the Light (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Inspirativní drama Hudba mého života od scenáristky, režisérky a producentky Gurinder Chadhové (Blafuj jako Beckham) se odehrává na pozadí melodií a textů nestárnoucích písní Bruce Springsteena. Film vypráví příběh Javeda (Viveik Kalra), britského teenagera pákistánského původu, který vyrůstá v anglickém městě Luton v roce 1987. Zatímco zemí zmítají rasové nepokoje a závažné hospodářské problémy, Javed píše básně, které jsou pro něj prostředkem k úniku před netolerancí rodného města a zatvrzelostí konzervativního otce. Když mu však spolužák představí hudbu „Šéfa,“ Javed vidí ve Springsteenových silných textech paralelu ke svému bezútěšnému životu. Jakmile Javed objeví prostor pro očistné uvolnění svých potlačovaných snů, začne také nacházet odvahu nechat zaznít svůj jedinečný hlas. (Cinemax)

(více)

Recenze (22)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Obrovský potenciál (alespoň pro fandu Bosse) je dlouho naplňován (první půlhodina filmu), aby byl postupně stále více zabíjen neskutečně trapnými muzikálovými vložkami. Od téměř pětihvězdičkového hudebního filmu (sekvence v níž hlavní postava poznává Bossovu muziku, je fenomenální) až k natahovanému blábolivému kýči, kde v závěru leze neustálé opakování songu The Promised Land už vyloženě na nervy. Zkrátit, vyhnout se roztančené bollywoodské křeči a byl by z toho možná i hudební film desetiletí. Takhle bohužel jenom promarněná šance, kterou bych novým zájemcům o tvorbu Bruce Springsteena (vyjma zdařilé úvodní cca půlhodiny) raději asi ani nedoporučoval. To už si spíše, tak jako hlavní hrdina, pro začátek obstarejte alba Born in the U.S.A. a Darkness on the Edge of Town. A pak můžete pokračovat: The River, Born to Run, Tunnel of Love, výběry jako The Essential nebo Tracks... Je toho k poznávání dost. Vyprávění o tom, jak to mají pákistánští přistěhovalci v Británii těžké, je určitě taky dost. Tenhle film se pokusil smíchat obojí dohromady. A to nejhorší na něm je, jak silně je znát, že se to mohlo opravdu povést. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná motivační jednohubka (pro mě díky hudbě možná i dvojhubka), která správně nakopne, rozesměje, rozesmutní, rozveselí a hezky přileje čaj do hrnečku našich snů, který má málokdo z nás plný. Pár scén bylo sice (i přes skvělou hudbu) dost cringe, ale kupodivu mi to ani nijak výrazně zážitek nezkazilo... naopak to tam svým vlastním způsobem jaksi pasovalo. Why not. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Blinded By The Light" si ma získalo dvoma vecami. Príbehom, ktorý som nepoznal a mohol ma prekvapiť a faktom, že tu nemáme žiadnych výrazne známych hercov. A dáva mi to často možnosť sa pozerať na film tak, aby som nebol neustále v myšlienkach, ktorého herca vidím na obrazovke. A ako to dopadlo? Sklamaný som neostal. Myslím si, že film má určité mínusy, no o tom si povieme neskôr. Hudba vo filme je veľmi dobrá. Je tu veľa skladieb od Bruca Springsteena, no súčasne sa tu dostal aj nejaký 80s synth pop. A je to dobrá muzika, ktorú počúvam veľmi rád. Mám rád naše postavy. Aj hlavné aj vedľajšie. Myslím si, že dodávajú tomu filmu presne ten šarm, ktorý potrebuje. A ten šarm je práve to, čo ho najviac po celú dobu ťahá. Má to dobrý príbeh a postavy, ktoré ho vedia podať. A som tomu rád. Okrem toho je tu aj skvelé zakončenie, ktoré stojí za to. A padne tu občas aj nejaký ten dobrý fór. Dramatické momentky, sú trošku klišé, ale na druhú stranu mi prídu veľmi uveriteľné. Film podľa mňa padá len na dvoch aspektoch, no bohužiaľ sú pre mňa celkom veľké. V prvom rade tu máme asi 2 scénky, ktoré sú ako keby boli vystrihnuté z amerického muzikálu. Možno by mi to nevadilo, keby to nerozpráva skutočný príbeh. Lenže jediné na čo som dokázal vtedy myslieť bolo, že som si istý, že takto sa to udialo a tie momentky boli tak nafúknuté a spracované. To určite. Život nie je muzikál, kde ľudia začnú spievať a tancovať s vami. A druhá vec, ktorá mi trošku vo filme prekáža je fakt, že napriek tomu, že tu máme skvelé postavy, tak občas mám pocit, že film s nimi slabo pracuje. Niekedy sa niektoré postavy na dlhú dobu stratia a potom sa nám pripomenú, že majú vo filme miesto. Som rád, že sa nám znovu ukážu, no mohli toho priestoru dostať viac. A určite by ma ich prítomnosť viac potešila. Pretože si myslím, že si to zaslúžili. Ako celok hovorím, že ide o dobrý film, ktorý ma ale zaujal a presvedčil o svojich kvalitách. Za pozornosť určite stojí a myslím si, že by som sa k nemu aj nebránil vrátiť. Dobrá atmosféra, dobrý príbeh, skvelé postavy, čo viac je treba? Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelé osvieženie si pamäti. Keď ten mladík počúval vo walkmane tie staré hity, človek si spomenul, že kedysi sa robila hudba. Žiadne silikónové NickyMinajky, vyschnuté, no predsa hnusne vulgárne Cyrusky, alebo pol-oktávové spevačky typu Katy Perry. Samotný príbeh filmu je tak trocha priemerný až tuctový, ale tá hudba okolo toho, to je balzam pre dušu, ktorý vyvážil občasné indické vsuvky, ktoré ja teda nemusím. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Britsko-pákistánská pohádka o tom, jak teenager objevil Lanu del Rey. V roce 1987 během vlády Margaret Thatcherové v Británii se teenager učí žít život, rozumět své rodině a najít vlastní hlas pomocí hudby Bruce Springsteena. Horečka po Sprinsteenovi je nakažlivá. Je to jak znásilnění rockové ikony. Ukazuje jak jsou texty v hudbě důležité, životy měnící. Ztrácel jsem se v tom jestli se to odehrává v Pákistánu, Británii nebo v USA protože v Londýně už na rodilého Brita nenarazíte. Film má vážnost Bollywoodského muzikálu s optimismem a postavami do nichž se dá zamilovat. To za éry Thatcherové v Británii nebylo. . ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Springsteena si poslechnu rád, i jeho rozumné a zralé názory na život, ale nepotřebuji k tomu plytce vyrobenou tuctovost, plnou patosu a klišé. 1) Zarazila mě kombinace Springsteenovy hudby jako symbolu naplněného života a synthpopu._____ 2) Vystupují tu 21letý Angličan Viveik Kalra (Pákistánec Javed), Aaron Phagura (sikhský kamarád Roops) a 21letý Dean-Charles Chapman (Matt s melírem)._____ 3) Fakt, že film je založený na skutečnosti, nemá žádnou relevanci. Skutečnost je někdy pěkně nudná. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekné, no na môj vkus trochu nevýrazné. Samozrejme, pre fanúšikov Bruca Springsteena to bude mať asi osobité čaro, ale nikdy som k tomuto hudobníkovi neinklinoval, takže to nemalo na mňa ten požadovaný dosah. Každopádne, tá atmosféra 80tych rokov v Anglicku a život pakistanskej rodiny v ústraní, to bolo pre mňa skutočne pozoruhodné. Je mi jasné, že veľa posolstiev prepojených s Brucom ma minuli, ale tá pointa bola jasná a zreteľná. Viveik Kalra zahral charizmatického Javeda výborne. Film ma v globále bavil, najmä vďaka spomínanej malomestskej atmosfére a aj vďaka sociálnemu a umeleckému záberu vtedajšej doby, ale akoby tomu vo finále chýbal ten potrebný "waw efekt". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No ty pico ..... teda zase pardon, ja sa ospravedlnujem a spravne filmovo - teoreticky som chcel napisat "div sa svete". Springsteenove pesnicky, to je pohladenie po dusi obstarozneho mentalneho invalida ako som ja . 90 % ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Jistě, je to další z mnoha naprosto stejných generických příběhů o generačním střetu a hledání sebe sama v teenage letech (což je zvláštní, vzhledem k tomu, že jde o film podle skutečnosti) a dramatický oblouk zde v podstatě neexistuje, ale nám, kdo víme, že Bruce changes everything, Bruce IS everything, se na to stejně kouká moc dobře. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh pakistánsko-britského teenagera, ke kterému promlouvá hudba Bruce Springsteena. Bylo to vlastně docela dobrý a pozitivní, i když tam byly věci, které mi úplně neseděly, jako třeba ty bolywoodské hudební čísla. Bavil jsem se, jen tomu chybělo něco navíc, čím by to utkvělo v paměti. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Doufám, že přes své ambice postavím most a ne zeď mezi mnou a rodinou.” - Tenhle životopisný film má svoje mouchy, tak třeba bez těch muzikálových scén bych se klidně obešla. Nicméně celkově z toho jde taková příjemná pozitivní energie a soundtrack je také poměrně vydařený. +++ „Synu, ten Bruce Springsteen, je to jistě Američan?” - „Ano. A není to Žid.” - „Četl jsem texty. Bruce říká: tvrdě pracuj, nevzdávej se, cti své rodiče. To musí být Pákistánec.”  (70%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie je to príjemný film. Síce hnedý, ale hudobný, nenudí a má skvelú hudbu, ako inak. Oddychovečka. 2 z 5 ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Kromě názvu „Blinded by the Light“ ztraceném v překladu jako „Hudba mého života“ nepřináší tento jalový film na dnes už hodně přeoraném filmovém muzikálovém poli vůbec, ale vůbec nic zajímavého. Po stokrát viděných klišé (Javedova osamělost, Javedovy první nesmělé pokusy o psaní, Javedovy první nesmělé pokusy o dívku, Javedovo prozření díky textům Bruce Springsteena, Javedův střet s ortodoxním otcem, atd.) děj postupně sklouzává k černobíle a šablonovitě podávanému „střetu“ dvou kultur, vrcholícího nevěrohodně působící bitkou mezi bojechtivými britskými skinheady a mírumilovnými pakistánskými svatebními hosty. Na konci filmu pak diváka čeká kýčovitý, slzopudný a patetický závěr s nezbytným, dopředu očekávatelným Javedovým deklamováním o důležitosti splnění si vlastních snů, načež otec i syn smířeni odjedou v autě za „Bossova“ hudebního doprovodu vstříc světlé budoucnosti v Zaslíbené zemi. Patrně v USA. Aleluja... ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Neviem,ci by som tento film oznacil aj ako komediou,mozno len velmi z lahka,skor je to krasny zivotny pribeh podla skutocnej udalosti o splneni snov sprevadzany peknou hudbou hlavne od Brucea Springsteena,herec Viveik Kalra podal sympaticky vykon,ta rola mu sadla ako uliata,myslim si,ze kazdy clovek by mal verit svojim snom ako ten chalan z Pakistanu v Anglicku...:-) ()

Kinison 

všechny recenze uživatele

Nostalgická procházka atmosférou konce 80. let v Anglii. Pro našince bližší hudebně než reáliemi. Příběh nepřekvapivý, "muzikálové" scény nevýrazné, ale s gintonicem v ruce jsem si film užíval a místy se až dojal. Po znovushlédnutí však netoužím. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Británia 80tych rokov, život pakistánskych prisťahovalcov, stret kultúr...a Bruce Springsteen. Veľmi príjemné spracovanie a skvelá hudba počas celého filmu. Vďaka titulkom sa podarilo do popredia dostať aj Brucove texty, ktoré pri jeho výslovnosti človek veľmi nepozná. Skvele sa podarilo doladiť kulisy rokov 80tych, človek sa cíti ako by bol tam... ()

Reklama

Reklama