Reklama

Reklama

Chlapec, který spoutal vítr

  • Velká Británie The Boy Who Harnessed the Wind (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérský debut britského herce nigerijského původu Chiwetela Ejiofora vypráví příběh založený na reálných událostech o malawském školákovi, který svým vynálezem zachránil vesnici před hladomorem. William Kamkwamba (Maxwell Simba) navzdory nedůvěře okolí a tíživým podmínkám dokázal i se svým velmi omezeným vzděláním a možnostmi díky svému důvtipu přijít na způsob, jak v Malawi zajistit úrodu i v období sucha. Za pomocí otcova (Chiwetel Ejiofor) kola vytvořil větrný mlýn, který čerpal vodu a zavlažoval ornou půdu. Snímek mimo ústředního příběhu zobrazuje i složitou politickou, klimatickou a socioekonomickou situaci v Malawi na počátku století. Autentičnost dokresluje jazyk nyanja, jímž se po většinu filmu hovoří, lokální hudba a scény zobrazující místní rituály. (Candice)

(více)

Recenze (45)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na režisérský debut Chiwetala Ejiofora se jedná o více než solidní kousek. Je na něm sice znát, že námět je povídka na pár stránek, ale film naštěstí není jenom o chlapci, který spoutal vítr, ale i o životě v Malawi. A to i včetně letmého nahlédnutí na tamní politiku. No a i když je film občas trošku pomalejší, vůbec to nevadí. O životě v této africké zemi vypovídá více, než kdejaký dokument. Za mě super kousek. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ak si potrebujete pripomenúť, čo je to tešiť sa z maličkostí, respektíve zistiť, čo je to skutočne žiť ťažký život, tak je “Chlapec, ktorý spútal vietor” ideálnou voľbou na prebratie do reality. Veľmi pekný film (aj) o nezlomnosti dosiahnutia vlastného cieľu napriek pochybnostiam okolia .. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ejiofor nám na filmové plátno priniesol inšpiratívny príbeh z Malawi. Pekné od neho, príbeh to bol zaujímavý. A je šikovný, natočil to pekne. Podľa mňa až príliš pekne. Kamera výborná, herecké výkony slušné, hudby mohlo byť aj viac. Miestne zvyklosti potešili. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je to naozaj príjemné prekvapenie zistiť, že Afrika má čo ponúknuť! Nie je to len krajina, kde padajú lietadlá častejšie než inde. Nie je to len zásobáreň pre Bronx a iné civilizované časti Ameriky, ktoré priniesli tak obohacujúcu básnickú kultúru, akým rap nesporne je. Minule som dokonca videl dokument a Afrika naozaj už nie je len o šamanoch. Vo vyspelých častiach Nigérie sa napríklad mačetami vraždia kresťania s moslimami a dochádza aj k upaľovaniu ľudí zaživa, čiže tento kontinent je za Európou už len 1000 rokov! Páči sa mi, že Ejiofor nezabudol na toto rýchle napredovanie a ukázal nám, že aj tam žijú talenty, ktoré dokážu vymyslieť vec, ktorú pred ním objavili už antickí Gréci. Ale keďže vidím, že niektorí ľudia stále plačú, že západný svet posiela Afrike málo peňazí, aby ich ich vlády mohli pekne rozkradnúť, musím vás vážené dámy, vážení páni upokojiť. Už to nebude dlho a budete môcť každý z vás nakŕmiť svojho Afričana v pohodlí svojho domova. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film stojí na hereckých výkonech. Nedělá jednoduchý portrét oběti, ale hluboce informovaný a plně vylíčený portrét kultury. Většina z nás o ní ví málo. Třináctiletý chlapec v Malawi vymyslí neobvyklý způsob, jak svou vesnici a rodinu zachránit od hladomoru. Podle pravdivé povídky Williama Kamkwamby. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hezký a zajímavých příběh dle skutečných událostí, který mě docela bavil. Bylo to tedy i solidně natočené, je tady tedy plno pěkných záběru. Jen tempo občas trochu vázlo a celé to na mě nezapůsobilo nějak výrazně, abych tomu dal vyšší hodnocení. Ale pěkné. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarené! Afrika je plná úžasných a inšpiratívnych príbehov. Chiwetel Ejiofor vo svojom režisérskom debute preniesol na filmové plátno pozoruhodný príbeh z Malawi - o šikovnom chlapcovi Williamovi Kamkwambovi, ktorý skrotil vietor a zachránil svoju dedinku Wimbe pred hroziacim hladomorom. Skutočne inšpiratívne a motivačné. Čo sa týka filmu samotného, tak to bola naozaj kvalita - či už pôsobivé scenérie, ale aj výborné herecké obsadenie a postavy. Trochu ma prekvapilo, koľko času bolo venované tej socio-politickej omáčke, ktorá predchádzala samotnému jadru filmu, ale napriek tomu to bol vo svojej podstate veľmi vydarený počin od Ejiofora. Takmer 5*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

REziser Cijejejetel Unprofor natocil len slaby film o stavbe akehosi mlyna ci co to bolo a to este akysi africky cernoch to postavil v Malawi, po starom Nasko = Nyasaland. Nechapem tento film ani snahe natocit taketo filmy, v afrikanistike sa vyznam, v Malawi vsak nic nie je len sucho a chudoba - dlhodobo jedna z najchudobnejsich krajin Afriky, Afrika je krasna, len potrebuje politikov, ktori budu chranit Afriku pred Africanmi : 30 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem přemýšlela jestli dát 3* nebo 4*, nakonec jsem hodnocení snížila a to z jednogo důvodu. Film má neskutečně pomalé tempo. Musela jsem ho třikrát pauznout., abych si trochu odpočinula a následně ho mohla dokoukat. Příběh je to zajímavý a z jiné kultury. Baví mě sledovat, jak to funguje jinde na světě, to co je pro nás samozřejmostí je pro ně něco nového moderního. A věřím, že tam existuje několik dětí, ze kterých se stanou géniové, vždyť kolik takových sktečných příběhů bylo? Chiwetel se snažil hrát i na struny emocí. Upřímně? Emoce u mě zafungovali akorát jednou a to při scéně, kdy jim ukradli všechno jídlo zatím co otec byl pryč a William sháněl zrní, ale to se ve mě spíše probudila empatie. kterou oplývám až až. Jinak emoce 0. Ani jsem neměla radost z toho, že postavil mini větrnou elektrárnu, prostě nic. Není to úplně špatný film, přiblíží jinou zemi a jinou kulturu nám, co o tom moc nevíme, ale není to nic speciálního. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem velká očekávání, ale mile mě překvapil s rozmyslem vyprávěný, jednoduchý příběh, který se obešel bez citového vydírání. A to jsme v Africe a nejde o nic menšího než je hladomor. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Představte si situaci na cestě domů z velmi povedené dovolené, kdy se daný den všechno pokazí a vy jste nuceni být zavřeni v autobuse o asi 12 hodin déle než se původně zamýšlelo. Zní vám to příliš surreálně, pak věřte, že ona situace může nastat, no a je nesmírně dobré se nesesypat, odolat. Z tohoto důvodu jsem měl v zásobníku pár filmů a jeden se chytl. Tohle je film, který vás vezme za srdce a ukáže vám, jaké problémy máme my a s čím se vypořádávají jinde. Podle skutečné události, oto srdceryvnějsi a strhující finále. Paradni herci, Malawi a spása tam, kde už zanikala Nadia. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Jak je to s tím příslovím, že se nemá dát člověku ryba, ale má se naučit rybařit? Tím, že se po lidech v chudých zemích hází peníze, se nikdy nikomu dlouhodobě nepomohlo. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, pro mě příjemné překvapení...Jednak režie Chiwetela a druhak příběh samotný...Dala bych 5*, kdyby ten konec tak nepřepálili sentimentem...Za mě 85% ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Možná to nedosahuje kvality nejlepších filmů, ale taky tomu lze těžko něco vytknout. Je to podle skutečnosti, Bůh suď, jak moc se jí to drží, je to zahrané s vyzrálostí a moudrostí, příběh ubíhá po svižné a přímočaré linii, je to jako šňůra perel, které jako v životě představují každý dílčí příběh, aby nás dohromady přivedly k filmovému vyústění, které může zachránit vesnici před hladem, který je ústředním tématem. Málo filmů se mu věnuje a málo z nich je schopno vykreslit pravdu s takovou jednoduchostí. ()

KosiR_ksr 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivé sociální drama plné emocí. Zbytečně absurdní "vyvrcholení" filmu mi ovšem zkazilo pocit autenticity života v Malawi a toho, jak moc je příběh založený na skutečných událostech. POZOR Následuje spoiler (ne větší jako název filmu) a informace, jak to bylo ve skutečnosti: Dle soudobých článků reálný Kamkwamba za pomocí dynama nedokázal pohánět vodní pumpu, ale v kombinaci s vlastnoručně vytvořeným transformátorem získal krásných 12 V, které používal na svícení v domě. Vodní pumpa poháněná větrnou turbínou byla až jeho dalším výtvorem. Použitá filmová zkratka se moc nepovedla a je potřeba se nad ní povznést. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nikdy se nevzdat, bylo vždy motivací k úspěchu. A že na tom něco je, vypráví i tento snímek, jehož příběh byl sepsán na základě skutečné události zachycené ve stejnojmenné knize napsané Williamem Kamkwamba a novinářem Bryanem Mealerem, o čemž nás tradičně přesvědčí dobové fotografie skutečných jedinců na konci snímku. Afrika, chudá vesnice a v ní obyvatelé se závislostí na zemědělství. A tak nějak si vystačí, ale jen do té doby, dokud nepřijde katastrofální sucho. Snímek poukazuje na tamní život, o kterém se nám nejen ani nesní, ale ani si neumíme představit. Hlavní postavou je chlapec, který se v nějaké knížce dočte o větrné turbíně a dostane nápad, jak zavlažit pole. A jak už to tak bývá, cesta ke splnění snu bude hodně trnitá. A tak snímek vypráví příběh o tom, jak chlapec překonává překážky ve snaze něco udělat pro dobro všech. A je to velice silný příběh. Celý film má na svědomí Chiwetel Ejiofor, který napsal scénář, sám si ho natočil a zahrál si otce onoho chlapce. Ve výsledku je vidět, že moc dobře věděl, co dělá. Poukazuje se tu nejen na otázku klimatu, ale i na rostoucí industrializaci ve spojení s chudobou a nedostatečným vzděláním. Daná psychologie člověka je jednorozměrná. Se suchem přichází hlad. Jenomže ten se neobjevuje jako důsledek komplexních, ekonomických, sociálních a ekologických souvislostí, ale v důsledku přirozených klimatických jevů, které jsou částečně způsobené nedbalostí a chamtivostí. Tento film má hodně co do sebe, a byť se někomu může zdát, že v Africe je něco takového už po léta normální, jako varování může posloužit dobře. ()

Reklama

Reklama