Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďalší thriller podľa skutočných udalostí, ktorý nás zavedie pod kožu a do útrob súčasnej americkej spoločnosti, zmietanej rôznymi krízami vrátane morálnej. Idealista Daniel J. Jones (Adam Driver) je svojou šéfkou, senátorkou Dianne Feinsteinovou (Annette Beningová), poverený vedením vyšetrovania programu CIA na zadržiavanie a vypočúvanie osôb vytvoreného po 11. septembri 2001. Jonesova neúnavná honba za pravdou prinesie odhalenia, ktoré odhalia, ako ďaleko zašla najvyššia národná spravodajská agentúra, aby zničila dôkazy, obišla zákony a skryla šokujúce tajomstvá pred americkou verejnosťou. Po 11. septembri totiž CIA začala používať brutálne metódy vypočúvania podozrivých z terorizmu, čo viedlo k mnohým škandálom a vyšetrovaniu programu zadržiavania a vypočúvania, ktorého "rozšírené techniky" sa ukázali ako nemorálne a neúčinné. Keď sa Jones a senátny vyšetrovací výbor rozhodnú zverejniť výsledky svojho vyšetrovania, CIA a Biely dom sa tomu snažia zabrániť. (HBO Max)

(více)

Recenze (75)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Amerika sama sebe usvědčuje že zločinů proti lidskosti. Procedurální konverzačka se zarputilým Driverem má drajv a nečekané vyústění (naštěstí se závěrečným titulkem, který ujistí, že stejně spravedlnosti nebude učiněno za dost) i když je podle skutečné události. Výborně zmáknuté reálie a syrové flashbacky na praktické použití pokročilých vyslechových metod jen napomáhají pointě, které se díky filmu dobereme aniž bychom museli číst těch 7000 stran zprávy o mučení. P.S: Zmínka o Jacku Bauerovi potěší. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, jestli se mě film snaží nakrmit faktem, že mučit zajaté teroristy je nelidské, spláše u mě nad výdělkem, pak se to stáčelo k tomu, že to mučení nemá efekt na získáné informace, což bylo vůči mě nefér, protože to nemám šanci posoudit, aby to nakonec ukázalo na americké tepání ameriky a nutno říci, že od této chvíle se pro mě film stal velmi zajímavým a dialogy jsem poslouchal mimořádně pečlivě, jo, jo bavilo mě to. Adam Driver je tradičně skvělej a to tady tu hlavní roli pojal opravdu tak, aby nějak zásadně nevyčníval nad podstatou sdělení filmu i to je umění a ne malý. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odtažitý čirý byrokratický procedurál "jména-data-fakta-data-jména", který rekapituluje nějakých šest let hnidopišské práce. Nikde ani náznak čehokoli osobního, jelikož veškeré dialogy, dilemata i činy všech se točí jen a pouze kolem sestavování, prosazování, politického (ne)přijetí, (ne)akceptování a (zne)uznání výsledků ústřední analýzy, která svými závěry testuje a brousí ty nejostřejší hrany práva na informace/odpovědnosti/hranic demokracie/politické moci/pochopitelného pragmatismu apod. Však jsem psal, že jde o čirou procedurálku. A sakra dobrou. Její jediný problém je, že Burns dlouho tápe do jaké úrovně detailu jít. A tak v jeden moment několik minut řeší div ne kolik kostek cukru si XY na konkrétní poradě dal do kafe, aby následně proletěl několik měsíců/let jednou větou. A to platí až do momentu, kdy je zpráva o cca sedmi tisících stran sepsána, a započne režijně i scenáristicky přeci jen uchopitelnější a vděčnější fáze "tohle musí/nesmí ven". ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Temná strana Síly republikánských agentur se svým programem výslechů, který zřejmě nebyl tím správně zvoleným nástrojem vs. pro věc zapálený Kylo Ren na straně demokratických Jediů. Chápu ten jeho idealismus a smysl pro spravedlnost, ale stačil by jeden blízký, co by zahynul rukou teroristů a stát se Sithem by nebylo tak obtížné.. Věcná konverzační smršť z kanceláří státních úředníků se společnými cíli, ale rozdílnými zájmy. Soderberghův scénárista do ní vtisknul sterilní chlad svého režiséra, nicméně tajemství atraktivity jeho stylu zatím neodhalil. Vyvrcholení s nasyceným vlkem a nepoškozenou kozou odpovídá realitě. Berme to tak, že při práci agentur potírajících terorismus jsou nejdůležitější právě ty věci, které se nestanou.. Můžeme na Ameriku oprávněně nadávat kvůli směru, kterým se vydává, ale některé demokratické principy má nastavené dobře. Jinde by třeba při pokusu sestavit podobný report vypadli z okna.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie, že by boli samotné praktiky "prechádzka, ružovou záhradou", no tak nejak som očakával tvrdšiu záležitosť, ktorá ma po emocionálnej stránke zasiahne viac, pričom maximálne pomykanie ramenami asi nebude najlepšia vizitka. Hlavným znakom "The Report" je najmä slovná konfrontácia a konflikt s tým spojený. Kto začo môže, kto nie, na koho to našiť, koho obviniť, koho upratať aby bol bez viny. Proste klasická Amerika v plnej politickej kráse s jasným zámerom: "vyrobme nejakú kokotinu, na niekoho to jebneme, a potom budeme hrať mŕtveho chrobáka". ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sympatická a neubíjející kadence těžkých špionážně-slangových dialogů, zarputilý Adam Driver, a další kousek americké historie, který chtěl být zameten pod kobereček na vrátnici CIA, a nikdy neuklizen, ale nepovedlo se... tohle mě fakt baví! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi slusna proceduralka, ktorej sa vsak uplne nedari tat do ziveho. Zero Dark Thirty je o 2 triedy lepsie. Aj ked toto tiez nie je uplne marne. Driver opat vyborny. Velmi silnych 6/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Můžeme USA nenávidět, můžeme jimi pohrdat, ale nemůže jim upřít existenci, sice jen hrstky, umělců, kteří se nebojí tnout do živého a bolestivého tématu. Dokumentární formou zpracované drama člověka, který našel životní náplň v odhalení toho, že špioni lžou, by mohlo být fascinující kriminálkou, kdy Driver nebyl solitérem v sekci kvalitní herecká práce. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Za mého mládí se říkalo učení, mučení. Ve Spojených státech si toto přísloví obrátili k obrazu svému a vyzkoušeli si ho na nedobrovolných mučících objektech z muslimských zemí. Na svých nových metodách se pokoušeli, co nejefektivněji přimět leckdy i nic netušící experimentální jedince mluvit pravdu. Výsledek byl opačný a jelikož je Amerika number One v překrucování pravdy, tak hodila do mediálního éteru nepravdivou kachnu ve které se říká, že díky práci CIA a jejich mučících donucovacích prostředků se dopátrali pravdě. Díky nespočetně mnoho  humanitárním prostředkům mezi nimiž vyniká tzv, waterboarding v němž si zpravodajská služba vysloveně libovala a díky němuž mám takové podezření, že CIA je asi plná psychopatických sadistů  a díky nímž jim prý tyto lidumilné metody pomohly dopadnout jeskynního muže Usámu Bin Ládina. Nějakou dobu jim tato lež procházela a dokonce byla základem propagandistického snímku 30 minut po půlnoci, který byl dokonce nominován na Oscara a ve kterém režisérka Kathryn Bigelow ospravedlňuje nelidské chování amerických složek. Nevím, buďto je tak tupá anebo spíš spolupracovala s kabinetem prezidenta Obamy, kterému tak dělala neplacenou propagandu americké politiky. V tomto filmu se postupně podíváme na senátního vyšetřovatele Daniela J Jonese, který byl vybrán jako vedoucí komise pro vyšetřování CIA pro zadržování a výslechy. Jeho houževnatý postoj a mravenčí práce vedla k tíženým výsledkům a veřejnost se konečně dozvěděla nekalé praktiky zpravodajské služby, které byly dlouhou dobu tajeny, jak ze strany prezidenta Bushe, tak posléze prezidenta Obamy. A takový kecy, že existuje ve 21, století mučení ve jménu vyššího dobra si můžou strčit za klobouk, když bylo jasně dokázáno, že nebylo dosaženo těch výsledků, kterými lakovaly světovou veřejnost. Právě naopak bylo dokázáno, že ani jedna z těchto torture metod nepřinesla ani jeden výsledek a Amerika se zase ztrapnila před celým světem. Za velmi efektivní a zdrcující podání této zprávy, jejíž vypracování a zpřístupnění trvalo déle než pět let  a v níž bylo odhaleno více než šest a půl milionu utajovaných dokumentů ve kterých se Spojené státy a její zpravodajská služba předvedli jako barbaři z dob temného středověku dávám zasloužených 80%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Adam Driver sa po tretíkrát v decembri objavuje na mojej obrazovke tento rok. Očividne je to decembrový tip. Okey, teraz si niečo povedzme o filme. "The Report" je jeden z najzaujímavejších filmov roku. Hovorí o téme, ktorú som nezachytil, ukazuje Ameriku vo svetle, v akom asi reálne byť nikdy nechcela a predstavuje nám skvelú postavu Daniela Jonesa, ktorý urobil skutočne maximum preto, aby sa mu podarilo vydať správu, ktorá sa zaoberala metódami vypočúvania po septembri 2001, ktoré boli praktizované na väzňoch, ktorí mohli byť potenciálnymi teroristami. A musím uznať, že film je fascinujúci. Je zaujímavé sledovať čo sa dialo, je skvelé sledovať Adama Drivera ako to postupne začína vplývať na jeho psychiku. No súčasne chce dosiahnuť svoj cieľ legálnou a správnou cestou. Narozdiel od Edwarda Snowdena nechce ísť cestou, že bude pre časť sveta zradcom a pre inú časť hrdinom. Naopak chce bojovať do konca, aby sa mu podarilo jeho správu dostať von napriek všetkým prekážkam, ktoré mu CIA kladú do cesty. A v tejto role je absolútne skvelý. Celkovo som mal pocit, že herecké výkony vo filme boli vynikajúce. Každému som veril jeho rolu. A pár zaujímavých mien sa v tomto filme objavilo. Nemôžem však povedať, že je toto film pre každého. Nemyslím si, že bežný divák ocení tento snímok. Myslím si, že ide o dosť zložitú a komplexnú tému podanú so všetkými politickými aspektami a rovnako aj politickým tónom. A viem si predstaviť, že sa v tom môžu niektorí ľudia potom trošku strácať. Ja som to dokázal sledovať relatívne v poriadku, no rozhodne sa nebudem tváriť, že bola jednoduchá téma. Ale rozhodne veľmi fascinujúca. Ak máte radi filmy s podobnou tematikou, myslím si, že toto oceníte. Ale odporúčam dávať pozor na to, čo sa odohráva a rovnako aj poriadne počúvať dialógy. Hodnotenie: A ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a herecky povedené, ale dané téma by určitě šlo zpracovat poutavější formou. Takhle to bylo takové plytké a bez nápadu, prostě jen hezky zpracovaná látka, bez režijních nápadů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Politický smutný, melancholický thriller.  Režisér Burns pojal událost chladně faktograficky. Podobně jako hlavní postava má film dobré úmysly. Je to převážně nutné, ale na tomto skutečném příběhu je cosi zajímavého. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Scott Z. Burns je v prvom rade špičkový scenárista, keď sa dá na vrch doplniť, že je i dvorným „spisovateľom” Stevena Soderbergha, ktorý sa na “Správe” podieľal, ako výkonný producent. Citovaný si dal dlhšiu pauzu, kedy až po trinástich rokoch znovu režíruje s čoraz populárnejším Adamom Driverom pred kamerou v úlohe Daniela Jonesa, čo by som v krátkosti opísal asi takto: « Viedol intenzívne vyšetrovanie v spravodajskej agentúre, spadajúcej pod Senát Spojených štátov amerických, kde uzrela svetlo sveta „Správa o mučení” , čo nebolo nič iné, než informácie o zvláštnych vyšetrovacích metódach-Ústrednej spravodajskej služby (CIA) po 11.09.2001... » Stručne by som to zhrnul nasledovne: Politická agitácia, k tomu ale riadne ukecaná, čo sa týka filmového spracovania, kde sa rozpráva do absolútneho vyčerpania, najmä, horlivá iniciatíva herca v hlavnej úlohe je priam nákazlivá, že si pravdepodobne po skončení tohto snímku samy položíte otázku: „Odvážny to jedinec, budem aj ja taký” ? Už som načrtol, že iniciátor Scott Z. Burns je najprv zaujímavý autor filmového scenára, a až potom profesionálny režisér, keď s touto druhou profesiou by mal ešte trochu popracovať, lebo v nej má menšie nedostatky, ale zase takéto dynamické flashbacky so CIA mi nadobro zavreli ústa aj so všetkými kritickými pohľadmi. A predsa i tak mal The Report niečo do seba, a to nielen iba záverečné titulky ! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Driver sa nikdy nestane mojím obľúbeným hercom a som rád, že tento rok mu Phoenix toho oscara vyfúkne. Ale táto rola mu dobre sadla. Ten hranatý účes je pre amerického senátora ako stvorený. Ale čo tá téma? Veľa rozhovorov a sem tam zábery na nepríjemné mučenie, skôr pschického než fyzického charakteru. Poveda by soml, že takto ladené politické drámy budú vhodné na dobré čítanie, knihu, článok v novinách, štúdie a podobne. Vo filmovom spracovaní to nejak pomaly odsýpa. Je ale dobré, že sa opäť natočilo niečo, čo USA nastavuje zrkadlo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hmmm, v poslední době mám na filmy kritizující metody zahraniční politiky USA (a nejbližších spojenců) štěstí. Official Secrets, které jsem viděl dříve, vycházejí ze srovnání obou snímků lépe, protože byly přece jen živější, The Report byl na mě přece jen poněkud suchopárný. Já tedy chápu, že se na obří hromadě papírů a sklepní kobce jen těžko staví akční thriller, ale i tak... Nikdy jsem neměl rád inkviziční praktiky, nemám rád ani náboženské fanatiky (to jde ostatně ruku v ruce) a vůbec nechápu, proč byli Američané tak překvapeni, když museli čelit teroristickým útokům. Vždyť to byli oni sami společně se Sověty, kdo vyzbrojil kdejakou bojůvku na planetě, jen aby získali větší vliv než jejich protivník. Teď se to oběma stranám vrací jako bumerang a zároveň se ukazuje, že proces v Norimberku byl jen dobovou fraškou. Zlepšení je v nedohlednu, američtí voliči sice dostanou klíčové informace, ale stejně zvolí do Oválné pracovny Velkou Hubu. 4*- ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystavěné drama s politickými konturami, jehož největší předností jsou úderné dialogy a nekompromisní náhled do nedávné historie USA. Snímek The Report režiséra Scotta Z. Burnse se může rovněž pochlubit i příjemně civilními hereckými výkony a chytře napsaným scénářem, což výsledný dojem z této látky ještě více umocňuje. Pokud tedy máte rádi snímky zaobírající se politikou, byrokracií a nespornými fakty, The Report je přesně tím pravým po čem Vaše filmové srdce touží. Skvělá práce! „We've been down here for two years now - in this basement. Nobody's waiting for us to come out.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První cca polovina zabývající se především vyšetřováním na mě působila trošku suchopárně, ale když už nic jiného, člověk alespoň získal přehled o tom kdo je kdo a celkem snadno se zorientoval ve vládnoucích byrokratických kruzích. Navíc prostřihy do minulosti ukazující počátky drastických vyslýchacích metod měly něco do sebe. Druhá půlka už měla větší drajv, protože jak se blížilo vydání zprávy, začala CIA nervóznět a podle toho se i chovala. Přibylo vypjatých momentů a dialogy, na kterých to vlastně stojí, získaly patřičnou naléhavost. Problém jsem neměl ani s herci a Driver, kterého moc nemusím, tady zazářil. Přesto mi to občas přišlo trochu pokrytecké. Všeobecně se ví, že tajné služby obecně musí občas přitvrdit a pro nějaké to mučení se nikdy nešlo a ani nepůjde nějak daleko. Kor když je tu velká naděje, že přinese patřičné výsledky. Americkým potentátům šlo podle mého spíš o to, aby podobné postupy nebyly oficiální součástí procesů v rámci agentur. A téhle optiky jsem se nezbavil ani při sledování filmu. 70% ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

The Report aneb skutečný příběh o sedm tisíc stránek dlouhé vyšetřovací zprávě k tomu, jak CIA vyslýchala (čti mučila) po 9/11 zajatce (viz třeba Zero Dark Thirty). Silný příběh, dobří herci, ale jinak velmi standardně natočené drama se standardními hudebními motivy. (LFF 2019) ()

Reklama

Reklama