Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďalší thriller podľa skutočných udalostí, ktorý nás zavedie pod kožu a do útrob súčasnej americkej spoločnosti, zmietanej rôznymi krízami vrátane morálnej. Idealista Daniel J. Jones (Adam Driver) je svojou šéfkou, senátorkou Dianne Feinsteinovou (Annette Beningová), poverený vedením vyšetrovania programu CIA na zadržiavanie a vypočúvanie osôb vytvoreného po 11. septembri 2001. Jonesova neúnavná honba za pravdou prinesie odhalenia, ktoré odhalia, ako ďaleko zašla najvyššia národná spravodajská agentúra, aby zničila dôkazy, obišla zákony a skryla šokujúce tajomstvá pred americkou verejnosťou. Po 11. septembri totiž CIA začala používať brutálne metódy vypočúvania podozrivých z terorizmu, čo viedlo k mnohým škandálom a vyšetrovaniu programu zadržiavania a vypočúvania, ktorého "rozšírené techniky" sa ukázali ako nemorálne a neúčinné. Keď sa Jones a senátny vyšetrovací výbor rozhodnú zverejniť výsledky svojho vyšetrovania, CIA a Biely dom sa tomu snažia zabrániť. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (76)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

"Kolik zadržených tím programem celkem prošlo?" "Přinejmenším 119. Sama CIA přiznává, že čtvrtina z nich nikdy neměla být zadržena. Program EIT nikdy nefungoval, na nikom." Hrozivý přiznání jak z jinýho století o tom, že i dneska je systémově zvířecí a nelidský chování k "těm druhejm" strašidelně blízko... A nejhorší na tom je, že ani zveřejnění (i když jen částečný) nevede k narovnání, ke spravedlnosti nebo k diskreditaci čehokoliv a kohokoliv s tím spojenýho - protože vždycky se najde nějakej politickej důvod, nějaký další účelově lživý relativizování a rozmělnění, nějakej další mocenskej barter. Aktéři možná nebyli hnáni před soud, nikdo je za zrůdy neoznačil a dál si dodnes pobíraj svoje pohádkový platy a užívaj honosný funkce, mohla o nich ale aspoň díky Jonesově neuvěřitelně mravenčí práci a díky politický podpoře od senátorky Feinsteinový vzniknout ta Zpráva - a podle ní i tenhle film. Úplně zbytečný, úplně marný a úplně prohraný to proto nebylo, ten zmar na mě z týhle kauzy ale dejchá nepopsatelně. Díky tomu ale může existovat aspoň ňáký memento toho, že to nejsou jen Němci s nacismem, kdo se za státem více či méně podporovanýho systému umí chovat jak zrůdy a bestie - jsou to prostě lidi jako takoví, i my jsme měli StB. Problémem je moc bez kontroly - a hlavně hanba a strach, jak řekl Jones/Driver v tý skvělý scéně v autě s novinářem. // Ten film kromě toho, že vypovídá o nepopsatelně silný a důležitý aféře, je pro mě bez připomínek i v těch řemeslnejch ohledech: Herecká skvadra zní skvěle už jen podle jmen, Adam Driver s Anette Bening to ale táhne dle očekávání (zase) skvěle. Přehlednou strukturu mělo i vypravování navzdory několika mísícím se časovejm rovinám - a líbil se mi i odtažitější styl, kterej nedovolil filmu sklouznut na rovinu, kde by se ten problém stal osobním. Za sebe nevim, proč bych měl nedat 5*. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Amerika sama sebe usvědčuje že zločinů proti lidskosti. Procedurální konverzačka se zarputilým Driverem má drajv a nečekané vyústění (naštěstí se závěrečným titulkem, který ujistí, že stejně spravedlnosti nebude učiněno za dost) i když je podle skutečné události. Výborně zmáknuté reálie a syrové flashbacky na praktické použití pokročilých vyslechových metod jen napomáhají pointě, které se díky filmu dobereme aniž bychom museli číst těch 7000 stran zprávy o mučení. P.S: Zmínka o Jacku Bauerovi potěší. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Temná strana Síly republikánských agentur se svým programem výslechů, který zřejmě nebyl tím správně zvoleným nástrojem vs. pro věc zapálený Kylo Ren na straně demokratických Jediů. Chápu ten jeho idealismus a smysl pro spravedlnost, ale stačil by jeden blízký, co by zahynul rukou teroristů a stát se Sithem by nebylo tak obtížné.. Věcná konverzační smršť z kanceláří státních úředníků se společnými cíli, ale rozdílnými zájmy. Soderberghův scénárista do ní vtisknul sterilní chlad svého režiséra, nicméně tajemství atraktivity jeho stylu zatím neodhalil. Vyvrcholení s nasyceným vlkem a nepoškozenou kozou odpovídá realitě. Berme to tak, že při práci agentur potírajících terorismus jsou nejdůležitější právě ty věci, které se nestanou.. Můžeme na Ameriku oprávněně nadávat kvůli směru, kterým se vydává, ale některé demokratické principy má nastavené dobře. Jinde by třeba při pokusu sestavit podobný report vypadli z okna.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První cca polovina zabývající se především vyšetřováním na mě působila trošku suchopárně, ale když už nic jiného, člověk alespoň získal přehled o tom kdo je kdo a celkem snadno se zorientoval ve vládnoucích byrokratických kruzích. Navíc prostřihy do minulosti ukazující počátky drastických vyslýchacích metod měly něco do sebe. Druhá půlka už měla větší drajv, protože jak se blížilo vydání zprávy, začala CIA nervóznět a podle toho se i chovala. Přibylo vypjatých momentů a dialogy, na kterých to vlastně stojí, získaly patřičnou naléhavost. Problém jsem neměl ani s herci a Driver, kterého moc nemusím, tady zazářil. Přesto mi to občas přišlo trochu pokrytecké. Všeobecně se ví, že tajné služby obecně musí občas přitvrdit a pro nějaké to mučení se nikdy nešlo a ani nepůjde nějak daleko. Kor když je tu velká naděje, že přinese patřičné výsledky. Americkým potentátům šlo podle mého spíš o to, aby podobné postupy nebyly oficiální součástí procesů v rámci agentur. A téhle optiky jsem se nezbavil ani při sledování filmu. 70% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tyto snímky s žánrovým zaměřením na politiku a tajné služby mám čím dál tím více v oblibě! Člověk se alespoň dozví tunu informací o tom, jak to vůbec v jádru pod pokličkou funguje. A že to má čím překvapit! Torture Report sází na excelentní herecké obsazení, kterému vévodí úžasný Adam Driver. Opět ukázal svůj talent, do své role se úplně zažral. I ostatní ansámbl předvedl kvalitně odvedenou práci, potěšil Levine v roli ředitele CIA. Údernost dialogů připomene ty nejlepší žánrovky jako od Sorkina, scénáristicky jednoduše film vybroušený do posledního detailu. A jsem šťastný, že jsem opět o nějaký ten malý kousíček chytřejší v této problematice. A na závěr...Též jsem se utvrdil v jedné věci....Jedinec toho zmůže málo proti celému systému. Smutný, leč pravdivý fakt. Poctivá filmařina. 7,5/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Podľa dokumentov CIA nikdy nedisciplinovala pri závažných porušeniach pravidiel, opakovaných systematických či individuálnych zlyhaniach, či dokonca smrti zadržaného. Pri smrti Gul Rahmana dostal vyšetrovateľ neskôr dokonca finančný bonus. (Real Tom Hardy)
  • Hoci Annette Bening osobne pozná Dianne Feinstein, ktorú tu stvárnila, rozhodla sa s ňou počas natáčania nestretnúť ohľadom pomoci lepšieho stvárnenia. (Real Tom Hardy)
  • Vo filme sa spomenie dokument s názvom "Panetta Review". Jedná sa o interný dokument CIA, ktorý prešetroval program rozšírených vypočúvacích techník zavedených CIA po 9/11. Výsledky tohto dokumentu si protirečia s oficiálnym dokumentom, ktorý na margo toho vydala CIA a zároveň sú identické s dokumentom, ktorý zverejnil Spravodajský výbor senátu, voči ktorému CIA tak tvrdo bojovala, aby nebol zverejnený. Panetta Review doteraz nebol zverejnený. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama