M*A*S*H - Série 2 (1973) (série)
Tvůrci:
Larry GelbartRežie:
Norman TokarKamera:
William K. JurgensenHrají:
Alan Alda, Wayne Rogers, McLean Stevenson, Loretta Swit, Larry Linville, Gary Burghoff, William Christopher, Odessa Cleveland, Jeff Maxwell, Kellye Nakahara, Todd Susman, Corey Fischer, Herb VolandVOD (1)
Nešikovnost severokorejského pilota, který se snaží vždy v 17.00 bombardovat blízký sklad střeliva, se stane zábavou pro celý tábor. Frank se snaží prosadit jeho sestřelení, ale dělo dostane k dispozici, až když Charlie trefí džíp generála Claytona. Při výstřelu Frank Charlieho mine a zničí inkriminovaný sklad střeliva. (TV Nova)
(více)Recenze (12)
Jo, tohle je taky nezapomenutelná epizoda. Žádná už prostě nebyla taková. A kam se vlastně poděla Frankova zbraň? ()
Jedna z těch nejzapamatovatelnějších epizod o severokorejském letci, snažícím se neúspěšně zlikvidovat skládku prošlé munice... ()
"A nyní, rovnou ze Severní Koreje, šestý týden na programu, Bombarďák Charlie, jeho letadlo a jeho astigmatismus." Sázení na výkony severokorejského třepetala patří k tomu nejlepšímu, čím první chirurgická jednotka s protileteckým vybavením, tedy M.A.S.H. 4077, přispěla k mé zábavě. Já jsem si prostě jistý tím, že každá pořádná nemocnice, potřebuje oleď nebo alespoň dělo, protože jinak by v ní mohla být nuda. Tady není, takže pokud bude Charlie zítra zase něco bombardovat, tak sázím, že mine o 62 yardů a chci místo v první řadě. ()
Druhá epizóda z druhej série amerického komediálneho televízneho seriálu „M.A.S.H.“ sa volá „5 O'clock Charlie“ (Charlie o piatej). M.A.S.H. 4077 ohrozujú pravidelné nálety nešikovného severo kórejského bombardéra Charlieho. Vždy podvečer o piatej sa objaví na obzore so svojím starým lietadlom a zhodí malú bombu, ktorá však nikdy nezasiahne cieľ. Prehnane iniciatívny major Frank Burns sa rozhodne zriadiť delostreleckú jednotku, ktorá ho má zneškodniť. ***** ()
- Charlieho bomba zasáhne džíp generála Claytona (Herb Voland), který je ale již rozbitý a ohořelý ještě před samotným zásahem. (sator)
- Wall Street Journal, který Trapper (Wayne Rogers) čte, je aktuální verzí ze 70. let, nikoli verzí novin, které se tiskly v 50. letech. (sator)
- Bombarďák Charlie vychází ze skutečné taktiky severokorejského letectva, které během války uskutečňovalo noční nálety na americké pozice pomocí už tehdy archaických letounů typu Polikarpov Po-2 nebo o něco novějších Jakovlevů Jak-18. Američané tyto noční narušitele přezdívali „Bedcheck Charlie“, „5 O'Clock Charlie“ nebo „Washing-Machine Charlie“ a spíše než za hrozbu je měli vzhledem k jejich účinnosti za obtěžování personálu. Různé metody obtěžování zahrnovaly přelety na plný plyn nebo záměrně s nesynchronizovanými motory. (Foxhound#1)