Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 4 (1975) (série)


Autobus (S04E07)

(epizoda)
  • USA The Bus

VOD (1)

Obsahy(1)

Radar přiváží autobusem Hawkeyho a ostatní z lékařského kongresu, ale ztratí se a navíc se poláme autobus. Nakonec jsou zachráněni zraněným Korejcem. Pozn.: V této epizodě se neobjevují ani Margaret ani Klinger. (TV Nova)

Zajímavosti (5)

  • Vyobrazené čokoládové tyčinky nepatří k těm, které byly vydávány vojákům v korejské válce. Obal byl z pergamenového papíru, bílého nebo hnědého, potištěného hnědým inkoustem, s výjimkou slova „Tropical“, které bylo vytištěno červeně. Složení výrobku tyčinky Tropical pro vojsko bylo navrženo tak, aby tyčinka udržela svůj tvar i po jedné hodině při teplotě 120 stupňů Celsia. (sator)
  • Radar (Gary Burghoff) má na sobě „tanker boots“. Tanker boty jsou vojenské boty pro tankisty. Tato obuv zohledňuje specifika obsluhy tanku, její zásadní rozdíl je, že nepoužívá tkaničky ale pásky. (sator)
  • Použité vysílačky jsou AN/PRC-6. Jedná se o vysílačky používané americkou armádou během války ve Vietnamu. Dosah je ve volném prostoru asi 1,5 km. Jejich výrobcem je firma Raytheon Technologies Corporation, americký nadnárodní letecký a obranný konglomerát se sídlem v Arlingtonu ve Virginii. Je jedním z největších výrobců leteckého a obranného průmyslu na světě. (sator)
  • Když skupina po průzkumu 50 m nastupuje do autobusu, napíše Hawkeye (Alan Alda) na špinavé okno "Kilroy" (pod B.J.). „Kilroy was here“ (v překladu „Kilroy byl zde“) je anglicky psaný projev, zpravidla doplněný kresbou, který se stal obzvláště populární mezi americkými vojáky během druhé světové války. (ArthasKarfa)
  • Burns (Larry Linville) při hlídání Korejce (Soon-Tek Oh) drží samopal MP40, užívaný a vyráběný nacistickým Německem během 2. světové války. Samopaly MP40 se po válce dostaly do různých koutů světa například do Jižní Koreje, Vietnamu (kde byl užíván např. Vietkongem), Bulharska, Číny, Litvy nebo i Malajsie. (Maulincio)

Reklama

Reklama