Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 8 (1979) (série)


Kdo jsi, Margaret? (S08E02)

(epizoda)
  • USA Are You Now, Margaret?

VOD (1)

Obsahy(1)

Tábor navštíví v rámci cesty po Koreji Williamson, poradce kongresmana. Původně to má být jen rutinní návštěva, ale ukazuje se, že motivy jsou hlubší - Margareta je podezřelá ze spolupráce s komunisty. (TV Nova)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zmiňována zkratka "HCUA". House Un-American Activities Committee, tedy Sněmovní výbor pro neamerické aktivity. Byl vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů Spojených států, vytvořeným v roce 1938 za účelem vyšetřování údajné neloajality a podvratných aktivit.  Téměř jakákoli publicita od HUAC znamenala „černou listinu“. Bez šance očistit své jméno se vyšetřovaný ocitl bez přátel a bez práce. Po pádu Josepha McCarthyho začala prestiž HUAC koncem 50. let postupně klesat. V roce 1959 byl výbor odsouzen bývalým prezidentem Harry S. Trumanem. Sněmovní výbor pro vnitřní bezpečnost byl formálně ukončen 14. ledna 1975. Jeho pravomoci však byly přeneseny do sněmovního soudního výboru. ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uááá tenhle dál je napěchovaný hláškama: když přišel pane, zrovna jste odešel, tak jsem ho dal do odešlých...  / Co to říká? No buď mi děkuje, že jsem mu zachránil život, nebo má těsné spoďáry...   / Jsme na to hrdí, právě to bylo schváleno prasečí radou - á to je její předseda B.J. Hunnicutt / Vyfoť si tohle. Chceš na to omáčku?/ Klingere je tady někdo? Ne, jsem tu už 20 minut a ještě jsem nikoho neviděl.../ ()

Zajímavosti (3)

  • Margaret (Loretta Swit) zmiňuje, že její přítel měl Nash. Nash Motor Company byla značka automobilu ve Spojených státech až do roku 1954. V roce 1936 představil Nash funkci „Bed-In-A-Car“, která umožňovala přeměnu interiéru vozu na prostor na spaní. Takže slovo „nash“ je možné v jistém kontextu vnímat jako dvojsmyslnou narážku. (sator)
  • Původní název epizody odkazuje na otázku, kterou dostali všichni, kteří byli vyšetřování pro neamerickou činnost. Předvolaní byli tázáni: „Are you now or have you ever been a member of the Communist Party?“ („Jste nebo byl jste někdy členem komunistické strany?“). (sator)
  • V epizodě je zmiňována zkratka „HCUA“. House Un-American Activities Committee, tedy Sněmovní výbor pro neamerické aktivity, byl vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů Spojených států, vytvořeným v roce 1938 za účelem vyšetřování údajné neloajality a podvratných aktivit. Téměř jakákoli publicita od HUAC znamenala zápis na „černou listinu“. Bez šance očistit své jméno se vyšetřovaný ocitl bez přátel a přišel o práci. Po pádu Josepha McCarthyho začala prestiž HUAC koncem 50. let postupně klesat. V roce 1959 byl výbor odsouzen bývalým prezidentem Harrym S. Trumanem. Sněmovní výbor pro vnitřní bezpečnost byl formálně ukončen 14. ledna 1975. Jeho pravomoci však byly přeneseny do sněmovního soudního výboru. (sator)

Reklama

Reklama