Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příjezd zraněné Korejky způsobí v táboře konflikt - Hawkeye se ji snaží vyléčit, ale přísný korejský důstojník se nejvíce zajímá o to, jak z ní dostat informace o její partyzánské činnosti. (TV Nova)

Zajímavosti (8)

  • Tato epizoda je prvním případem, kdy je v tomto seriálu pronesen takto vulgární výraz. Park (Mako) říká Hawkeyemu (Alan Alda), že jeho úkolem je zajmout a vyslýchat vězně. Hawkeye nazve Parka: „Son of a bitch.“ Český překlad by měl znít „zkurvysyn“, ale byla zvolena měkčí verze „kurva“. Producenti museli požádat FCC (Federální komisi pro komunikaci) o zvláštní povolení, aby Hawkeye mohl říct tento výraz. Důvodem bylo, aby Hawkeye zdůraznil vážnost scény. Bylo to poprvé v historii vysílání, kdy byl tento výraz povolen ve vysílání. (sator)
  • V epizodě zazní vojenské označení „PMG“. Generální štábní maršál (PMG) je hlavním důstojníkem štábu armády (ARSTAF) pro rozvoj a výkon policejních funkcí armády a hlavním vojenským poradcem ministra armády a náčelníka generálního štábu armády v otázkách policejních činností. (sator)
  • Korejští vojáci mají na páskách na rukávu „KMP“. Jedná se o zkratu slov „Korea Military Police“, tedy „Korejská vojenská policie“. (sator)
  • Když Charles (David Ogden Stiers) hraje šachovou partii, zmíní se o své variaci na Ruy Lopeze. Ruy Lopez je jednou z nejoblíbenějších šachových variant. Je pojmenována po španělském knězi ze 16. století – Ruy Lopezovi ide Segurovi. (sator)
  • V epizodě zazní slovo „boilermaker“. V podstatě se jedná o alkohol zapitý pivem nebo jejich vzájemné smíchání. (sator)
  • V epizodě se mluví o „G-2“. Toto kódové označení odkazuje na vojenský zpravodajský personál. G-1 znamená personál, G-3 operace, G-4 logistika a G-5 civilně-vojenské operace. (sator)
  • V této epizodě zazní: „Podívejte se na to, i v Pittsburghu je míň železa.“ Pittsburgh je spjatý s tzv. United States Steel Corporation (U. S. Steel), což je americká ocelářská firma založená v roce 1901 právě v Pittsburghu. (Winster)

M*A*S*H - Série 8 (1979) (série) (S08)

  • Počínaje 8. sérií je Gary Burghoff (Radar) uveden v úvodních titulcích v kategorii „v dalších rolích“. Seriál opustil před začátkem série, a protože již nebyl smluvním členem hlavního obsazení, objevuje se pouze ve dvou malých vstupech v epizodách Sbohem Radare 1 (1979) a Sbohem Radare 2 (1979). Navzdory tomu, že v polovině série oficiálně opustil natáčení, zůstal v titulcích jako hostující hvězda po zbytek série. V epizodě Partyzánské sny (1979) vidíme v úvodních titulcích jeho tvář naposledy, od následujícího dílu v nich již není. (sator)

Reklama

Reklama