Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Plukovník Potter musí ulehnout, když dostane příušnice. Jeho nálada se ještě zhorší, když k sobě dostane dalšího nájemníka se stejnou nemoci - Charlese Winchestera. Do 4077 přijíždí dočasně náhradní chirurg, který je oba výborně nahradí, ale jen do té doby, než neunese tíhu situace a zhroutí se. (TV Nova)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Umí ten tvůj Caruso jodlovat?!..😎 Takže je pravděpodobné, že nakonec budeš žít v domě plném malých římských čísel... 🤣🤣🤣 Zase tvrdá připomínka, těch hrůz, vůbec, si Neumím představit kde brali sílu... Kdyby lidé dokázali tuto sílu využít ku vzájemnému prospěchu... ()

Zajímavosti (4)

  • Název epizody odkazuje na Bibli – kniha Lukáš 4:23: „Physician, heal thyself“ („Lékaři, uzdrav sám sebe“). Je tím myšleno to, že jen těžko může lékař pomáhat druhým, neuzdraví-li sám sebe. (sator)
  • Na ztrátu příčetnosti u hostujícího chirurga v tomto díle bylo dříve nahlíženo takto: Ačkoli mnoho veteránů z korejské války zažilo traumata během extrémně stresujících bojových podmínek, nebyla jim diagnostikována posttraumatická stresová porucha (PTSD), protože ta neexistovala jako formální diagnóza až do vydání třetího vydání Diagnostického a statistického manuálu (DSM) v roce 1980. Před rokem 1980 byly psychiatrické syndromy vyplývající z války a bojového vystavení známy mnoha dalšími termíny: šoku z granátu, chronické traumatické válečné neurózy a bojové únavy. Vojenští psychiatři se během korejské války věnovali boji proti únavě, ale stejně jako v první a druhé světové válce se důraz kladl na návrat vojáků do služby. Únava z boje byla obecně považována za přechodný stav. U veteránů z vietnamské války, kde jsou známé statistiky PTSD, se uvádí, že tímto symptomem trpí 40 % veteránů. (sator)

Reklama

Reklama