Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 9 (1980) (série)


Pozdrav pánbu, Hawkeye (S09E17)

(epizoda)
  • USA Bless You, Hawkeye

Obsahy(1)

Hawkeye začne kýchat a nikdo v MASHi netuší, proč. Po všemožném zkoumáním a různých terapiích nakonec pomůže ten, od koho se nejméně čekalo. Psychiatr. (TV Nova)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůně bývá nejmocnější spouštěč paměti ... Vyléčení které předvedl doktor Freedmana (Allan Arbus) spadá do oblasti psychosomatické medicíny. Zatímco v Indii, Asii starém Řecku se stav duše a těla dával do souvislosti již před tisíci lety, pyšný materialistický západ začal s touto možností koketovat mnohem později. Za autora novodobého pojetí psychosomatiky je považován rakouský lékař a Freudův školitel Josef Breuer. Psychosomatika jako pojem má svůj původ ve starověké řečtině a to z dvou slov „psyché“ – duše a „soma“ – tělo. ()

Reklama

Zajímavosti (4)

  • V závěrečné scéně v důstojnickém klubu, kde hrají poker, Sidney (Allan Arbus) říká: „Pánové, Patty a Maxene jsou na pódiu, LaVerne čeká v zákulisí...,“ což je odkaz na Patty, Maxene a LaVerne Andrewsovy, tedy soubor Andrews Sisters, který byl velmi populární vokální skupinou před a během druhé světové války. V roce 1954 se však rozpadl. (sator)
  • Na začátku epizody plukovník Potter (Harry Morgan) říká, že klíče od laboratoře „tahal soudce Crater“, což je narážka na soudce Josepha F. Cratera, který záhadně zmizel uprostřed politického skandálu 6. srpna 1930. Fráze „vytáhnout soudce Cratera“ se stala populární brzy poté a znamená zmizet beze stopy. (sator)
  • Vyléčení, které předvedl doktor Freedman (Allan Arbus), spadá do oblasti psychosomatické medicíny. Zatímco v Indii, Asii a starém Řecku se stav duše a těla dával do souvislosti již před tisíci lety, státy Evropy a Ameriky začaly s touto možností koketovat mnohem později. Za autora novodobého pojetí psychosomatiky je považován rakouský lékař a Freudův školitel Josef Breuer. Psychosomatika jako pojem má svůj původ ve starověké řečtině, a to ze dvou slov: „psyché“ – duše a „soma“ – tělo. (sator)

Reklama

Reklama