Tvůrci:
Larry GelbartKamera:
Dominic PalmieriHrají:
Dennis Troy, Jason Bernard, Alan Alda, Mike Farrell, Harry Morgan, Loretta Swit, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)VOD (1)
Epizody(22)
To je showbyznis 1 (S10E01)
To je showbyznis 2 (S10E02)
Krize identity (S10E03)
Zaručené informace (S10E04)
Jen jim to nandej, Hawkeye (S10E05)
Pracující žena (S10E06)
Komunikační potíže (S10E07)
Krátký proces 1 (S10E08)
Krátký proces 2 (S10E09)
To byl den po Vánocích (S10E10)
Smrtí nic nekončí (S10E11)
Narozeninové dívky (S10E12)
Krev a střeva (S10E13)
Mše svatá (S10E14)
Zub tě osvobodí (S10E15)
Tlakové body (S10E16)
Kde je vůle, tam je i válka (S10E17)
Všeobecné pozdvižení (S10E18)
Hrdinové (S10E19)
Synové a kuželkáři (S10E20)
Zachyť to (S10E21)
Zlořečená koza (S10E22)
Díly těchto pozdějších sérií už jsem v TV vídal jen sporadicky. Ale teď, kdy si pouštím postupně celý seriál, musím říct, že M*A*S*H zrál jako dobré víno. Zpočátku to byly bouřlivé díly plné až šílených vtipů, kdy jednotlivé postavy měly předem dané neměnné a v každém díle se opakující role. Postupem času ale seriál dospíval a stával se zralejším. Některé postavy se začaly vyvíjet (především Hawkey, Margaret), stávaly se lidštějšími a uvěřitelnějšími. Jiné, u kterých by ani tak naivní divák jako já změnu nepochopil a těžko přijímal, musely odejít a byly nahrazeny postavami, které nebyly tak jasně dané. Nejviditelnějším důkazem zrání seriálu je nahrazení zcela prvoplánově jednoduchého "zloducha" Franka mnohem charakterově košatější postavou Charlese Winchestera III., jenž v některých dílech působil jako zloduch, v jiných se ale ukázala i jeho vysoká inteligence, vzdělání a také hluboká lidskost. Zpočátku jej člověk neměl rád skoro jako Franka, ale později pochopil, že je to v podstatě velmi dobrý člověk, který jen hodně těžce nese to šílené prostředí, do kterého se dostal, a i v tomto šílenství, v nejhorších chvílích svého dosavadního života, se snaží zachovat si co nejvíce z civilizovaného člověka a život si udělat co nejkulturnější. Je mi jasné, že tento vývoj souvisí s tím, že seriál vznikal 12 let, tedy 4x déle, než trvala korejská válka. Za tu dobu zestárli a zmoudřeli jak tvůrci seriálu, tak jejich diváci. U M*A*S*H je tak vidět posun k vyšší kvalitě a seriál je i v těchto pozdějších sériích snad ještě lepší než na začátku. A ne-li lepší, pak minimálně stejně dobrý. Ne nadarmo je považován za jeden z nejlepších seriálů všech dob. ()
Byť to tak nemusí vypadat, je znát dlouhodobá sestupná úroveň. ()
- Poté, co eso Marine navštívilo latrínu kvůli potřebě ulehčit si, BJ odkazuje na „zemi nebesky modrých vod“. Jedná se o narážku na Hammovo pivo a reklamu na něj. Reklama zněla takto: „Země nebeských vod – Hammovo pivo, ze země borovic, vznešené balzámy, přichází, osvěžující pivo, Hamm, osvěžující pivo, Hamm.“ (sator)
- V tomto díle B. J. Hunnicutt drží ledvinový konkrement (kámen) a ujišťuje Winchestra, že Klinger není infekční. Na ledvinové kameny se rozhodně holou rukou nesahá a jsou považovány i po vyjmutí z těla za infekční materiál a odesílány na biochemický/mikrobiologický rozbor. (Winster)
- Když přestanou chodit noviny do tábora, říká Potter (Harry Morgan), že pro něj je to o to horší, protože to bylo těsně před tím, než se chystal vyznal lásku Li'l Abner dívce Daisy Mae. Nejedná se o žádné celebrity jak by se zdálo, ale o postavy z komiksu „Li'l Abner“, který vycházel od roku 1943 a byl otiskován v novinách. (sator)