M*A*S*H - Série 10

(série)
všechny plakáty
Komedie / Drama / Válečný
USA, (1981–1982), 9 h 10 min (Minutáž: 25 min)

VOD (1)

Epizody(22)

malyLibor

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díly těchto pozdějších sérií už jsem v TV vídal jen sporadicky. Ale teď, kdy si pouštím postupně celý seriál, musím říct, že M*A*S*H zrál jako dobré víno. Zpočátku to byly bouřlivé díly plné až šílených vtipů, kdy jednotlivé postavy měly předem dané neměnné a v každém díle se opakující role. Postupem času ale seriál dospíval a stával se zralejším. Některé postavy se začaly vyvíjet (především Hawkey, Margaret), stávaly se lidštějšími a uvěřitelnějšími. Jiné, u kterých by ani tak naivní divák jako já změnu nepochopil a těžko přijímal, musely odejít a byly nahrazeny postavami, které nebyly tak jasně dané. Nejviditelnějším důkazem zrání seriálu je nahrazení zcela prvoplánově jednoduchého "zloducha" Franka mnohem charakterově košatější postavou Charlese Winchestera III., jenž v některých dílech působil jako zloduch, v jiných se ale ukázala i jeho vysoká inteligence, vzdělání a také hluboká lidskost. Zpočátku jej člověk neměl rád skoro jako Franka, ale později pochopil, že je to v podstatě velmi dobrý člověk, který jen hodně těžce nese to šílené prostředí, do kterého se dostal, a i v tomto šílenství, v nejhorších chvílích svého dosavadního života, se snaží zachovat si co nejvíce z civilizovaného člověka a život si udělat co nejkulturnější. Je mi jasné, že tento vývoj souvisí s tím, že seriál vznikal 12 let, tedy 4x déle, než trvala korejská válka. Za tu dobu zestárli a zmoudřeli jak tvůrci seriálu, tak jejich diváci. U M*A*S*H je tak vidět posun k vyšší kvalitě a seriál je i v těchto pozdějších sériích snad ještě lepší než na začátku. A ne-li lepší, pak minimálně stejně dobrý. Ne nadarmo je považován za jeden z nejlepších seriálů všech dob. ()

• Poté, co eso Marine navštívilo latrínu kvůli potřebě ulehčit si, BJ odkazuje na „zemi nebesky modrých vod“. Jedná se o narážku na Hammovo pivo a reklamu na něj. Reklama zněla takto: „Země nebeských vod – Hammovo pivo, ze země borovic, vznešené balzámy, přichází, osvěžující pivo, Hamm, osvěžující pivo, Hamm.“ (sator)
  • V tomto díle B. J. Hunnicutt drží ledvinový konkrement (kámen) a ujišťuje Winchestra, že Klinger není infekční. Na ledvinové kameny se rozhodně holou rukou nesahá a jsou považovány i po vyjmutí z těla za infekční materiál a odesílány na biochemický/mikrobiologický rozbor. (Winster)
  • Když přestanou chodit noviny do tábora, říká Potter (Harry Morgan), že pro něj je to o to horší, protože to bylo těsně před tím, než se chystal vyznal lásku Li'l Abner dívce Daisy Mae. Nejedná se o žádné celebrity jak by se zdálo, ale o postavy z komiksu „Li'l Abner“, který vycházel od roku 1943 a byl otiskován v novinách. (sator)