Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (267)

M*A*S*H (1972) 

Co dodat? Smích skrze slzy a slzy skrze smích... Seriál který navždy změnil svět...a potvrdil těm co už to věděli že válka je vůl...  Zhlédnout celý seriál v kuse by znamenalo 4 dny nespat... Seriál byl od výroby třikrát remasterován: v roce 1992, 2001 a v r. 2018 na 1080. ()

Série 1 (1972) (S01) 

Nádhera :-) ()

Na trh (1972) (S01E02) 

Posíláš si ho navoskovat? V seriálu se poprvé ozve píseň "My Blue Heaven" z roku 1927, hudbu zkomponoval Walter Donaldson text pochází od od Georgee Whitingae. Píseň zpívána v japonštině zní z vojenského reproduktoru a jejím interpretem je Teiichi Futamura. Slyšet ji lze v mnoha dalších epizodách. ()

Requiem pro lehkou váhu (1972) (S01E03) 

Co to dělám rRadare? Podepisujete prázdné papíry. A smi se to vůbec? Těžko říct já je nepodepisuji, to vy... Když otec Mulcahy (William Christopher) dokončí počítání do deseti a máchne rukou, na znamení knokautu, nápadně se to podobá takzvanému poslednímu pomazání v okamžiku smrti. ()

Šéfchirurg kdo? (1972) (S01E04) 

Chlemtat džín?! Na scéně se prvně objevuje desátník Max Kliger (Jamie Farr) a jedinkrát jej dabuje Vítězslav Bouchner. Ve všech ostatních epizodách mu hlas propůjčil Ladislav Potměšil. ()

Služka (1972) (S01E05) 

Modlím se za vás, píšu to aby sestry měli radost, jsem budhistka...😀 Přidal jsem Young Hi  Young Hi (Virginia Ann Lee) nazývají v českém dabingu myška. V angličtině ji oslovují slovem "moose" a nemá to s myší nic společného. Termín „moose“ pochází z japonského slova pro dceru „musume“ a označuje služebnice vojáků, se kterými lze zacházet téměř jako s otroky. ()

Yankee Doodle Doktor (1972) (S01E06) 

Válka není film a film není válka... Yankee Doodle je známá americká válečná píseň a Yankee Doodle Dandy americký film, obojí spojuje přepjaté, povinné a naivní vlastenectví a to měli na mysli tvůrci epizody, když ji nazvali "Yankee Doodle Doctor". Jednu dobu jsem váhal zda být doktor nebo herec...a jak to dopadlo? ()

Banány, krekry a oříšky (1972) (S01E07) 

...a korejci už nám došli ... steak na lačný žaludek ...😀 Název epizody, který bez znalosti souvislostí nedává smysl odkazuje na téma zbláznění se o které v této epizodě jde. Fráze “go bananas,”  naznačuje šílenství či ztrátu kontroly. Slovo "nut", tedy ořech lze také přeložit jako "blázen". Fráze  “drive someone crackers,” je obdoba "dohnat někoho k šílenství". ()

Kovboj (1972) (S01E08) 

Otec Mulcahyh (William Christopher) odříkává na operačním sále modlitbu za uzdravení v jidiš.  Mi shebeirach avoteinu, M'kor hab'racha l'imoteinu, Mi shebeirach imoteinu, M'kor habrachah l'avoteinu. Kéž je zdrojem síly Kdo žehnal těm před námi, Pomozte nám najít odvahu udělat ze svého života požehnání, Požehnej těm, kteří potřebují uzdravení pomocí  Obnova těla, obnova ducha A řekněme Amen. ()

Henry, prosím, vrať se domů (1972) (S01E09) 

Děkuji desátníku O'Reilly který ve skutečnosti vede tuto jednotku a mě používá jako zástěrku... Nejsem tu proto abych se zalíbil. To jste tu správně.. ()

Nenávidím tajemství (1972) (S01E10) 

Naviják zdobený polodrahokamy...to budou holky koukat... Nový člen MASHE na scéně, radarův medvídek se představuje...slabší kousek...Linda přenádherná... ()

Bakteriologická válka (1972) (S01E11) 

Zdálo se mi že jsem sodovkou a někdo mě vypil brčkem... Ještě krok a prokousnu ti košili až na tvou mužnou hruď... ()

Drahý otče (1972) (S01E12) 

První dopis otci... Pojď se mnou tati do jídelního stanu a já ti koupím kafe... Klinger ve velmi dramatické scéně... Nezapomeňte uvést věk a pohlaví k datu vašich posledních narozenin... Slyšel si, prý začali jednat o míru.. Na to nechci ani pomyslet... Scéna se Santou je tak absurdní, že se snad opravdu stala... Nevím jak to mají ostatní milocníci MASH, ale já ani na vteřinu nezapomínám uprostřed čeho se to všechno děje... 😢 ()

Edwina (1972) (S01E13) 

Nemusíš někoho poranit jenom proto, aby on tě neporanil první... 😱Ještě nikdy jsem nebyla v mužském stanu... Je stejný jako ženský, jen se zapíná na druhou stranu... Většina příběhů má víc dějových linek, tento je monotématický... ()

Love Story (1973) (S01E14) 

Co vyléčí mužovo zlomené srdce? Vysoké alimenty? Přiznám se že mám rád dudy...To mám říct děvčeti které skoro neznám ? Už jenom poslední věc, kdo je ten cizí chlap ve Vaší posteli? ()

Tuttle (1973) (S01E15) 

Ty tomu rozumíš? Ano,ale nesmím u toho myslet... Sparkey na scéně... Volajaké absůrdné a proto dobré.. 😉 ()

Rekordman (1973) (S01E16) 

Ahoj Frenku. Do toho vám nic není... Jsem vám vděčný pane, mohu pro vás něco udělat? Ano odejděte... ()

Drahý otče... Znovu (1973) (S01E18) 

Nechci aby sis myslel že je tu blázinec, tak organizovaní nejsme ...  Hawkeye Pierce (Alan Alda)  píše v dopisu svému otci:  Momentálně je velmi ticho, tati. Jediný muž v dohledu je Radar O'Reilly, úžasné dítě. Nikdy jsem nevěřil na mimosmyslové vnímání, ale pokud je možné, aby jeden člověk mohl číst myšlenky druhého člověka, tak radar má tuto schopnost, ten malý fízl. Takto zní originál, ale v češtině použili "ten malý vůl" což nedává moc smysl. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama