Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

RHK 

všechny recenze uživatele

Snad jediný seriál tak za posledních 20 let, u kterého jsem pokud možno sledoval všechny díly. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně jeden z nejkultovnějších seriálů, který je doslova napěchován skvělými hláškami a gagy. Alan Alda jakožto Hawkey je nezapomenutelný a jeho humor mi je velmi blízký. Kdo neviděl má velkou mezeru ve vzdělání. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Válka je vůl a Frank Burns ještě větší, přesto se mi díly s majorem Kuním ksichtem líbily nejvíc, protože takový Molotovovův koktejl jako ten, který vzniká, když přinutíte dvě tak rozdílné entity jako Frank a Benjamin Franklin Pierce koexistovat nějakou dobu pospolu, se poštěstí namíchat jednou za uherský rok. Příběh o lidech, kteří blbnou tím nejlepším způsobem, aby nezblbli tím nejhorším, si mě získal do poslední buňky a nutil mě držet jim palce ve chvilkách zdánlivého míru, kdy se nejzávažnějším problémem stával úkol dostat z domácí destilační aparatury něco, co by aspoň připomínalo slušné pití, i v časech, kdy se zdálo, že hrdinové budou co nevidět následovat příkladu světa a zblázní se. A naprosto netradičně pochválím český dabing, který se opravdu povedl. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Americký propagandistický seriál oslavující válku v Koreji. M*A*S*H je sice koncipován tak, aby svůj ideologický záměr ukryl pod nánosem humoru, avšak naprosto bezúspěšně. Během tří epizod, které jsem zhlédnul, se na mé tváři neobjevil byť jen jediný náznak úsměvu, což je pro údajně komediální seriál opravdu katastrofální vizitka. M*A*S*H lze označit za navýsost otravný počin plný sterilního tlachání, jehož oblíbenost leccos vypovídá o vkusu nenáročného diváka. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Franku, strčil jste si stetoskop moc hluboko do uší. Poškrábal jste si mozek." Není mi ctí, když k nebi stoupá vlajka s hvězdamy a pruhy, ale dost mne baví, když kapitáni v bílých pláštích berou válku z té humornější stránky, na kterou vojenská propaganda obvykle nepochopitelně zapomíná. Vždyť výzva „I ty se pojď zasmát při ochraně světového míru v Koreji (Vietnamu, Afganistánu, Iráku, Iránu)“ by jistě dokázala do uniformy navléct spoustu cool týpků, kteří by jinak neprojevili odpovědný zájem nechat se zastřelit pro zvýšení ceny akcií zbrojařských firem. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

MASH mam rád, ale rozhodně nepatřim mezi ty zarytý obdivovatele tohoto seriálu. Podle mě je úroveň jednotlivých dílů dost nevyrovnaná, takže některý by byly až na odpad (ty moralistický sračky, co režíroval Alda) a některý zase na 5 hvězdiček. Těch odpadovejch je samozřejmě mnohem míň. Navíc točit 11 let seriál o válce, která trvala 3 roky, je trochu na hovno. Kolikrát během těch 3 let vlastně slavili vánoce? Mam pocit, že snad 10×. Myslim, že to měli zabalit tak po 4. sérii. Možná bych dal i 4 hvězdičky, ale tim, že se MASH opakuje a zřejmě bude opakovat až do zblbnutí, se mi už nějak omrzel, takže je to za 3. Jinak jsem jim záviděl, že maj pořád sekanou. Já mam sekanou strašně rád. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Chcel som napísať ďalšiu z oslavných ód, ale nedokázal som to - M.A.S.H. je príliš dobrý seriál na to, aby som ho mohol popísať slovami a zároveň ho neurazil. 256 epizód, 128 hodín tej najkvalitnejšej filmovej zábavy, nespočet veselých i smutných ľudských etúd, to všetko korunované celovečerným rozlúčkovým filmom, pri ktorom som plakal spolu s lúčiacimi sa hrdinami. M.A.S.H. nie je seriál, to je životný štýl! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle už je klasika, kterou nepřetržitě vysílá nova a jak tahle serie skončí, tak se vysílá hned znova, v ty nove to snad musejí mít zaplacený nadosmrti a jestli ano, tak udělali skvěle, protože tenhle komediální seriál se asi nikdy neokouká a i když se po dobu natáčení vyměnila většina hlavních herců, tak to seriálu neuškodí spíš se tim seriál zpestří. Je to prostě výborná komedie z válečného prostředí ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější postava: Charles. Nejlepší záporák: Frank. Nejoblíbenější hláška: "Řikals, že je mrtvej? - A už je mu líp." Nejoblíbenější dialog: "Nevypadáte jako Číňan. - To by nevypadal ani Ling Čou." Nejoblíbenější epizoda: Příjezd B.J. Největší sympaťák: Traper ("Jsi ženatej? - Tu pomluvu vymyslela moje žena"). Nejlepší generál: "Tady generál O'Reilly." Nejlepší blondýna: Šťabajzna Margaret. Nejlepší doktor: Hawkeye. Nejlepší Libanonec: Klinger. Nejlepší kavalerista: Sherman T. Potter. Nejlepší šéf: Henry Blake. Nejlepší mechanik: Seržant Rizzo ("trvalo mi 11 let, než jsem se stal sežantem. 5 poprvé a 6 podruhé"). Nejlepší granát: Letákový. Nejlepší boxer: Otec Mulcahy ("Protestanti 15, katolíci 3. Ale my se jentak nedáme."). Nejzmatenější špión: Plukovník Flagg ("udržuji se ve stavu permanentního zmatení"). Nejlepší barva: zelená ("tuhle jsem se řízl a tekla mi khaki"). Nejlepší věta na baru: "Ne peníze, ne ohnivá voda." Nejlepší nápoj: Hroznový Nehai. Nejlepší... P.S. Co píše Canakja je naprostá pravda, ale tak nějak jsem si na seriál zvykl, že mi chybí, když ho zrovna nevysílají. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době svého odvysílání na americkém televizním trhu znamenal tenhle sitcom skutečnou bombu, při mimořádně vysoké konkurenci televizních stanic dokázal sám o sobě vylidňovat celé ulice. Tvůrci přistoupili k tématu jinak než Altman, který natočil hodně syrový nepříjemný protiválečný film o absurditách války. Seriálový MASH je zřetelně mainstreamovější, plný pozitivně laděného humoru s akcentováním humanistických hodnot při zachování původního protiválečného vyznění příběhu. Seriál slavil úspěch prakticky všude, kde se objevil, pokud vím, výjimečně vlídného přijetí se mu dostalo zejména v Izraeli, kde holt mají s válečnou tématikou své zkušenosti, tak proč se u toho aspoň nezasmát. Pro Novu znamenal MASH vynikající start a seriál byl mnohokrát reprízovaný. V českém prostředí se mu musí přiznat jeden obrovský klad, a to výborný dabing, mimochodem v rámci produkce televize Nova opravdu výjimečný, protože komerční stanice tradičně vysokou kvalitu českého dabingu v průběhu 90. let v podstatě zlikvidovaly. České dialogy a podání herců byly údajně lepší než v originále. Pro mě MASH nikdy nebyl vyložený kult, přece jen mi vadila určitá uhlazenost prostředí a především kvalita seriálu během času šla dolů, pozdější díly někdy vykrádaly samy sebe. Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto seriálu jsem strávil hodně snídaní. Ikdyž jde samozřejmě o smutné téma, tedy války, s touhle partou divák vážný nezůstane. Někdy mě až fascinovalo, s jakou lehkostí je zde humor podáván a některé sarkastické, ironické poznámky třeba Hawkeyho a B.J. mě opravdu dostávaly na lopatky. A jak už zde někteří poznamenali, kvalita humoru šla směrem k novějším epizodám nahoru, což není moc časté. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezničitelné jako pompéznost v rodu Winchesterů.. Ačkoliv jako kolovrátek běží v televizi stále dokola, stěží se okouká. Pod vším tím smíchem a legrací je ukrytá hřejivá lidskost a vzdorný pacifismus, symbolizován Švejkem z Maine Hawkeye Piercem (skvělý Alda). Klingerovy pokusy o paragraf 8 jsou nesmírně rafinované.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dozvíme-li se, že seriál, o který se zajímáme, má více než 30 epizod, propadneme chmurám a skleslosti; je to očekávání, které se takřka nemýlí. MASH, ta zkratka amerických zdravotních praporů z krvavé korejské války, zvané pro časté frontové přesuny v první polovině jejího trvání také "čtverylková", je velkou výpovědí o stavu americké společnosti na počátku poslední čtvrtiny minulého století. Na rozdíl od filmu a jeho syrovosti, která neskrývá nic z drsností tohoto absurdního, de iure dodneška trvajícího konfliktu, reprezentuje MASH od počátku jakousi zprostředkovanou a velmi vzdálenou variaci na všelidská témata, která je soustavně provozována v kulisách z Korejského poloostrova. Jak víme z amerického dokumentárního filmu o Aldovi, první měsíce a léta seriálu nebyla valná; jeho popularita stoupala pozvolna a začala kulminovat zhruba od 3.-5. ročníku. tj od doby, kdy se podstatně změnil jeho tvůrčí tým, jehož stále viditelnějším protagonistou se stával krok za krokem právě Alan Alda. Výrazněji se v něm také začal zrcadlit povietnamský syndrom, dědictví paralelní války, v níž Američané utrpěli porážku a jež byla v levicově cítící části americké společnosti těžce diskreditována svou krutostí, značnými počty válečných zločinů i zločinců, jež provázely tuto "americkou misi". To všechno vyvolalo velké pochyby, které do aldovské části MASHe vnášejí pocity ne padesátých, ale zcela jednoznačně sedmdesátých let. Tvůrčí dílna, ve kterou se seriál nečekaně proměnil, i celá řada postupných změn, které takto do něj byly vnášeny včetně minimálně jedné generační obměny, docílily již popisovaný unikátní efekt: čím více epizod seriál měl, tím více stoupala jeho úroveň. Řečeno s jistou nadsázkou, Aldovi se podařilo do této tvůrčí dílny vnést ducha dědiců autorských manufaktur všech dob a věků. (U nás obdobné postupy s jistým, zhruba desetiletým předstihem uplatňovala ve svých průrazných avantgardních inscenacích kdysi liberecká Ypsilonka kolem Jana Schmida). Za zmínku stojí, že v přepočtu na standardní časové trvání seriálové produkce se jedná o seriál vlastně ne tak rozsáhlý (počet epizod se tímto způsobem zmenšuje z 255 na cca 60-120). Přesto - nebo právě proto - jde o dílo, které svou mimořádnou kvalitou zasáhlo nejenom amerického a českého, ale z toho, co je známo, i světového televizního diváka. Dílo, které je oslavou lidské poctivosti, slušnosti, pracovitosti, ale i veselosti, shovívavosti k lidským zvláštnostem a odlišnostem, jež nesdílíme, schopností sebeironie, sebesrandy, ale také pochopení pro okamžiky, kdy nevíme kudy kam. Dílo oslavy lidské solidarity a sounáležitosti, tedy toho, co soudobá společnost postrádá snad nejvíce. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

M*A*S*H. Aneb jednoduchý návod, jak si zlepšit den už u snídaně. Téměř pravidelně sleduji jednu epizodu každé ráno a doopravdy jsem si zamiloval tento seriál. Každá jednotlivá epizoda ihned vtáhne diváka do děje a dokáže nejen pobavit nad absurditami armádních protokolů a války všeobecně, ale každá postava, či problém dokáže dojmout rozdílným způsobem a za to si tohoto díla nesmírně cením. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál patří k mým nejoblíbenějším! :-) vynikající herecké obsazení, inteligentní a osobitý humor, mě stále a stále dokáže rozesmát a pobavit. Vážnější a dojemné scény mě dokáží opět pořádně dojmout, přestože jsem ho viděla snad stokrát a vím o čem díly jsou. MASH může běžet v televizi do nekonečna a já zato budu nesmírně vděčná :-) ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama