Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepší seriál 70.rokov a má veľa fanúšikov aj dnes. Tento seriál vám odporučí každý a ja tak isto. Vynikajúci seriál z prostredia vojenskej poľnej nemocnice v kórejskej vojne.Veľmi humorne podané ako vážne, tak aj veselé situácie. Ale nesmieme tiež zabúdať na diely, ktoré boli mienené úplne vážne. No pre mňa je to fakt výborne urobené a šírim len chválu a všetkým odporúčam. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezničitelné jako pompéznost v rodu Winchesterů.. Ačkoliv jako kolovrátek běží v televizi stále dokola, stěží se okouká. Pod vším tím smíchem a legrací je ukrytá hřejivá lidskost a vzdorný pacifismus, symbolizován Švejkem z Maine Hawkeye Piercem (skvělý Alda). Klingerovy pokusy o paragraf 8 jsou nesmírně rafinované.. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Přeskočme chrupavky a jděme tomu takříkajíc na kost'' . MASH je úžasný. Je velmi zajímavé sledovat první díly, kde Alda jen hrál i ty pozdější, ke kterým pomáhal psát scénáře. Snad proto také některé nejsou jen psinou, ale jsou vážné a mrazí z nich. jeden mne tenkrát úplně dostal, vzpomínám so, že Hawkeye měl sen, kde plul na loďce a neměl ruce... Naštěstí těchto dílů nebylo moc, ale své místo v seriálu rozhodně mají. Korejská válka byl strašný masakr a je neuvěřitelné, že jeden z nejlepších komediálních seriálů všech dob se odehrává v řeznictví polní chirurgie kousek od frontových linií. Tohle je za 5 šampusek! * * * * * ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Řadí se k jedněm z mála seriálu podobnýho ražení, který je vtipný i po opravdu dloooouhé době, i když se vtip samozřejmě s každou další sérií pomaloučku ztenčoval. A v některejch chvílích byl Alan Alda a jeho otřesný moralizování a svatouškovství k nevydržení. Kdyby se později tak netlačilo na tu dramatickou linku, udělalo by se líp. A co mi vyloženě vadilo, bylo často opakovaný schéma - člověk s nějakým "válečným názorem nebo válečným problémem", co dostane plný hrsti poučení od všeználka Hawkeye. Nicméně, i přesto všechno se na Mash ráda podívám a hlavně první 4 série jsou velice, velice vtipný (ačkoliv moje nejoblíbenější postava - Charles - přijde až v sériích novějších). Ovšem Frank byl taky super. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Skvely serial s velmi propracovanymi postavami a vybornym humorem, lec kvalita pozdejsich serii trochu upadala. I tak ale mimoradny pocin mezi sitcomy. Presto je svym zpracovanim a postupnou promenou postav, pribehu a charakteru celeho serialu z cisteho sitcomu na "dramady" (dramatricke komedie) ojedinelym a nezapomenutelnym pocinem. Zkratka, jeden z nejlepsich serialu, co byl kdy natocen. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Mobilní armádní chirurgické nemocnice byly jednotky polních nemocnic americké armády koncipované v roce 1946 jako náhrady za nemocniční jednotky Auxiliary Surgical Group z doby 2. světové války, které se staly zastaralými. (sator)
  • Plukovník Henry Blake (McLean Stevenson), jak je nazýván v českém dabingu, má ve skutečnosti hodnost podplukovníka (v původním znění je to "lieutenant colonel"). (Matamoroz)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama