Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele Dr. Hawkeye k tomuto seriálu (66)

M*A*S*H - Úvodní epizoda (1972) (S01E01) 

Klasická epizoda, která hned od prvních záběrů jasně dává najevo, co budeme v dalších 11 sezónách (!) sledovat. Jistě, některé postavy zmizí dřív, než je stihneme pořádně poznat (kpt. Jones byl dle tvůrců omyl, v korejské válce doktoři černé pleti nepracoval; neohřál se ani anestetik "Ošklivý John), jiní jsou nahrazeni jinými herci (otec Mulcahy), ale jádro zůstává po mnoho epizod a tvoří společně televizní legendu... Nastolí se zde i po několik sezón opakovaný postup - Hawkeye s Trapperem (a později B.J.) udělají malér, po krku jim jde nějaký generál, ale když uvidí, jak skvělí jsou chirurgové, vše je odpuštěno... A jako ozdoba první sezóny poručík Dishová... ()

Na trh (1972) (S01E02) 

Jeden z asi nejfilmovějších dílů. Vydáme se do Soulu, Hawkeye z Trapperem zlikvidují Henrymu kancelář, aby mohli vynést stůl, který následně stoupá a stoupá. K tomu spousta hudby, která v pozdějších epizodách už tolik prostoru nedostávala... Jistě, je asi trochu pochybné, že by si velící jednotky, jejíž první písmeno znamená Mobilní, dovezl vyřezávaný dubový stůl... ()

Yankee Doodle Doktor (1972) (S01E06) 

Jedna z mých nejoblíbenějších epizod. Hawkeyeho a Trapperova verze bratří Marxů je už klasika... ()

Edwina (1972) (S01E13) 

Úžasně přímočará epizoda, která se zaměřuje jen na jeden příběh bez nutnosti mísit dvě dějové linie... A Hawkeyeho rendezvous s Edwinou je až groteskní... ()

Někdy kulku uslyšíš (1973) (S01E17) 

Přelomová epizoda, v níž nežere anonymní voják, ale Hawkeyeho kamarád. MASH se tím dostal o úroveň výš a málokterá z pozdějších epizod byla už jen čistá řachanda. Skvělá epizoda... ()

Charlie o páté (1973) (S02E02) 

Jedna z těch nejzapamatovatelnějších epizod o severokorejském letci, snažícím se neúspěšně zlikvidovat skládku prošlé munice... ()

Vše pro boty (1974) (S02E17) 

- Mají tě rádi, Franku. - Jejich nenávist mě zmátla. Aneb o kohoutkovi a slepičce v armádním stylu, kdy Hawkeye potřebuje nové boty, ale Zale mu je sežene, když mu domluví zubaře, který ale chce do Japonska a dovolenou od Henryho dostane jen když Šťabajzna stáhne hlášení, ale ta to udělá jen když pro Franka uspořádají oslavu, ale dort Radar sežene jen za rande se sestrou, která chce sušák na vlasy, který Klinger obětuje za podepsaný paragraf 8... A je od začátku jasné, že tenhle domeček z karet je velmi křehký a zákonitě se musí zhroutit... ()

Adamova žebra (1974) (S03E11) 

"Chcem pořádné jídlo!!!" Klasika, v níž se Hawkeye dotýká bran šílenství kvůli monotónní stravě. ()

Hej doktore (1975) (S04E06) 

Poměrně dost akční a na realizaci jistě nákladná epizoda. Frankova demoliční jízda tankem skrz tábor jistě stála za to. ()

Drahá Mildred (1975) (S04E08) 

Plukovník Potter v parafrázi na Hawkeyeho epizody "Drahý otče...", ovšem píše manželce. Výborná epizoda... ()

O paroháčích a lidech (1975) (S04E12) 

B.J. se pomalu stává důležitou postavou, zatímco z Franka Burnse se stává karikatura... ()

Drahá mami (1975) (S04E17) 

Tentokrát píše dopis Radar domů mamince. Opět solidní epizoda. ()

Hawkeye (1976) (S04E19) 

Já tuhle sebestřednou sólo epizodu vážně moc nemusím... ()

Novocainová vzpoura (1976) (S04E21) 

Frank už je skutečně jen pouhou karikaturou, byť scéna z operačního sálu z jeho zkresleného pohledu stála za to. ()

Probuzení (1976) (S04E24) 

Tyhle střihové epizody mi zprvu moc neseděly, ale po letech mi přijdou vlastně strašně fajn. Ta absurdita tanečních vystoupení a komiků v USA v kontrastu s krvavou realitou války... ()

Interview (1976) (S04E25) 

Válečný reportér Clete Roberts jako válečný reportér Clete Roberts dělá rozhovor s osazenstvem MASH (s výjimkou absentující majora Houlihanové) a připomíná, že válka je peklo. ()

Stěhování 1 (1976) (S05E01) 

Ano, M v MASH znamená mobilní, a tak je na začátku páté sezóny nucena se přesunout... ()

Stěhování 2 (1976) (S05E02) 

Realizačně opět jedna z náročnějších epizod. Jen té techniky zapojené při stěhování MASHe a pomalý konec Klingera v ženských šatech... ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama