Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele LEATHERFAC k tomuto seriálu (29)

M*A*S*H (1972) 

Český dabing je moc fajn, za začátku je trochu cítit, že je to dělané v podmínkách tak trochu "na koleně" ale s dalšími sériemi se to lepší a lepší. Jen bych měl jednu výtku vůči dabingu Franka Burnse. Tahle postava mě vždycky iritovala. Myslel jsem, že je to tím jak je celkově zahraná. Nicméně když jsem si pustil poprvé originální zvuk, zjistil jsem, že v originále má Frank celkem výrazný mužný hlas a vlastně není zdaleka tak otravný jako česká verze Václava Kopa, který má hlas veskrze tak nepříjemný a iritující, že dělá z Franka často nemístnou a neživoucí parodii. Takže s odchodem této postavy jsem si celkem oddechl a to i přesto, že jeho část seriálu byla celkově více vtipná (i přes jeho přítomnost a i přesto, že se většina dílů motá kolem neustálých bojůvek dvojice majorů s dvojicí kapitánů). Teď vidím, že vlastně zbytečně, protože měl iritoval pouze český hlas Franka. Pozdější část seriálu sice poněkud zvážněla, ale to není vůbec na škodu - prostě přirozený vývoj. Margaret se už nechová jako zelená vygumovaná píča (jí prospěl odchod Franka asi nejvíc). B.J. hraje svůj part druhých houslí a vrchního nahrávače stejně dobře jako před tím Traper. Akorát, že je občas otravný svým rodinným životem a co se týká milostných eskapád, je tím pádem mnohem větší suchar než býval Traper. Ten byl sice větší numero, ale k srdci mi taky zrovna dvakrát nepřirostl, takže mě jeho odchod tak netrápil. Postava Henryho byla fajn, ale občas byla taky na hraně parodie (a to nejen v českém znění) a časem se neměla moc kam dál rozvíjet. Oproti tomu jeho náhrada v podobě plukovníka Pottera je naprosto živoucí, vtipná, otcovská (v nejlepším slova smyslu) takže náhrada více než dobrá. Postava Radara zpočátku roztomile vtipná, začíná časem lézt spíš na nervy, takže jeho odchod sice vezme seriálu kus sebe sama, ale přesto přijde v pravý čas. Klingera jsem měl raději jako travesti verzi, ale jeho pohnutky chápu - postavu bylo potřeba už někam posunout dál. Charles je postava víceméně do počtu - někdo protivný, jako oponent dvou kapitánů. Což mu jde celkem obstojně, ale je to postava, která ani vyloženě nevadí, ale ani si ji neoblíbíte. Naštěstí nemá zdaleka tolik prostoru jako Frank. Jinak celkově seriál je krom Simpsnů z mých nejoblíbenějších, svým prostředím lidí odtržených válkou daleko od domova, kteří si přesto dokážou udržet bláznivý humor jako to, co je drží nad vodou, aby to všechno nějak přežili, je v podstatě to samé i pro mě v reálném životě. Pomáhá mi držet se nad vodou, ve chvílích, kdy člověku není vůbec do smíchu. A to není vůbec málo a za to patří tvůrcům veliký dík. :) ()

Spodky (1973) (S01E19) 

Jedna z nejvtipnějších epizod prvních sérií :-) Je z ní cítit aldovský humor. ()

Žhavé rty a prázdná náruč (1973) (S02E14) 

Margaret tu Henrymu říká, že vypadá jako její otec než zemřel... Ten se ovšem v  jedné z pozdějších sérií objevá živý a zdravý... ()

Zamilovaný Henry (1974) (S02E16) 

"Za prvé - děkuji ti z hloubi svých úst, za druhé - nejsme na parkovišti střední školy a za třetí - jeden z nás miluje Henryho Blejka a jsem to já..."  :-)) ()

Jaro (1974) (S03E06) 

"Nemůžete točit důstojníkem!" tak to je úplně nejvíc hláška   :-)) ()

Der Tag (1976) (S04E18) 

Upřímně musím prohlásit, že Václav Knop - dabér Franka - má nejnechutnější hlas českého dabingu všech dob a jeho smích je snad nejodpornější na celém širém světě... Postava Franka je v této sérii už na pokraji snesitelnosti a nutno podotknout že především zásluhou V.K. Když si pustíte originální verzi, Frank má celkem normální, mužný a dalo by se říct i sympatický hlas. ()

Série 6 (1977) (S06) 

Tvůrci si naštěstí včas uvědomili, že postava Franka už jede minimálně jednu až dvě série "na mrtvém koni" a rozhodli se velmi správně pro výměnu. Charles je mnohem zajímavější postava, nikoliv černobílá, procházející vývojem a tudíž pro seriál přínosná. Odchod Franka otevřel neůmyslně dveře novému vývoji také Margaret, což je dobře. Potter je skvělá postava, skvěle napsaná, zahraná i nadabovaná. Dalo by se říct, že Potter si postupně nenápadně krade seriál pro sebe. Ne že by Hawkeye ubylo, ale spíš dostal konečně odpovídající sparingpartnery, kteří jsou schopni s ním držet krok, ba dokonce ho občas dokáží i přehrát - takže síly jsou najednou mnohem vyrovnanější. Dokonce i Klinger dorostl z původního komparzisty do klubu zdatných sekundantů. Stejně jako Margaret, která bez Franka dostává mnohem víc prostoru k vývoji. Ani Henry, ani Traper ani Frank Hawkeymu nebyli dostateční hráči a tak se seriál časem začal točit příliš kolem něj. Což ovšem nebyla Aldova chyba, že neměl odpovídající spoluhráče. Tato série to skvěle napravila a stala se tak jednou z nejlepších. Jediný kdo tu ještě stále zůstal jet na mrtvém koni je postava Radara, který už se prostě do nové sestavy nehodí a stává se nadbytečným. Což naštěstí tvůrci také zaregistrovali a tak Radara postupně ubývá a do předu se nezadržitelně dere jistý nosatý libanonec... ()

Padlý idol (1977) (S06E03) 

Od téhle epizody mi Radar začal definitivně lézt na nervy. Ufňukané nedomrlé mimino - řekl mu to zcela přesně. A pánbíčkářský Mulcahy tomu dodává korunu... ()

Dočasná výměna (1978) (S06E22) 

Dupree je otravnější než Frank - a to už je co říct - jeho linie mě moc nebavila, ale scéna Margaret a její kamarádky je jedna z nejsilnějších celého seriálu. Spousta postav si během seriálu prošla dlouhou cestu, Klinger k čím dál lepšímu, Radar přesně naopak, ale major H. se proměnila asi nejvíc. Tato scéna je velký milník na této její cestě. A upřímně: tuto Margaret mám mnohem raději, nežli tu dřívější. Je velká škoda, že třeba Frank podobnou šanci vývoje nikdy nedostal. Spíš byl čím dál otravnější, až se z něj stala jen neživoucí ne-uvěřitelná parodie sebe sama. Člověk ho už nebral vážně. Přitom kdyby tvůrci trochu ubrali a nedělali z něj tak jednoznačného pitomce a slabocha a dali té postavě trochu hloubky a uvěřitelnosti, byl by to pro seriál jen přínos. Naštěstí Charles, který ho vystřídal je zcela jiné kafe. Je to zároveň nabubřelý snob, tak trochu mizera a lump, ale není to slaboch a má osobnost. A v pár dílech, scénách ukáže, že má v sobě i jistý škodolibý smysl pro humor a noblesu a hlavně i kousek citlivé duše, pro kterou si Davida Ogdena Stierse prostě zamilujete. A právě tyhle nejednoznačné a nečernobílé osobnosti, jsou mnohem uvěřitelnější a reálnější, než ty černobílé. Lidé nejsou jen zlí, nebo jen dobří. Všichni máme v sobě kousek obojího... ()

Mír s námi (1978) (S07E02) 

...á takhle vznikl B.Jův nechutný knír. ()

B.J. Papa San (1979) (S07E16) 

Od sedmé série se B.J. začíná měnit. Začne nosit nechutný knír, čím dál častěji kňourá po své rodince a ztrácí ten počáteční nadhled a vtip. A dost často se chová tak idiotsky, že je až na facku. A samozřemě vždy ctnostný a věrný manžel - žádné eskapády se sestrami, prostě Mireček Dušínů jak vyšitý. Traper mě sice taky moc nebavil - jen nahrávač pro Hawkeyho, ale aspoň to nebyl takový správňák. Děvkaři a bohémové jsou mi sympatičtější... B.J. je nudná postava. ()

Cena (1979) (S07E18) 

Jedna z nejdojemnějších a nejsilnějších scén seriálu, plukovník je velký frajer... ()

Noc u Rosie (1979) (S07E24) 

Trochu slabší díl. Rosie během seriálu hrálo hned několik hereček - tahle je z nich jednoznačně nejprotivnější a nejmíň sympatická. ()

Příliš mnoho kuchařů (1979) (S08E01) 

Po dílu s plukovníkovým koněm a darováním  vysloužilému korejskému plukovníkovi, další z těch nejdojemnějších scén seriálu. Margaret ušla opravdu velkou cestu... Tam kde seriál v těchto pozdějších sériích ubral na třeskutém vtipkování, tam přidal na opravdovosti a hloubce. A já za to tvůrcům ve stoje tleskám... ()

Kdo jsi, Margaret? (1979) (S08E02) 

Uááá tenhle dál je napěchovaný hláškama: když přišel pane, zrovna jste odešel, tak jsem ho dal do odešlých...  / Co to říká? No buď mi děkuje, že jsem mu zachránil život, nebo má těsné spoďáry...   / Jsme na to hrdí, právě to bylo schváleno prasečí radou - á to je její předseda B.J. Hunnicutt / Vyfoť si tohle. Chceš na to omáčku?/ Klingere je tady někdo? Ne, jsem tu už 20 minut a ještě jsem nikoho neviděl.../ ()

Sbohem Radare (2) (1979) (S08E05) 

Scénaristicky geniální rozlučka za pochodu, je víc než symbolická a výmluvná. Tak jak se tu děje všechno za pochodu, děje se stejně i loučení. Radar procházející prázdnou vyzdobenou jídelnou je víc než dojemný a při loučení s Hawkeym skrz dveře operačního sálu těžko nezaslzet... A tak i když se Radar stal v posledních sériích postavou lehce otravnou a vlastně nadbytečnou a je dobře, že odchází, tenhle díl je prostě doják, to nelze popřít... ()

Pan a paní Kdo? (1979) (S08E09) 

Mám pocit, čeští herci namluvili seriál líp než v originále :-) Trávníček, Brabec, Potměšil, Krbová a hlavně Molčík jako Winchester kralují. Molčík je opravdu excelentní. Nikdo neumí tak dokonale syknout "mrcho!" jako on. Mimochodem patrně jediný český dabér starší nežli herec hrající jeho postavu - konkrétně o 3 roky, bohužel zřejmě i jediný který nás taky dřív opustil - tedy v roce 2014, zatímco Ogden Stiers ho přežil o čtyři roky. Vlastně ne - Ladislav Potměšil nás opustil v roce 2021, zatímco o deset let starší Jamie Farr (Klinger) stále žije.  PS: škoda, že paní Winchesterová lll. se už v seriálu dále neobjevila. ()

Cesta ke žlutému mostu (1979) (S08E10) 

Konečně Rizzo! Jen tady ho ještě mluví někdo jiný, nebo jen dabér ještě nevychytal ten správný hlas? ()

Bitva o kapitána (1979) (S08E13) 

Tahle poslední verze Rosie je teda pěkně na ranu - stejně jako mešní flanďák, kterého bohužel neposlali domů s Radarem. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama