Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • Doktoři mobilní chirurgické nemocnice MASH mluví o množství krve v jednotkách. Jednotka ale není konkrétní objem. Krev pro operaci je v láhvi či vaku a pohybuje se v rozmezí 350–500 ml. Souvisí to s množstvím, které se odebírá při transfuzi, a to je cca 450 ml. Na komplikovanější operaci je potřeba i 10 jednotek krve. (sator)
  • V seriálu se objevuje často slovo „rekvizice“. V tomto případě se jedná o vymáhání materiálu z moci úřední. (sator)
  • Radarův (Gary Burghoff) medvídek se na dlouhá léta ztratil neznámo kam. Sám Gary Burghoff po něm léta pátral, až ho našel na aukci hollywoodských memorabilií, kde jej dražil televizní výtvarník, který na seriálu pracoval. Burghoff jej za 11 tisíc amerických dolarů vydražil. A pak po několika letech jej poslal znovu do aukce s dojemným vlastnoručně psaným dopisem. V seriálu se objeví ještě jeden „Radarův“ medvídek, kterého dávají do časové schránky pro příští generace, a to v epizodě Jak jde čas (1983). (sator)
  • Sanitka přijíždějící k vrtulníku na začátku každé epizody je Dodge WC-54 Ambulance. Byla hlavní vojenskou sanitní variantou lehkých nákladních vozů Dodge WC s pohonem kol 4x4, vyvinutá během 2. světové války. Vyráběla se od roku 1942 do roku 1945 a sloužila jako hlavní specializovaná ambulance americké armády, přičemž ještě sloužila v korejské válce ve zdravotnickém sboru armády Spojených států. Některé pak ještě sloužily ještě v 60. letech v armádách evropských zemí. (sator)
  • Koktejl Shirley Temple, který čas od času v důstojnickém baru někdo objedná, je nealkoholický nápoj. Je tradičně vyráběný ze zázvorového piva, citronové nebo limetkové šťávy s troškou grenadiny a ozdobený Maraschino třešní. Tyto koktejly jsou často podávány dětem, které stolují s dospělými místo alkoholových koktejlů. Koktejl byl vynalezen barmanem v Chasen's, restauraci v západním Hollywoodu v Kalifornii, pro tehdy dětskou herečku Shirley Temple. Sama Temple ale nebyla fanouškem tohoto nápoje. (sator)
  • Seržant „Sparky“ Pryor (Dennis Fimple) je neviditelná a neslyšená osoba na druhém konci telefonní linky 4077 a slouží jako jediné bezprostřední spojení této linky se zbytkem světa. Sparky je běžná přezdívka pro lidi a zvířata. V Anglii se používá pro elektrikáře. (sator)
  • Jednotky MASH měly 60 lůžek, k jejichž přesunu bylo zapotřebí 50 velkých nákladních automobilů a jejichž příprava trvala 24 hodin. (sator)
  • První hraný film, který zobrazuje práci jednotek MASH, je Battle Circus (1953). (sator)
  • Z nutnosti byla jednotka „4077. MASH“ v románu Richarda Hookera, filmu a televizním seriálu menší než skutečné jednotky MASH. Fiktivní 4077. tvořili čtyři všeobecní chirurgové a jeden neurochirurg, asi 10 sester a 50–70 mužů. Za průměrných 24 hodin mohli projít 300 zraněnými vojáky. Pro srovnání, 8076. mobilní armádní chirurgická nemocnice měla personál čítající 10 lékařů, 12 ošetřovatelů a 89 vojáků různých lékařských a nelékařských specializací. Při jedné příležitosti jednotka zvládla více než 600 pacientů během 24 hodin. (sator)
  • Mobilní armádní chirurgické nemocnice byly jednotky polních nemocnic americké armády koncipované v roce 1946 jako náhrady za nemocniční jednotky Auxiliary Surgical Group z doby 2. světové války, které se staly zastaralými. (sator)
  • Americká armáda deaktivovala poslední jednotku MASH 16. února 2006. Nástupcem Mobilní armádní chirurgické nemocnice je Nemocnice bojové podpory. (sator)
  • Pět jednotek MASH bylo vytvořeno de iure mezi rokem 1948 a začátkem roku 1950, ale nebyly vybaveny personálem ani připraveny k boji, když Severní Korea napadla 25. června 1950 Jižní Koreu. V Koreji poté působilo celkem sedm jednotek MASH. Ne všechny byly aktivní po celé období. (sator)
  • Radarova (Gary Burghoff) pletená kšiltovka, kterou celý seriál nesundá z hlavy, nese vojenské označení M1941. Byla standardní součástí uniformy pro poddůstojníky americké armády od roku 1942. Byla vyrobena z vlny s krátkým kšiltem vpředu a s klapkami, které se daly sklopit, aby zakryly uši v chladném počasí. Čepice byla mezi vojáky oblíbená, ale důstojníci ji neměli rádi, protože ji považovali za nedbalou, a tak byla od roku 1943 postupně nahrazována tzv. „Military Fatigue Caps“. V době korejské války už „Radarova“ čepice nebyla standardním vybavením, ale byla ještě dostupná. (sator)
  • Patricia Stevens se objevila v rolích několika zdravotních sester a v titulcích byla uvedena pod různými jmény: např. jako zdravotní sestra poručík Stevensová, poručík Mitchellová a poručík Bakerová. (sator)
  • Hvězdičky v názvu M*A*S*H nejsou součástí oficiální vojenské zkratky. Americké zdroje uvádí, že se poprvé objevily v názvu knihy „MASH: A Novel About Three Army Doctors“ (česky „M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy“) a až později byly použity na plakátech k M*A*S*H (1970). Ale není tomu tak. První vydání knihy Richarda Hookera z roku 1968 hvězdičky mezi písmeny neobsahují. Takže první výskyt byl nejspíše na plakátu k filmu. (sator)
  • Vojenské označení na dveřích stanu „bažina“ je "BOQ NUMBER 6". Bachelor Officer Quarters jsou ubikace na amerických vojenských základnách pro ubytovávání důstojníků. (sator)
  • Na dveřích „bažiny“ je zvláštní grafický symbol. Jedná se o starověký maurský symbol, který přináší štěstí a odhání zlo. (sator)
  • Slovo „mash“ je lidové pojmenování pro někoho, kdo žil v bažinách nebo slatiništích. Je odvozené ze staroanglického „mersc“. To by tedy mohl být jeden důvodů, proč Hawkeye Pierce (Alan Alda) a B.J. Hunnicutt (Wayne Rogers) nazvali svůj stan bažinou. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama