Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • Spoiler: Tyto postavy v seriálu zemřely: plukovník Blake (McLean Stevenson), když bylo jeho letadlo sestřeleno; řidič sanitky O'Donnell v dopravní nehodě a sestra Millie Carpenterová, když šlápla na minu. Také imaginární postava kapitán Tuttle zemřel na frontě a daroval všechny své peníze sirotčinci. (HappySmile)
  • Spoiler: Když McLean Stevenson (Henry Blake) oznámil, že chce ze seriálu odejít, scenáristé napsali scénář k dílu, ve kterém je Blake poslán domů, ale v poslední scéně Radar (Gary Burghoff) všem oznámí, že jeho vrtulník byl sestřelen. Stránka scénáře, která tento okamžik popisovala, byla hercům dána až těsně předtím, než se scéna začala točit. Do té doby si herci mysleli, že jim Radar řekne, že Henry dorazil v pořádku domů. Tvůrci takto chtěli docílit toho, aby scéna herecké výkony byly co nejautentičtější. Zafungovalo to tak dobře, že jeden z doktorů nechtěně upustil na zem chirurgický nástroj, který zařinčel. Scéna se kvůli tomu natáčela ještě jednou, ale nakonec se použil původní záběr. (HappySmile)

M*A*S*H - Stěhování 2 (1976) (epizoda) (S05E02)

  • Spoiler: Zlomový díl pro vývoj postavy Maxe Klingera (Jamie Farr), který na naléhání plukovníka Pottera (Harry Morgan) rozdá celou svou sbírku dámských šatů místním kurtizánám, čímž de facto končí se snahou vyváznout z války získáním „paragrafu 8“. (sator)

M*A*S*H - Železňák Kelly (1974) (epizoda) (S03E04)

  • Spoiler: Generál „Železňák“ Kelly (Keene Curtis) přijede na inspekci a zemře na infarkt. V korejské válce byli jedinými padlými americkými generály Walton Walker při autonehodě a Bryant Moore, který zemřel po nehodě vrtulníku na infarkt. (sator)

M*A*S*H - Nashledanou, sbohem a amen (1983) (epizoda) (S11E16)

  • Spoiler: V seriálu Simpsonovi (od r. 1989) v epizodě Napůl slušný návrh odlétá Marge pryč na víkend se svým bývalým přítelem Artiem Ziffem a Homer na ni mává ze země. Hned poté začne hrát znělka ze seriálu M*A*S*H a vedle Homera je vidět nápis z oblázků "Keep Your Clothes On", což je narážka na tento díl, kde Hawkeye (Alan Alda) nechá B.J.ovi (Mike Farrell) na zemi nápis "GOODBYE". (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama