Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

M*A*S*H - Charlie o páté (1973) (epizoda) (S02E02)

  • Bombardující letoun byl Ryan PT-22, pilotovaný jeho majitelem Donem Burkettem, ukrytým na zadním sedadle. Pro tuto epizodu byl vyveden v barvách severokorejského letectva. Ryan PT-22 byl vyvinut v roce 1941. Jedná se o vojenský cvičný letoun používaný armádním letectvem Spojených států během 2. světové války pro primární výcvik pilotů. (sator)

M*A*S*H - Charlie o páté (1973) (epizoda) (S02E02)

  • Bombarďák Charlie vychází ze skutečné taktiky severokorejského letectva, které během války uskutečňovalo noční nálety na americké pozice pomocí už tehdy archaických letounů typu Polikarpov Po-2 nebo o něco novějších Jakovlevů Jak-18. Američané tyto noční narušitele přezdívali „Bedcheck Charlie“, „5 O'Clock Charlie“ nebo „Washing-Machine Charlie“ a spíše než za hrozbu je měli vzhledem k jejich účinnosti za obtěžování personálu. Různé metody obtěžování zahrnovaly přelety na plný plyn nebo záměrně s nesynchronizovanými motory. (Foxhound#1)

M*A*S*H - Na trh (1972) (epizoda) (S01E02)

  • V seriálu poprvé zazní píseň „My Blue Heaven“ z roku 1927. Hudbu zkomponoval Walter Donaldson, text pochází od George Whitinga. Píseň zpívána v japonštině zní z vojenského reproduktoru a jejím interpretem je Teiichi Futamura. Slyšet ji lze v mnoha dalších epizodách. (sator)

M*A*S*H - Dopisy (1980) (epizoda) (S09E02)

  • V rámci vzdělávacího programu byl tento silně protiválečný scénář publikován v novinách. Studenti ve školách byli vyzváni, aby v hodinách, kde se to hodí, se scénářem pracovali. (sator)

M*A*S*H - Iluze nebo terapie (1982) (epizoda) (S11E02)

  • Původní název epizody vychází z dětské halloweenské tradice koledování „Trick-or-treating“. (sator)

M*A*S*H - Na trh (1972) (epizoda) (S01E02)

  • V této epizodě se v seriálu objevuje Jack Soo jako šéf černého trhu Charlie Lee. Podruhé se v seriálu objeví jako potulný prodavač Kim Chung Quoc v epizodě Výplata (1975). (Dr. Hawkeye)

M*A*S*H - Charlie o páté (1973) (epizoda) (S02E02)

  • Protiletadlové dělo, kterým je vybavena jednotka MASH, je námořní dělo kalibru 3"/23 - 3" = 76 mm, ač je řečeno, že má mít 40 mm v průměru. (Maulincio)

M*A*S*H - Partyzánské sny (1979) (epizoda) (S08E03)

  • Tato epizoda je prvním případem, kdy je v tomto seriálu pronesen takto vulgární výraz. Park (Mako) říká Hawkeyemu (Alan Alda), že jeho úkolem je zajmout a vyslýchat vězně. Hawkeye nazve Parka: „Son of a bitch.“ Český překlad by měl znít „zkurvysyn“, ale byla zvolena měkčí verze „kurva“. Producenti museli požádat FCC (Federální komisi pro komunikaci) o zvláštní povolení, aby Hawkeye mohl říct tento výraz. Důvodem bylo, aby Hawkeye zdůraznil vážnost scény. Bylo to poprvé v historii vysílání, kdy byl tento výraz povolen ve vysílání. (sator)

M*A*S*H - Partyzánské sny (1979) (epizoda) (S08E03)

  • V epizodě zazní vojenské označení „PMG“. Generální štábní maršál (PMG) je hlavním důstojníkem štábu armády (ARSTAF) pro rozvoj a výkon policejních funkcí armády a hlavním vojenským poradcem ministra armády a náčelníka generálního štábu armády v otázkách policejních činností. (sator)

M*A*S*H - Partyzánské sny (1979) (epizoda) (S08E03)

  • Korejští vojáci mají na páskách na rukávu „KMP“. Jedná se o zkratu slov „Korea Military Police“, tedy „Korejská vojenská policie“. (sator)

M*A*S*H - Partyzánské sny (1979) (epizoda) (S08E03)

  • Když Charles (David Ogden Stiers) hraje šachovou partii, zmíní se o své variaci na Ruy Lopeze. Ruy Lopez je jednou z nejoblíbenějších šachových variant. Je pojmenována po španělském knězi ze 16. století – Ruy Lopezovi ide Segurovi. (sator)

M*A*S*H - Partyzánské sny (1979) (epizoda) (S08E03)

  • V epizodě zazní slovo „boilermaker“. V podstatě se jedná o alkohol zapitý pivem nebo jejich vzájemné smíchání. (sator)

M*A*S*H - Partyzánské sny (1979) (epizoda) (S08E03)

  • V epizodě se mluví o „G-2“. Toto kódové označení odkazuje na vojenský zpravodajský personál. G-1 znamená personál, G-3 operace, G-4 logistika a G-5 civilně-vojenské operace. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama