Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • V seriálu je často zmiňováno městečko Uidžongbu (čte se vížambů). To proto, že druhá pěší divize armády Spojených států v něm měla velitelství a MASH 4077 patřil pod tuto divizi. V době války se spíš jednalo o větší vesnici, v roce 2019 měla 450 000 obyvatel a leží 20 km severně od Soulu. (sator)
  • Není snad epizody, ve které by se obyvatelé „bažiny“ neimpregnovali „Martini“ z domácí palírny – tedy destilátoru. Martini je gin s vermutem. Pálení alkoholu samotného je velmi nebezpečný proces jak na postup, tak možnost otravy metanolem. Vypálení ginu je také velmi pracné a časově náročné, běžně se musí až třikrát přepalovat a je k tomu potřeba speciálních surovin. Zde se dá čekat, že to, co si doktoři pálili, byl prostě jen líh. Jestliže by pálili z kvasu, tak by ten proces trval 6 týdnů. Nejjednodušší varianta, pakliže to celé nebereme jen jako nadsázku, je, že pálili z brambor etanol. Otázkou ale je, proč by to dělali, když k němu díky svému povolání měli denně přístup. To jediné, co zaznamenáme z celého procesu „výroby“ je, že mají lahev vermutu, ze které si špiritus ředí a říkají tomu suché Martini. (sator)
  • Po celý seriál se objevuje zmatečné oslovení majorky Margaret Houlihan (Loretta Swit) desátníkem Walterem "Radarem" O`Reillym (Gary Burghoff), který ji oslovuje „paní“, „pane“ či „madam“. V té době totiž nebyl žádný předpis, který by úředně stanovoval jak oslovovat ženu–vojáka. Zřejmě i proto, že úloha žen v armádě na velících pozicích a s hodností do té doby byla zanedbatelná. Takže zmatenost Radara vycházela z reality, ačkoli mužské chování Margaret nabízí i zde jistý prostor pro dvojsmysl. (sator)
  • V souvislosti s postavou Maxwella Q. Klingerera (Jamie Farr) je často zmiňován paragraf 8. Proto také Klinger nosí ženské šaty, aby jej obdržel. Co však znamenal doopravdy? Oddíl 8 je kategorie propuštění z armády Spojených států, používaná pro člena služby posuzovaného jako mentálně nevhodného pro službu. Část 8 byla také často věnována crossdresserům, homosexuálům, bisexuálům a transgenderům. Obdržet tento paragraf bylo sice letenkou z války domů, ale také velké znesnadnění pozdějšího civilního života a ztráta veteránských poct. „Oddíl 8“, jak se správně jmenuje, byl později zrušen a nahrazen složitou soustavou vyšetřování. (sator)
  • Seriál byl od výroby třikrát remasterován. V roce 1992, 2001 a v roce 2018 jej kabelová společnost Hulu, která vlastní práva, převedla do širokoúhlého obrazu s rozlišením 1080p. (sator)
  • Vzhledem k tomu, že pro seriál neexistují tzv. mezinárodní pásy s oddělenými zvuky na pozadí (např. se zvukem tekoucí vody), byli tvůrci českého znění nuceni vyřešit problémy s hrou na klavír otce Mulcahyho (William Christopher). Vše nakonec vyřešil režisér českého znění Jiří Kvasnička, který případnou skladbu nahrál doma na své vlastní piano a nahrávku přinesl do studia, kde se vše smíchalo. (cundak)
  • Nákladní vozy použité v seriálu jsou: Chevrolet G506 z roku 1940, GMC CCKW 353 z roku 1943, Dodge Power Wagon z roku 1946, Reo M-35 z roku 1950, GMC M211 z roku 1951, International Harvester M-41 z roku 1951 a Reo M-50 z roku 1955. (Maulincio)
  • V seriálu se objevuje několik různých sanitních vozů, a to: Dodge WC 27 z roku 1941, Dodge WC 54 1945 a Dodge M-43 z roku 1951. (Maulincio)
  • Sanitní autobusy, které se v seriálu objevují, jsou Ford F-500 Superior Coach z roku 1954. (Maulincio)
  • V seriálu se objevují různé verze „Jeepů“, a to: Ford GPW z roku 1942, Willys MB "Jeep" též z roku 1942, Willys Jeep CJ-2A z roku 1949, Willys M38 z roku 1950 a Willys M38 A1 z roku 1952. (Maulincio)
  • V českém znění jsme mohli zaznamenat jednu světovou raritu. Byli jsme jediní, kdo vypustil ze zvukové stopy smích a potlesk. Když se to při návštěvě Česka dozvěděla Loretta Swit (major Houlihanová), tak z toho byla nadšená, protože oni prý o to usilovali jedenáct let, ale jen nám se to opravdu povedlo. (boni)
  • Představitelům české verze bylo umožněno setkání s Loretou Swit (major Houlihanová). Když se zdravila s Václavem Knopem, který namluvil Franka Burnse (Larry Linville), Knop se k ní jemně naklonil a prohlásil: „Vždyť my se přece dost intimně známe.“ Vyděšené herečce následně vysvětlil, koho v seriálu daboval, a Swit dostala záchvat smíchu. (cundak)
  • Natáčení českého znění probíhalo ve velikém spěchu od ledna 1994 do června 1995, protože se dabing natáčel pouze v malém předstihu před vysíláním. Seriál zadala TV Nova nově vzniklé dabingové agentuře, přičemž režii měli na starost režisér Miloš Bobek, herci Jiří Kvasnička, Petr Svoboda a herečka Lucie Svobodová, a tři posledně jmenovaní v seriálu i dabovali. Sami tvůrci dabingu přiznávají, že neznali dějovou linku do budoucna, nevěděli, kdo odejde a přijde. Díky tomu dostal na starost roli B.J. (Mike Farrell) Petr Svoboda, protože zkrátka nikdo z jiných oslovených neměl na tento velký projekt čas. Vladimíru Brabcovi zase role Shermana Pottera (Harry Morgan) pomohla překonat odchod z Národního divadla. Václavu Knopovi role Franka Burnse (Larry Linville) přinesla roli domácího Jonáše v seriálu Hospoda (od r. 1996). Nahrávání dabingu probíhalo jednou za 14 dní, vždy v pátek, sobotu a neděli. Členové dabingového štábu se nejvíce hrozili případného onemocnění některého z herců, které by značně ohrozilo nahrávací plán. Přesto se nevyhnuli těžké chřipce režiséra Jiřího Kvasničky či zlomené noze Pavla Trávníčka (což paradoxně kvitovali s povděkem, protože věčně vytížený herec nemohl nikam pospíchat). Po poslední natočené scéně našli tvůrci ve studiu scénář, kde bylo mezi jednotlivými replikami napsáno: „Sbohem, líp jsem to neuměl. Děkuju. Pavel Trávníček. (cundak)
  • Seriál je plný vtipu, kanadských žertíků a jiných šprýmů. Nebylo výjimkou, že natáčení probíhalo i většinu dne. Při takové fyzické, ale i psychické únavě se často stávalo, že se žertíky přesunuly i do reality. Alan Alda (Hawkeye Pierce) ve svém životopise "Nikdy si nedávejte vycpat svého psa" například píše: "Po dvanácti nebo čtrnácti hodinách natáčení na operačním sále, pod tlakem, při kterém se nám vařil mozek, jsme začali provádět kanadské žertíky i v reálu. Na konci jednoho záběru se na toho, kdo zrovna prožíval mimořádně upřímný nebo dojemný okamžik, snesla záplava srolovaných náplastí, jakmile zaznělo kouzelné slůvko "Střih!" Nebo jsme se přikradli za herce a zkoušeli, kolik chirurgických nástrojů se mu dá přichytit na operační halenu, než si daný jedinec všimne, že za sebou tahá čtvrt kila kovu." (Lenniah)
  • Mezi původní literární předlohou a televizním zpracováním lze najít několik rozdílů. V knize byl například Frank Burns (Larry Linville) kapitán, zatímco v seriálu je majorem. (jurama525)
  • Plukovník Henry Blake (McLean Stevenson), jak je nazýván v českém dabingu, má ve skutečnosti hodnost podplukovníka (v původním znění je to "lieutenant colonel"). (Matamoroz)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama