Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • Předtím, než Mike Farrell přijal roli B.J.e, požadoval, aby jeho role byla úplně novou postavou, která si nebude hrát na druhého Trappera (Wayne Rogers). (HappySmile)
  • Mike Farrell (B.J.) se bál, že ho ostatní herci nepřijmou a zůstane tak navždy mimo s pocitem, že se mezi ně vetřel. Také měl obavu z ohlasu diváků a říkal si, že kdyby M*A*S*H najednou zkrachoval, on by se na tom podepsal jako kámen, který by ho stáhl ke dnu. Úplně stejný pocit měl David Ogden Stiers (Charles), když nastoupil v šestém roce natáčení. Oproti tomu Harry Morgan (plukovník Potter) podobné starosti vůbec neměl. (HappySmile)
  • Po obsazení Mikea Farrella do role B.J.e a ještě před začátkem natáčení mu zavolal Alan Alda (Hawkeye) a poprosil ho, jestli se můžou sejít. Povídali si spolu o svých postavách až do časných ranních hodin. (HappySmile)
  • Před M*A*S*Hem měl Mike Farrell (B.J.) natáčet seriál pro Warner Bros., ale odmítl s tím, že to není M*A*S*H, čímž chtěl říct, že nedosahuje jeho kvality. Tehdy ho ještě ani ve snu nenapadlo, že by v něm mohl opravdu hrát. (HappySmile)
  • Když podepsal Jamie Farr (Klinger) smlouvu, dostával za 5 natáčecích dní mzdu jako epizodní herec za 3 dny, což bylo dost málo. Proto požadoval zvýšení platu. Jeho agent se ale bál, že ho kvůli tomu odepíšou, tak si to Farr vyřídil sám. Šel do rekvizitářského oddělení a půjčil si tam pětačtyřicítku. Pak přeběhl parkoviště a schovával se za stromy a budovami, jako by byl člen přepadového komanda. Nakoukl do kanceláře, kde seděl muž, co měl na starosti mzdy. Bylo odemčeno a on nechtěl, aby ho sekretářka ohlásila. Rozkopl dveře, vtrhl dovnitř, mával zbraní a křičet: "Když to nejde po dobrém, vyřídíme to po zlém!" Muž vyskočil, schoval se pod stůl a řval na něj, jestli se náhodou nezbláznil. Následně si domluvili schůzku, kam Farr donesl kytku a cigarety, a rozumně si o tom promluvili. (HappySmile)
  • Než dostal Jamie Farr (Klinger) svou roli v M*A*S*Hi, chtěl s herectvím seknout, protože mu vůbec nevynášelo. (HappySmile)
  • Jamie Farr (Klinger) měl dovoleno mluvit do šatníku své postavy. Když se mu nějaké šaty nelíbily, mohl to bez obav říct. Jeho kostýmy byly vybírány velice pečlivě. Měl na sobě např. šaty herečky Ginger Rogers, která mu jednou přišla osobně poděkovat, že měl v seriálu na sobě její kostým. (HappySmile)
  • Jamie Farr (Klinger) neměl dlouho svou šatnu, a když ji konečně dostal, trvalo mu 4 roky, než mu do ní společnost dala nějaký nábytek. Ze začátku si nemohl dovolit platit jídlo v jídelně, tak si nosil svačinu z domu. (HappySmile)
  • Jamie Farr (Klinger) dostal smlouvu až třetí rok natáčení seriálu. Do té doby byl obyčejný epizodní herec - každý den dostával na ruku plat a neměl ke společnosti ani seriálu žádné závazky. Do té doby se objevil v 18ti dílech a už byl velmi populární, tak dal producentům ultimátum - buď mu dají smlouvu nebo odejde. (HappySmile)
  • Wayne Rogers (Trapper) si posteskl, že se herci při natáčení museli velmi držet textu. Mike Farrell (B.J.), který ho vystřídal, naopak vzpomíná, že herci často sami tvořili dialogy. (HappySmile)
  • Alan Alda (Hawkeye) natáčel každý všední den 12 hodin a na víkendy jezdil domů. (HappySmile)
  • Často zmiňovaný podplukovník Donald Penobscot, Margaretin (Loretta Swit) snoubenec, manžel a bývalý manžel v jednom, se v seriálu objevil jenom dvakrát a ještě k tomu jej hráli dva různí herci - Beeson Carroll a Mike Henry. (HappySmile)
  • Potom, co zprávy o smrti plukovníka Blakea (McLean Stevenson) obletěly svět, hned další noc se v pořadu The Carol Burnett Show (od r. 1967) objevila scénka, kde je "plukovník Blake" na raftu, mává a volá: "Jsem v pořádku, jsem v pořádku!" (HappySmile)
  • Když tragicky zemřela postava Henryho Blakea (McLean Stevenson) poté, co byl propuštěna domů z války, producenty zaplavilo víc než 1 000 dopisů od rozzlobených fanoušků. Také se zvedla velká vlna nevole k CBS a 20th Century Fox. (HappySmile)
  • Některé epizody jsou pojaty tak, že postavy píší dopis svý blízkým a vyprávějí u toho příběh: Hawkeye (Alan Alda) píše 4x svému otci a jednou pro něj natáčí pásku; plukovník Potter (Harry Morgan) píše svojí ženě Mildred; B.J. (Mike Farrell) píše domů manželce Peggy; Radar (Gary Burghoff) jednou píše matce a jednou se pokouší o kreativní psaní; Sidney Freedman (Allan Arbus) píše Sigmundu Freudovi; Charles (David Ogden Stiers) natáčí pro rodiče audio vzkazy; jeho "sluha", severo-korejský špeh Kwang (Sab Shimono), píše svému veliteli; otec Mulcahy (George Morgan) píše svojí sestře jeptišce; Klinger (Jamie Farr) píše domů strýčkovi Abdulovi a všechny hlavní postavy píšou dětem v Zátoce pláňat. (HappySmile)
  • V roce 2000 se Harry Morgan (plukovník Potter), Jamie Farr (Klinger) a Gary Burghoff (Frank Burns) objevili v televizní reklamě propagující informace o cukrovce, v níž sedí Klinger v kanceláři úředníka jednotky a jí obrovské množství čokoládového pudingu, aby dostal cukrovku a byl propuštěn z armády. Klinger má na sobě svetr týmu Toledo Mud Hens, který začal nosit po Radarově (Gary Burghoff) odchodu. (HappySmile)
  • V seriálu Corner Gas (od r. 2004) v díle Tax Man Hank (Fred Ewanuick) navrhuje, že by se mohli zbavit výběrčího daní tak, že by ho opili a pořídili jeho kompromitující fotky. Brent (Brent Butt) na to namítne, jestli v poslední době nesledoval přespříliš M*A*S*H. Načež Hank připustí, že je to možné, protože si pořídil nový satelit. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama