Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • Seriál M*A*S*H, který se odehrává během války v Koreji, se natáčel 11 let, zatímco korejská válka trvala jenom tři roky. (HappySmile)
  • Seriál vznikl po neúspěšném pokusu zfilmovat pokračování původního filmu a původní knihy "M*A*S*H Goes To Maine". (HappySmile)
  • M*A*S*H se začal vysílat ve velice nezvyklém termínu, a to na podzim. Seriály většinou začínaly po Novém roce, aby lépe reagovaly na výsledky měření sledovanosti. Už po odvysílání první části mluvili někteří o tom, že seriál skončí. Ani sledovanost nebyla nijak valná. Po natočení 13 dílů přišla přesto objednávka na další dva. Konečný průlom se podařil teprve v sedmnáctém díle. (JayCZ)
  • Pilotní epizoda přišla jen na 250 tisíc amerických dolarů. Představitelé hlavních rolí dostali 10 tisíc, herci ve vedlejších rolích 5 tisíc dolarů. Při natáčení poslední série už jeden díl stál 600 tisíc dolarů. Třetinu z toho tvořily náklady na honorář Alana Aldy (Hawkeye). (JayCZ)
  • Agent Alana Aldy (Hawkeye) oslovil producenta Burta Metcalfa necelé 4 týdny před začátkem natáčení a oznámil mu, že jeho klient má zájem hrát roli Hawkeye. Alda byl tou dobou v New Yorku oblíbeným divadelním hercem a představa, že by se měl na delší dobu zavázat pro roli v seriálu, ho nijak nelákala. Navíc ho od natáčení zrazovali i jeho přátelé, kterým se moc nezamlouval koncept seriálu. Nakonec ho přesvědčila žena. Alan Alda si proto přečetl scénář a byl nadšen. Zda definitivně řekne ano, nebo ne, naplánoval až po skončení natáčení televizního filmu, ve kterém právě hrál. Natáčení ale končilo den před prvním natáčecím dnem M*A*S*He. Nakonec souhlasil. (JayCZ)
  • O roli Trappera se ucházelo skoro 80 herců. Z nich bylo vybráno šest a z této šestice nakonec vzešel Wayne Rogers. (JayCZ)
  • Skutečné jméno Alana Aldy (Hawkeye) je Alphonso Giuseppe d´Abruzzo. Když se jeho otec Robert Alda - vlastním jménem Alphonso Giuseppe Giovanni d´Abruzzo - stal hercem, změnil si jméno na Alda: "Al" jako Alphonso a "da" jako d´Abruzzo. (JayCZ)
  • Jedno z posledních hlášení rozhlasu v MASHi: "Teď jsou dvě hodiny, přesně za osm hodin korejská válka oficiálně skončí. Je čas na pohled zpátky a tohle jsou nejčerstvější informace, jaké máme. Náklady války pro Spojené státy byly spočteny na 22 miliard dolarů. Co se týče lidí, stálo nás to mnohem víc. Jednotky OSN utrpěly následující ztráty: zabito v boji 71 500, zajatých a pohřešovaných 83 263, zraněných 250 000, dohromady tedy 404 763 zabitých, zraněných a zajatých. Z komunistické strany bylo zraněno a zabito 1 347 000, ve válce taky zahynulo 400 000 korejských civilistů. Pokud to všechno sečtete, vyjde vám více než 2 000 000 zabitých nebo zraněných lidí. Navíc jedna čtvrtina všech Korejců zůstala bez domova a je tu více než 100 000 sirotků." (JayCZ)
  • Skutečná nemocnice MASH se skládala z 10 lékařů, 12 sester a 200 lůžek. V seriálové verzi jich bylo o poznání méně. Seriálový MASH také nebyl moc mobilní nemocnicí a za celou dobu se stěhoval pouze asi dvakrát. Skutečné jednotky MASH se během války stěhovaly až třicetkrát. (JayCZ)
  • Doktor Sidney Freedman (Allan Arbus) se při svém prvním vystoupení v seriálu jmenoval Milton Freedman. (JayCZ)
  • Alan Alda (Hawkeye) měl ve smlouvě podmínku, že se v každém díle objeví alespoň jedna scéna z operačního sálu, aby seriál dokumentoval hrůzy války. (109)
  • M*A*S*H byl v USA poprvé odvysílán v září 1972 a časopis Time ho označil za největší zklamání sezony. (109)
  • Zkratka M*A*S*H znamená v angličtině Mobile Army Surgical Hospital, tedy mobilní armádní chirurgická nemocnice. (109)
  • Gary Burghoff (Radar) se narodil s malou fyzickou vadou - zkrácenými prsty. Aby na to zbytečně nepoutal pozornost, tak mu tvůrci pokaždé něco nenápadně strčili do levé ruky. (109)

M*A*S*H - Série 6 (1977) (série) (S06)

  • V češtině dnes již nepoužívané slovo pro dělostřelectvo „artilerie“ pochází z latinského „ars tollendi“ – umění v házení. (sator)

M*A*S*H - Série 8 (1979) (série) (S08)

  • Loretta Swit (Margaret) byla rozhodnuta ukončit natáčení po 8. sérii, aby mohla hrát v televizním seriálu Cagney & Lacey (od r. 1981). To vysvětluje, proč má Margaret zcela nový vzhled, pokud jde o odstín pleti a vlasy. Vedení jí však nedovolilo smlouvu ukončit. Roli ve zmíněném seriálu nakonec dostala Sharon Gless. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama