Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál je intelektuální. V tom nejryzejším slova významu. Zatímco knihy a film byly IMHO (IMHO!) jednoduchým sdělením, že válka je vůl a pak už beze smyslu vtipkujeme, chlastáme a souložíme, série daly důvod, abychom se na to vše rozzlobili. Nenásilně a jemně povýšily bezuzdné taškařice s citem na umění... A je prostě jasné, proč je tento seriál nazýván nejlepším všech dob. Jeho úroveň s přibývajícími léty stoupala, což se u devadesáti procent televizní produkce říct nedá. No to je všechno!!! Zmiňovat ostatní je zbytečné, protože to každý ví. O jedné věci ale musím: cenu za nejlepší herecký výkon bych dal Garymu Burghoffovi, jeho komika je naprosto úžasná. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepší seriál 70.rokov a má veľa fanúšikov aj dnes. Tento seriál vám odporučí každý a ja tak isto. Vynikajúci seriál z prostredia vojenskej poľnej nemocnice v kórejskej vojne.Veľmi humorne podané ako vážne, tak aj veselé situácie. Ale nesmieme tiež zabúdať na diely, ktoré boli mienené úplne vážne. No pre mňa je to fakt výborne urobené a šírim len chválu a všetkým odporúčam. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších komediálních seriálů, který jsem měl tu možnost vidět na naších televizích. I když fakt je, že ho nelze přehlédnout. Dávají ho každou chvíli a musím se přiznat, že pokaždé se na to těším až se každý den setkám s Hawkeyem, B.J.em, Radarem nebo dalšími postavami, které mám tak rád a dokázali mě bavit tenkrát, ale i nyní. Sice je první série, nebo respektive prvních 20 dílů nic moc a i tvůrci se rozmýšleli jestli točit další díly. Výsledek nakonec vidíte sami. 255 dílů. 255 nezapomenutelných dílů, které do Korejské války dokázaly vlít trochu nadsázky a humoru, který zkombinovaný s vážností příběhu dokázal vytvořit seriál, který fungoval a dokázal se na úkor začátku stát úspěšným. 10/10 ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od většiny mě zas tak nesedly většinou humornější epizody první poloviny tohodle seriálu, ve kterých účinkoval Kuní Ksich Frank Burns. Aź s příchodem "Bídžeje" a Charlese jsem se tenhle seriál naučil milovat a s odstupem času ho už neberu ani jako sitcom. Ale jako drama s životní rolí Alana Aldy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím podotknout, že seriál "M*A*S*H" mám rád a vždycky se u něho bavím. Ovšem na druhou stranu patřím k té (nepříliš početné) skupině, které se o něco víc líbí černější a cyničtější filmová verze s Donaldem Sutherlandem. Seriál původní myšlenku rozmělnil, humoru obrousil hrany a vytvořil zábavný seriál pro celou rodinu. I když, zase ne tak tragicky. Ze začátku se seriál dokonce i snaží držet cynismu předlohy, ovšem s přibývajícími díly, kdy se začalo hrát víc na vážnou strunu a čím dál víc moralizovat, se původní idea rozplývá do ztracena. Ale pomouvat zase nechci, to si seriál opravdu nezaslouží! O hereckém obsazení snad nemusím říkat nic, mnozí obeznámenější a povolanější už poznamenali snad všechno. Snad jen - nejoblíbenější postava: plukovník Potter. 80%. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Patricia Stevens se objevila v rolích několika zdravotních sester a v titulcích byla uvedena pod různými jmény: např. jako zdravotní sestra poručík Stevensová, poručík Mitchellová a poručík Bakerová. (sator)
  • Seriál je plný vtipu, kanadských žertíků a jiných šprýmů. Nebylo výjimkou, že natáčení probíhalo i většinu dne. Při takové fyzické, ale i psychické únavě se často stávalo, že se žertíky přesunuly i do reality. Alan Alda (Hawkeye Pierce) ve svém životopise "Nikdy si nedávejte vycpat svého psa" například píše: "Po dvanácti nebo čtrnácti hodinách natáčení na operačním sále, pod tlakem, při kterém se nám vařil mozek, jsme začali provádět kanadské žertíky i v reálu. Na konci jednoho záběru se na toho, kdo zrovna prožíval mimořádně upřímný nebo dojemný okamžik, snesla záplava srolovaných náplastí, jakmile zaznělo kouzelné slůvko "Střih!" Nebo jsme se přikradli za herce a zkoušeli, kolik chirurgických nástrojů se mu dá přichytit na operační halenu, než si daný jedinec všimne, že za sebou tahá čtvrt kila kovu." (Lenniah)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama