Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 7

(série)
USA, (1978–1979), 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Hrají:

Alan Alda, Mike Farrell, Harry Morgan, Loretta Swit, David Ogden Stiers, Gary Burghoff, Jamie Farr, William Christopher, Kellye Nakahara, Kevin Hagen (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(26)

Recenze (3)

Psycho.R 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I sedmá série má naprosto konstantní vysokou úroveň. Převažuje humor, ale mnohokrát se zachází i do dramatických momentů, kde se řeší existenciální krize, syndrom vyhoření apod. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (57)

  • Margaret (Loretta Swit) říká o pacientovi: „Dala jsem mu dalšího čtvrt gránu.“ Termín grán se objevuje i v dalších dílech. "Grain" je fyzikální jednotka hmotnosti. Nyní je jeden grain roven přesně 64,79891 miligramům ve všech anglických systémech měr a vah. (sator)
  • Klinger (Jamie Farr) má na zástěře vlastnoručně napsáno: „What's cookin' good lookin?“ (sator)
  • Billfoldův syndrom je termín, který popisuje situaci dosud zdravého jedince, který v jednom okamžiku ztratí povědomí o tom, kdo je. Jako příčina se uvádí silné trauma, které jedinec neunese a situaci vytěsní do podvědomí, ale stane se, že s tímto traumatickým materiálem vytěsní celé povědomí o tom, kdo je. Billfold není lékař, který syndrom pojmenoval, ale znamená to "peněženka", tedy „peněženkový syndrom“. To proto, že v peněžence lidé nosí fotografie svých blízkých a podle toho, kolik jich na fotografiích poznávají, se stanovuje závažnost poruchy. Jedná se o hovorové pojmenování, nikoliv lékařský termín. Technika terapie, kterou používal Sidney Freedman (Allan Arbus), byla velmi podobná skutečné metodě používané armádou. Americký výukový film s názvem Psychiatric Procedures in the Combat Area (1944) zobrazuje skutečný případ, z nějž vychází tato epizoda. (sator)

Reklama

Reklama