Reklama

Reklama

Vynálezkyně: Z kapky krve

  • USA The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley
Trailer
USA, 2019, 119 min (Televizní verze: 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Díky vynálezu, který sliboval přinést revoluci do způsobu testování krve, se Elizabeth Holmesová stala nejmladší miliardářkou na světě, a Američané na ni pohlíželi jako na Steva Jobse v sukni. Pak se po její společnosti přes noc slehla zem... Elizabeth Holmesová vtrhla do Silicon Valley s revolučním lékařským vynálezem. Nazvala jej "Edison": malá, hypersofistikovaná černá skříňka, která měla být schopná provést až 200 typů krevních testů během pár minut, to vše z jediné kapky krve. Jehly, laboratoře a pár vyvolených společností, které je ovládaly, by se rázem ocitly v propadlišti dějin. Stejně jako Mark Zuckerberg, Steve Jobs i samotný Thomas Edison chtěla Holmesová převrátit celý průmysl vzhůru nohama a vnést do něj revoluci. Mělo to však jeden háček – celé to byla lež. Jednalo se o jednu velkou habaďůru. Z původně nejžhavější technologické společnosti roku 2014, oceňované na 9 miliard dolarů, se vyklubal podvodný, krachující systém, který odhalil zranitelné místo Silicon Valley. (HBO Europe)

(více)

Recenze (40)

ddf76 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, ze lidska hloupost je vecna. Tolik uspesnych lidi sedlo na lep vypecene dvojici Holmes a Balwani (Sunny), ktera slibovala modre z nebe. Staci jen mit hezkou tvaricku a rikat nekolik nicnerikajicich vzletnych frazi. Tahle dvojice virtualne firmu Theranos vyhoupla na cenu 9 miliard dolaru a prodela investorum 600 milionu dolaru. Je to problem velke vetsiny start-up, kteri investorum predvadi upravene diagramy, grafy a zpravy, aby od nich ziskali penize na rozjezd. Jakmile se chyti par znamych tvari, vsechno ostatni je efekt snehove koule. Ale ten brainwashing dvojice Holmes a Sunny, to je narez. Nechapu, jak to ti lidi ve firme Theranos vydrzeli, kdyz byli nekteri nebo i byvali zamestanci sledovani 24 hodin. Vyborne je svedectvi toho fyzika, ktery tam rika, ze ten pristroj Edison by popiral 2. termodynamicky zakon a odpoved jemu byla, ze malo veri v uspech plus dalsi motivatorsky kecy. Aspon, ze v USA jsou porad jeste najeci investigativni novinari. P.S Mezi podvedenymi Ruppert Murdoch (121 mega), rodina Walton (100 mega) nebo Henry Kissinger. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana (nejen) Silicon Valley start-upů, kde se tak dlouho chodí před investory a veřejnost s přetvářkou "rosteme, jdeme za budoucnost přepisující vizí, stále během toho rosteme, vývoj nám jde jedna báseň, stejně jako růst" až nastane průlom a skutečně na něco kápnete či se vám přestane věřit a upadnete v zapomnění. Elisabeth "wannabe Jobs" Holmesová a její firma Theranos to měly podobně. Vize, charismatický leader, solidní start, velké investice, slavná jména. Jenže na nic nekáply, v zásadě zůstalo pouze u vize. Přiznat tedy porážku? Nikoli. A tak se započal příběh největšího podvodu svého druhu vůbec. Dobré úmysly nahradilo drobné přibarvování skutečnosti, pak už stačil jen krůček ke lhaní a skončilo to u korporátních praktik jak vystřižených ze špatných sedmdesátkových paranoidních thrillerů. Nejde ani tak o to, že by Elisabeth zpočátku dělala něco, co nedělají i ostatní. Zveličují se před investory úspěchy, proklamují se jako hotové funkčnosti, se kterými si tým v pozadí neumí poradit a... No, prostě start-up jako každý jiný. Co je na tom (o)všem fascinující je, v jakém měřítku a na kolika úrovních se dařilo onu lež nejen udržovat, ale neustále přiživovat. Jak se koule "úspěšná firma s technologií, která změní svět" nabalovala čím dál více, článek od článku, dolar od dolaru až po bezmála tisíc zaměstnanců a s hodnotou firmy devět miliard dolarů. Druhý, nemálo zajímavý, je pak aspekt samotné Holmesové. Lhala vědomě či sebe samu v průběhu let svou fanatickou vizí skutečně přesvědčila o tom, co navenek hlásala? Gibney je pak pro tu látku jako stvořený. Má to snad jediný háček; je to příliš brzo. Chtělo to alespoň rok počkat, než budou zveřejněny veškeré dokumenty a znám výsledek žalob i osud viníků. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Je důležité mít nápad, ale pak také někoho, kdo ho umí realizovat. Zuckerberg, Steven Jobs a i Elizabeth Holmes jsou lidi, kteří měli své kouzlo, obchodního ducha a sebevědomí, aby strhli okolí,.. Bohužel ale nápad Elizabeth úplně nevyšel.. A teď je jen otázkou, jestli to udělala úmyslně, nebo jestli přesvědčila i sama sebe o lži :o) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kauza Theranos si vzhledem ke své velikosti dokument jistě zasloužila, ale je pravdou, že jeho finále působí tak, jakoby Gibney začal stříhat týden po prvních obviněních a to nejdůležitější citelně chybí. Holmes je ale dokonale bizarní postavička ze Silicon Valley, to se musí nechat. Aneb hltáme moudra Stevea Jobse od rána do večera. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, že "fake it till you make it" je ta nejhorší možná strategie, když si člověk hraje s lidským zdravím. V hlavní roli Elizabeth Holmes - žena, co prakticky nemrká, wannabe Steve Jobs, a evidentně milovnice citátů od Mistra Yody. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O podvodníčke, no asi viac o ľuďoch bez štipky sebareflexie, pokory, no najmä skutočného poznania problematiky, avšak s vplyvom, ktorí jej dodali dôveryhodnosť. Čo ma na tomto všetkom ale zaráža najviac? Nemajú absolútne štipku hanby priznať, že neinvestovali do “dobra”, ale do pravdepodobných ziskov, ktoré z toho mohli zísť. Prakticky to môžeme smelo prirovnať k dementom ako zapredaný Krčméry so svojou podvodníckou školou, kde ročne rozdajú vysoké tituly “vyvoleným” panghartom tejto zvrátenej spoločnosti, či k MUDr. Sabakovi, ktorý hororovými scenármi o 10 tisícoch mŕtvych, šíril propagandu testom či vakcínam na infekčnú chorobu Covid “NAJTÝN”. No s samozrejme v neposlednom rade zapredaná Jojka či Markíza, ktoré po odmene 8 mega od financ majstra s nálepkou daňového podvodníka Matoviča, taktiež prispievali k šíreniu strachu. No a títo istí kokoti, sa “dnes” bez štipky hanby postavia pred kamery a začnú verejnosti rozprávať to, čo dávno vedela, že Covid je infekčná odroda chrípky, ktorá je nebezpečná s pridruženými chorobami. No a budem v kopaní okolo seba pokračovať. Odkaz mám aj pre jebnuté ovce tejto doby, ktoré tlieskali na balkónoch ako hysterické prostitútky, od hasičom až po roľníkov vo Vuchane čo žrali netopiere. Naučte sa čítať vy dementi. Lebo taká "WHO" toto tvrdila od úvodu, akurát sa nikto o tom neunúval hovoriť bez ohľadu nato, že pravidelne vydávala odporúčania, ako majú krajiny postupovať. No hlavne že sa rozjebali milióny na falošné, skresľujúce testovanie, ktoré dokázalo zhola hovno, a že sa nabalila skupinka vyvolených zapredancov. Tak presne týmto ste vy dementi tlieskali. Aj s tou bachratou cundrou čo má riť Jak veľryba. Nech Vás všetkých karma dobehne, lebo Vy všetci ste sa postarali o to, že je táto krajina v rozklade. Odkaz od lekárov TU. Okolo Krčméryho TU a TU. Ja milujem ARGUMENTY a FAKTY. A Vy?? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Holmes o svém dobrém úmyslu přesvědčila nejen veřejnost, ale především sama sebe, takže i když se od ní odvrátili i její nejvěrnější příznivci, ona nepochybovala. Ta zaslepená donkichotská tragédie je svým způsobem fascinující. Kromě obrovské díry, ve které zmizela spousta peněz, byl Theranos hlavně hazardem s lidským zdravím. Připadalo mi to, jako kdyby si děti hrály s Legem, zkoušely to, zkoušely ono, co chvíli někdo šlápl na kostku a bolelo ho to, a když se rodiče vrátili z práce a viděli ten bordel, stavebnici jim sebrali. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I REALIZED THAT THERE WAS SOMETHING WRONG WITH HER MIND, THAT, I DON'T KNOW IF SHE'S LYING OR IF THERE'S AN UNCONSCIOUS SELF-PROTECTIVE RECONSTRUCTION OF REALITY." -------------------------------------------- Nový dokument z dielne fajnšmekra Gibneyho, tentokrát o zrode, vrchole a páde istej Elizabeth Holmes a korporácie Theranos. Ďalší a jeden z mnohých ukážkových príkladov správne natočeného dokumentu, presne takto to má celé vyzerať (odporučil by som niektorým divákom toho pseudodoku Leaving Neverland). Po filmárskej a obsahovej stránke je to absolútna špička, nič iné sa od tohto dokumentaristu ani očakávať nedá. Na záver už len vyvstáva otázka, koľko rokov nakoniec Elizabeth dostane, no je bohužiaľ asi zrejmé, že to bude menej ako dostal Martin Shkreli. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První polovina dokumentu se celkem vleče, zasloižila by si zvýšenou pozornost střihače. Pak najednou jako kdyby začal úplně jiný film, který kolem sviští rychlostí blesku a zahrnuje diváky spoustou zajímavých informací. Mimochodem, věřím Elizabeth, že nelhala, je evidentně nemocná a svému projektu stále věří. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh o snadnosti lží ve světe, kdy jsou téměř všechny informace dostupné všem. Výborné zpracování po obrazové stránce i výběrem respondentů a velký obdiv dokumentaristům, že je dokázali sehnat a přesvědčit, aby promluvili na kameru. Historka, jak se na kočičí zlato nachytali i prohnaní a světaznalí muži, by nás mohla i škodolibě pobavit, kdyby za tím nebylo tolik utrpení a dokonce i sebevražda ze zoufalství. Falešná vizionářka, které nakonec šlo jen o vlastní prospěch, byla odsouzena na 9 let, ale po zhlédnutí dokumentu si myslím, že je to málo. Protože ona vyjde z vězení, bude žít a pořád bude za hvězdu, i když asi méně zářivou, ale budou ji zvát na přednášky a dělat s ní rozhovory. Zatímco ti, kterým ublížila, nedostanou žádnou satisfakci. SHRNUTÍ: Vize jsou krásná věc, ale když obdivuješ vzdušný zámek, odměnou ti je většinou jen holé nic. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na mysli mi vytanula série článků Jiřího X. Doležala s názvem Prodavači vzduchu, zabývající se šarlatány všech úrovní. Jenže zatímco tyto hyeny tahaly a tahají z důvěřivých lidí tisícovky, Elizabeth Holmes so pohybovala v řádech stovek milionů dolarů. Fakt je, že narozdíl od různých lovců strašidel a lidových léčitelů používajících elektrickou zkoušečku, vypadala vize přístroje na testování krve sofistikovaně a jsem si jist, že sama Holmes tomu ze začátku věřila a svou vírou nakazila taková esa, jako je třeba Henry Kissinger. Nicméně neochota připustit si neúspěch či poslouchat kritické připomínky jí dostala tam, kde nakonec po právu skončila. Gibney tady opět dokázal, že je to PAN dokumentarista a já, coby tenchnologický analfabet, oceňuji, že všechny eskapaády souvisejících s výzkumem mi podal srozumitelně a hlavně zábavně. 90% ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO GO - Ani jsem nedutal. Celý příběh je tak neuvěřitelný a neskutečný. Jak mohla Elizabeth oklamat tolik lidí a investorů? V závěru dostáváme odpověď, jak to celé dokázala. Jako dokument téměř strhující. 90% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

O Elizabeth Holmes sme počuli snáď každý ako o prelomovej vizionárke vo svete vedy a výskumu. Geniálna, šikovná, obdivuhodná, perspektívna, revolučná, ... a po všetkých tých superlatívoch napokon len obrovská klamárka a manipulátorka (no kto by to bol povedal, však?). Už len samotná postava Elizabeth, jej vzostup a pád, dávajú predpoklad na pozoruhodný dokument. Prostredníctvom neho sa človek naozaj dozvie toho obrovské množstvo zo zákulisia o celom Edisonovi a prezentácii Theranosu. Príbeh tejto skrachovanej vizionárky nám vypovedia tí, ktorí boli s Elizabeth na spoločnej lodi, takže všetko sú to relevantné informácie - hoci určite trochu zaujaté, keďže po vojne je každý generál. Trochu mi tam chýbal komentár aj od samotnej Elizabeth, aj keď tá by si zrejme chybu nikdy nepripustila a pokladala by slová svojich spolupracovníkov za pomstychtivé lži. Každopádne, byť takmer 15 rokov na výslní nekompromisného farmaceutického biznisu s niečim, čo ani nefunguje, to je tiež svojim spôsobom obdivuhodné! ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Holmes je něco mezi Hitlerem a Boratem. Megalomanka a fanatička, která dokázala strhnout davy, stáhnout je s sebou na dno, zcela bezděčně je vytrollit a nastavit tak zrcadlo jejich naivitě. Stačil jí k tomu černý rolák, ampulka krve a pár motivačních frází. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě a dobře zpracovaný příběh někoho, kdo věřil svému nápadu tak moc, až dokázal obelhat nejen obyčejné lidi, ale i ty opravdu zkušené, kteří byli ochotni investovat miliony dolarů jen díky pronikavému pohledu a sebevědomému vystupování. Víra je dobrá věc, dokud se nezmění ve fanatismus. . ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

To, že si Elizabeth Holmes povedala "fake it until you make it" nie je veľmi neobvyklé. Fakt že nepochopila, že za týmto krédom musia byť aj reálne schopnosti je prinajlepšom dosť mimo. Fascinujúce je, že človek s jedným ročníkom medicíny a nulovými reálnymi skúsenosťami, opierajúc sa viac-menej len o odpozerané mediálne obrazy, gestá, frázy, mimiku a pod., si naozaj myslel, že to stačí aby to takpovediac "dal na Jobsa" a vymyslel "geniálny" progresívny technologický vynález, ktorý potom zostava technikov a inžinierov v pote vlastnej krvi nejako dá dokopy. Ešte, a nepomerne viac, fascinujúce je, že jej mimikry zožralo toľko šikovných a vplyvných ľudí, alebo ľudí všeobecne. Čo je zrejme aj nejaká tá reflexia kultúry, ktorá sa v elitárskej a separovanej akejsi už zdekadentnievajúcej skupinke vplyvných rodín a spoločností v Silicon Valley vytvorila - tzn. že všetci verili, že niekde za humnami čaká ďalší Steve Jobs, ďalší geniálny vizionár s novou technologickou hračkou, na ktorej zbohatnú rozprávkovo rýchlo - a dievča z bohatej rodiny pôsobiacej v medicíne, čo sa dostala na štipko aj na Stamford do tejto predstavy papierovo ideálne zapadalo. A tento korporátmi a médiami a večierkami tlačený bulšit bol v tom prostredí už natoľko udomácnený, že sa naozaj reálne stalo, že dievčaťa, ktoré predávalo len hrubý koncept novej geniálnej mašinky sa len minimum investorov a zamestnancov či partnerov spýtalo "hej, a ako to vlastne funguje?". Lebo väčšine stačilo vidieť, že má čierny rolák, predáva niečo geniálne ako Apple, chodí na Stamford, a rodičia sú ten a ten.  Ťažko povedať ako klasifikovať jej úmysel, lebo verím, že ona si naozaj myslela že ako Jobsovi do seba zapadol ten iPhone, jej zapadne eventuálne jej miniatúrne domáce laboratórium. Tzn. toto je podvod uskutočnený asi nie s úmyslom druhých ľudí vedome oklamať a okradnúť, ale skôr akási infantilne detinská a prostredím a rodinou vykultivovaná pokrivená predstava o tom, že na naplnenie megalomanských ambícií naozaj malo stačiť len napodobňovanie gest a pohybov, ktoré robí Steve Jobs. Fascinujúce naozaj koľkých to oklamalo, aká veľká bublina sa okolo toho vytvorila, a fascinujúce koľko varovných signálov ignorovali hlavne tí čo Elizabeth Holmes boli nablízku a že sa svojím frázovaním a divadlom prešmykla až do Forbesu, na prestížne diskusné fóra a pod. Holt niekde to krachnúť muselo, a bude inak zaujímavé či nás nejaký podobný bubble burst nebude eventuálne čakať aj pri niekom ako Musk (za čo ruku do ohňa nedám, ale no...ktovie). ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Pri dokumentoch nehodnotím, čo sa stalo, ale hodnotím dokument, a myslím si, že tento bol potrebný a dobre zvládnutý. Ako môže dať nejakej šialenej piči, čo nemrká, toľko miliónov bez akýchkoľvek dôkazov, že bude fungovať absurdita?!! Už v detstve vyzerala šialená. Oči vystrelené ako posledná smažka v klube, nemrká, neslzí, čierny rolák ako Steve Jobs (ten narozdiel od nej nepodvádzal), zahmlieva fakty, hlas ako drevorubač a nijaké dokončené vzdelanie... Ehmmm... Poďme sa nad tým zamyslieť: nikomu nenapadlo pozrieť sa do tej škatule, čo vyzerala ako kávovar? Asi by v nej nebolo možné zanalyzovať z kvapky krvi dvesto testov za desať minút... Ehmmm... investori, tak vám treba. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Vždy, když si pustím film Gibneyho, vím co dostanu - kvalitní dokument stylu ve mluvících hlav a to jsem také dostal. Ať dělá dokument o Wikileaks, Scientologii, vždy je to běžná, ale profesionálně odvedená práce. Nyní o ženě, která to chtěla "fake it till she make it", ale nakonec to vlastně nemakila. Tak to dopadne, když obdivujte Steva Jobse za to, že tlačil své zaměstnance udělat to, co je nemožné... Občas je tu problém, že je to skutečně nemožné. A co když začnou zaměstnanci mluvit, že váš zázračný přístroj neexistuje - v tu chvíli už máte bohaté přátele (Joe Biden, Henry Kissinger). Pak si prostě najmete vychytraného právníka, který později sloužil i Harvey Weinsteinovi a dotlačíte je k mlčení. I tak ta krev ale prosákla a proto tu máme tenhle dokument. Danke panu Gibneymu. ()

Reklama

Reklama